Τί είναι η διπλωπία, νόσος ή σύμπτωμα;
Είναι σύμπτωμα και μάλιστα ιδιαίτερα ενοχλητικό για τον ασθενή.
Τί σημαίνει;
Διπλωπία σημαίνει ότι ο πάσχων ενώ προσηλώνει σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο βλέπει δύο είδωλα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα αυτοκίνητο στο δρόμο, ο πάσχων βλέπει δύο.
Ενώ του δείχνουμε στον πίνακα το νούμερο 5, ο πάσχων βλέπει δύο πεντάρια είτε δίπλα –δίπλα είτε πάνω κάτω.
Πέραν του διπλού ειδώλου, έχει και άλλα ενοχλήματα ο ασθενής;
Ο ασθενής χωρίς ιδιαίτερο ιστορικό προβλημάτων με τα μάτια του, αρχίζει ξαφνικά να βλέπει “διπλά” (2 είδωλα). Αυτό προκαλεί σύγχυση, έντονη ανησυχία για το τί πρόκειται να συμβεί και συνήθως συνοδεύεται από έντονη ζάλη και πονοκέφαλο.
Είναι καθημερινό και συχνό φαινόμενο η διπλωπία ;
Όχι. Μερικές φορές λόγω κάποιου ερεθισμού ή ήπιου τραυματισμού του οφθαλμού ο ασθενής αναφέρει ότι βλέπει προσωρινά θολά ή διπλά. Η πραγματική όμως διπλωπία δεν είναι συχνή, καθώς ως κλινικός όρος αναφέρεται στην παρουσία δύο ειδώλων και αποτελεί συνέπεια παράλυσης ή απλής πάρεσης (αδυναμίας) οφθαλμοκινητικού μυός.
Σε ποιές ηλικίες εμφανίζεται η διπλωπία;
Είναι δυνατό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συχνότερα όμως εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίες.
Σε τί οφείλεται;
Τα αίτια είναι πολλά, από πολύ σοβαρά (όγκος, ψευδοόγκος εγκεφάλου, νευρολοίμωξη, μυασθένεια) έως τον διαβήτη και την απλή ίωση. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει παράλυση οφθαλμοκινητικού μυός ή μυών.
Τα αίτια διαφοροποιούνται ανά ηλικία;
Α. Στα πρώτα δεκαπέντε χρόνια τα αίτια μπορεί να είναι μία ίωση, ένας τραυματισμός των οφθαλμών και όγκοι εγκεφάλου. (Μπορεί ένας άνθρωπος να γεννηθεί με ένα παραλυτικό στραβισμό, ο οποίος να εκδηλωθεί αργότερα με διπλωπία στα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής του).
Β. Στις ηλικίες είκοσι έως σαράντα πέντε ετών η κύρια αιτία μιάς διπλωπίας μπορεί να είναι η νευρολοίμωξη (κατά πλάκας σκλήρυνση). Τα υπόλοιπα αίτια μπορεί να είναι:
τραύμα των οφθαλμικών μυών, όγκοι εγκεφάλου και ο ψευδοόγκος εγκεφάλου που αφορά σε παχιές νέες γυναίκες κυρίως.
Γ. Τέλος, άνω των πενήντα και μέχρι των ογδόντα ετών ως αίτια εμφάνισης διπλωπίας ενοχοποιούνται ο διαβήτης, η υπέρταση, το αγγειακό επεισόδιο και οι όγκοι εγκεφάλου.
Εν κατακλείδι λοιπόν βλέπουμε ότι οι όγκοι εγκεφάλου είναι γενεσιουργός αιτία εμφάνισης διπλωπίας σε όλες τις ηλικίες.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται επιβεβαίωση με τις νευροαπεικονιστικές μεθόδους.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Καταρχήν, αφού με τις κατάλληλες εξετάσεις αποκλειστεί κάτι πολύ σοβαρό (διότι σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει πιθανώς και η ζωή του ασθενούς) κλείνουμε το ένα μάτι -κατά προτίμηση αυτό που βλέπει λιγότερο- έως ότου αποκατασταθεί η βλάβη από μόνη της.
Εάν περάσουν έξι μήνες και δεν αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε την διπλωπία επεμβαίνουμε χειρουργικά.
Πού πρέπει να απευθυνθεί ο ασθενής ;
Ο ασθενής αφού κλείσει όπως προαναφέραμε το ένα μάτι για να απαλλαγεί από το διπλό είδωλο, πρέπει ψύχραιμα να επισκεφθεί είτε ένα εφημερεύον νοσοκομείο, είτε απευθείας κάποιον οφθαλμίατρο για κλινική εκτίμηση και περαιτέρω αντιμετώπιση.
Εφόσον χρειαστεί επέμβαση μετά το εξάμηνο, διορθώνεται πάντα η βλάβη;
Στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνεται. Εάν δεν διορθωθεί πιθανόν να χρειάζεται και δεύτερη επέμβαση ή χορήγηση γυαλιών με πρίσματα (που όμως δεν γίνονται πάντοτε ανεκτά από τον ασθενή).
Πηγή : www.eyenet.gr
Be the first to comment on "Διπλωπία"