Δύο ώρες αρκούν για να εξαπλωθεί ένας ιός σε ένα κτήριο

limoksi

limoksiΟι λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν από ένα μολυσμένο πόμολο στο μισό προσωπικό ενός κτηρίου με γραφεία ή ενός νοσοκομείου μέσα σε μόλις 2 ώρες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι οποίοι χρησιμοποίησαν έναν αδρανοποιημένο ιό για να καταγράψουν την πορεία του μέσα σε ένα κτήριο γραφείων, σε ένα συνεδριακό κέντρο και σε ένα νοσοκομείο.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν τον ιό κατά την έναρξη της πρωινής βάρδιας σε ένα σημείο σε κάθε κτήριο, το οποίο αγγίζει πολύς κόσμος (λ.χ. στο πόμολο μιας πόρτας ή στο κουμπί ενός ανελκυστήρα).

Στη συνέχεια, άρχισαν να παίρνουν ανά δίωρο και έως ότου συμπληρωθούν οκτώ ώρες δείγματα από 60 έως 100 μικροβιοφόρες, κοινόχρηστες επιφάνειες των κτηρίων (λ.χ. από τους διακόπτες του ηλεκτρικού, τα κουμπιά των ανελκυστήρων, τις βρύσες στις τουαλέτες, τα πόμολα, τα τραπέζια, τα μπράτσα στις καρέκλες, τα κοινόχρηστα τηλέφωνα στα γραφεία π.χ. των γιατρών κ.λ.π.).

Έτσι διαπίστωσαν ότι μέσα σε δύο ώρες ποσοστό 40% έως και 60% των επιφανειών αυτών στα διάφορα κτήρια ήταν μολυσμένες με τον συγκεκριμένο ιό, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν μολυνθεί οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι και επισκέπτες.

Η μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο 54ο Διεπιστημονικό Συνέδριο για τους Αντιμικροβιακούς Παράγοντες & την Χημειοθεραπεία (ICAAC) στην Ουάσινγκτον, έγινε με έναν παθογόνο μικροοργανισμό που λέγεται βακτηριοφάγο MS2 και επελέγη επειδή έχει παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με τον ανθρώπινο νοροϊό, ο οποίος προκαλεί γαστρεντερίτιδα σε μικρούς και μεγάλους.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η ιογενής μόλυνση των μικροβιοφόρων επιφανειών εμφανίζεται γρήγορα και η συστηματική απολύμανση αυτών των επιφανειών μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την έκθεση στους ιούς», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού & Περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο.

Και συνέχισε: «Ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι ο βήχας και το φτάρνισμα είναι κυρίως υπεύθυνα για την μετάδοση των μικροβίων, αλλά ο αριθμός των μολυσμένων επιφανειών που αγγίζουμε είναι απίστευτα υψηλός.

“Σε καθημερινή βάση όλοι μας πιέζουμε περισσότερα πλήκτρα απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη γενιά στην ιστορία – και αν τα χέρια μας είναι μολυσμένα επειδή λ.χ. έχουμε γρίπη ή ίωση, αφήνουμε τα μικρόβιά μας σε όποιο πλήκτρο πατάμε, για να μολυνθεί ο επόμενος που θα το αγγίξει”.

Ο δρ Γκέρμπα πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη μόλυνση στα κτήρια αυτά είναι η καλή υγιεινή των χεριών και η χρήση εγκεκριμένων απολυμαντικών, που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σε ποσοστό 80% έως 99% την εξάπλωση κοινών ιών, όπως οι νοροϊοί και οι ιοί της γρίπης.

Όσοι, δε, είναι άρρωστοι, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους και να μην πηγαίνουν στο γραφείο αν δεν αναρρώσουν πλήρως, κατέληξε.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Δύο ώρες αρκούν για να εξαπλωθεί ένας ιός σε ένα κτήριο"

Leave a comment

error: