Διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό και υγιεινό

Ο αέρας του

Μήπως υποφέρετε από καθημερινούς πονοκεφάλους, νιώθετε ζαλάδες, κοκκινίζουν τα μάτια σας ή σας «γρατζουνάει» ο λαιμός σας; Αν, ναι, ελέγξτε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας, γιατί όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί πολλές φορές είναι πιο μολυσμένη και από εκείνη του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Πώς γίνεται αυτό; Από το γεγονός ότι, επειδή εξω κάνει κρύο, κλείνετε ερμητικά το σπίτι σας με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται ο αέρας του. Έτσι, οι χημικές ουσίες από τα απορρυπαντικά, η σκόνη, η καπνίλα του τσιγάρου και οι μυρωδιές της κουζίνας να παραμένουν διασκορπισμένες στο χώρο σας και να μολύνουν την ατμόσφαιρά του. Για αυτό, άσχετα με το κρύο που κάνει έξω, αποκτήστε τη συνήθεια να ανοίγετε καθημερινά τα πρωινά τα παράθυρά σας, έτσι ώστε να ανανεώνεται ο αέρας μέσα στο σπίτι σας.

 

Αποσμητικά χώρου

Σε μορφή αρωματικών σπρέι, κεριών, αμπούλας, ειδικών συσκευών, κ.λ.π. και σε μια τεράστια γκάμα αρωμάτων μας προσφέρονται για να προσδώσουμε στο χώρο του σπιτιού μας την αγαπημένη μας ευωδιά. Μέχρι εδώ όλα καλά. Έλα, όμως, που έρχονται οι ειδικοί να μας πληροφορήσουν ότι « το μόνο που κάνουν αυτά είναι να φορτώνουν τον αέρα των δωματίων μας με ένα σωρό καρκινογόνες ουσίες».

Προτιμήστε, λοιπόν, το φρέσκο καθαρό αέρα που θα έλθει μέσα στο σπίτι σας από τα ανοιχτό παράθυρο. Ή χρησιμοποιώντας κάποιον ιονιστή ή ένα κλιματιστικό, που μπορεί να μην κάνουν τον αέρα να μυρίζει πεύκο, αλλά δε τον γεμίζουν με κάθε ψεκασμό και με ανθυγιεινά παράγωγα βενζόλης!

 

Σόμπες, τζάκια, κ.λ.π.

Το τζάκι δεν κάνει κανένα κακό στην υγεία σας, αν καίτε σε αυτό μόνον ξύλα και όχι ό, τι βρείτε μπροστά σας, δηλαδή, παλιόχαρτα μέχρι πλαστικές φιάλες. Γιατί όλα αυτά καθώς καίγονται, αποδεσμεύουν στον αέρα ρύπους που βλάπτουν την υγεία.

Αν, πάλι, χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας κάποιο θερμαντικό μέσο, το οποίο δεν έχει στόμιο-αεραγωγό, τότε αφήνετε πάντα ανοιχτό ένα παράθυρο. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε την ώρα που κοιμάστε θερμάστρα χωρίς στόμιο-αεραγωγό. Τέλος, μη γεμίζετε εντελώς τη θερμάστρα σας με λάδι ή κηροζίνη. Αφήνετε πάντα ένα περιθώριο, διότι το υγρό καύσιμο θερμαινόμενο διαστέλλεται, χύνεται από το ρεζερβουάρ της σόμπας και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.

 

Κλιματιστικό

Με τα χειμωνιάτικα κρύα αλλάζει και ο ρόλος του κλιματιστικού, που τώρα πια αρχίζει και εκπέμπει ζεστό αέρα. Προτού, λοιπόν, αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας σαν θερμαντικό μέσο, καλόν είναι πρώτα να το καθαρίσετε. Επίσης, μην ξεχνάτε να καλείτε και μια φορά το χρόνο τον ειδικό τεχνίτη για τη συντήρηση του εξωτερικού μηχανήματος.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό και υγιεινό"

Leave a comment

error: