Παραδοσιακά, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου θεωρείται ο σκύλος. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραβλέψει, πως καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου είναι για κάποιους οι γάτες (με τους ιδιαίτερους χαρακτήρες τους), τα άλογα και για κάποιους τα πουλιά, τα χάμστερ ή και τα κουνέλια. Έχοντας ένα ζώο, ερχόμαστε πιο κοντά στη φύση αλλά και πιο κοντά στη δική μας φύση, τον ίδιο μας τον εαυτό. Κι αυτά, με τις μουσούδες τους, τα βλέμματά τους και την άνευ όρων αγάπη μου μας δίνουν, μας επιστρέφουν στο πολλαπλάσιο τη φροντίδα μας.
Τα πράγματα στη χώρα μας, σε σχέση με τη φιλοζωία, φαίνεται να αλλάζουν. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο αριθμός των κατοικίδιων ήταν μικρότερος και προτιμούνταν ζώα ράτσας. Σήμερα, όλο και περισσότεροι Έλληνες είναι ιδιοκτήτες κάποιου ζώου, το οποίο κατά πλειονότητα είναι κάποιο αδέσποτο ημίαιμο. Αυτό δείχνει πως έχουμε αρχίσει να ενδιαφερόμαστε πιο πολύ για την ουσία της σχέσης μας με τα ζώα, παρά για την εξωτερική εικόνα.
Παράλληλα, σε παγκόσμιο επίπεδο αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο, μέσα από επιστημονικές μελέτες, η ευεργετική επίδραση των ζώων στον άνθρωπο. Η επαφή με τα ζώα έχει αποδειχτεί πως ευνοεί τη φυσική, νοητική και συναισθηματική κατάστασή μας σε σημαντικό βαθμό.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος. Οι βόλτες με το σκύλο, μας διατηρούν σε μια καλή φυσική κατάσταση και ευνοούν την κοινωνικοποίησή μας. Όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων ξέρουν πως σε κάθε βόλτα θα ανταλλάξουν κουβέντες με άλλους ιδιοκτήτες ή περαστικούς. Τα κατοικίδια βοηθούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Είναι μια πολύ σημαντική παρέα, δεν μας αφήνουν ποτέ μόνους και μας κινητοποιούν για την φροντίδα τους. Ένα κατοικίδιο, βοηθά το μικρό παιδί να αναπτύξει το αίσθημα της ευθύνης.
Μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Wsconsin-Madison έδειξε πως αν μια οικογένεια έχει κατοικίδιο στο σπίτι από τη μικρή ηλικία του παιδιού, τότε αυτό μειώνει τις πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει αλλεργίες σχετιζόμενες με τα ζώα στο μέλλον.
Φυσικά, στο εξωτερικό, αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό τα ερευνητικά ευρήματα. Αυτό σημαίνει πως έχουν δημιουργήσει προγράμματα όπου τα σκυλιά μπαίνουν σε νοσοκομεία και φυλακές για να βοηθήσουν ασθενείς και τρόφιμους, οι γάτες διαμένουν σε γηροκομεία και κάνουν παρέα στους υπερήλικες, βετεράνοι του πολέμου θεραπεύουν το μετατραυματικό στρες με τη βοήθεια των αλόγων.
Στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πίσω, κάνουμε βέβαια κάποια μικρά θετικά βήματα. Υπάρχει ακόμα η υστερική αντίληψη πως τα ζώα θα πρέπει να απαγορεύονται στις παραλίες, στα μέσα συγκοινωνίας και στα καταστήματα ή τα περισσότερα εστιατόρια. Όμως όσο αργά κι αν εξελισσόμαστε σε όλους τους τομείς, φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα και πιστεύουμε πως στα επόμενα χρόνια, τα κατοικίδια θα είναι ακόμα πιο αποδεκτά στην ελληνική κοινωνία.
Ήδη κάποια εστιατόρια και καφέ (pet friendly), ανοίγουν τις πόρτες τους στους τετράποδους συντρόφους, παρέχοντας ακόμα και το μπολ με το νερό του.
Έχει έρθει η ώρα και στην Ελλάδα, πέρα από την αυξανόμενη φιλοζωία μας να αρχίσουμε να αφουγκραζόμαστε τα θετικά αποτελέσματα που δείχνουν οι έρευνες για τη σχέση με τα ζώα, να δούμε ότι τα κατοικίδιά μας είναι πέρα από φίλοι και θεραπευτές και να οργανωθούμε σωστά, ώστε όλα αυτά τα οφέλη να αρχίζουν να αξιοποιούνται στα νοσοκομεία μας, ή όπου αλλού χρειάζεται.
Οι τετράποδοι φίλοι μας, είναι σίγουρο πως είναι έτοιμοι να μας δώσουν όποια βοήθεια χρειαζόμαστε -αρκεί να τους κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας- να ζούμε και να κυκλοφορούμε μαζί, ώστε να επωφελούμαστε στο έπακρο από την βοήθεια που ανά πάσα στιγμή μας δίνουν ώστε να κατανικήσουμε τον φόβο μας, να διαπραγματευτούμε τη μοναξιά μας, να ξεπεράσουμε τη θλίψη μας.
Μέσα σε ένα κόσμο που η αγριάδα του ανθρώπινου είδους καθημερινά μας πληγώνει σε προσωπικές -και μη- σχέσεις, η παρουσία των ζώων (αυτών των καταφρονεμένων δευτέρας κατηγορίας υπάρξεων) είναι ίσως το μόνο που μπορεί να μας διατηρήσει σε μια συναισθηματική και διανοητική ισορροπία.
Τιτίκα Δημοπούλου – Ψυχολόγος
Ιππόλυση – Θεραπεία, Μάθηση, Αυτογνωσία με τη βοήθεια του αλόγου
healthypet.gr
Be the first to comment on "Είναι το κατοικίδιό μας ο θεραπευτής της καθημερινότητας;"