Διαβήτης, υπέρταση και χοληστερίνη φαίνονται στα μάτια

matia

matia Ο οφθαλμίατρος δεν είναι σε θέση να εντοπίσει μόνο τη μυωπία και τον αστιγματισμό αλλά και άλλους ανησυχητικούς δείκτες υγείας, καθώς μια δυσλειτουργία, όπως για παράδειγμα τα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, μπορεί να «αντανακλάται» στα μάτια μας.

Διαβήτης

Ο διαβήτης επιφέρει σταδιακές αλλοιώσεις στην όραση εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Συνήθης ένδειξη διαβήτη που εντοπίζουν οι οφθαλμίατροι είναι η διαρροή σε αιμοφόρα αγγεία του ματιού. Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει βλάβες και στα λεπτά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου ή στα νεφρά.

Υπέρταση

Η οφθαλμολογική εξέταση είναι ίσως ο πιο απλός τρόπος να εντοπιστεί η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η χρόνια υπέρταση έχει σαν αποτέλεσμα οι μικροσκοπικές αρτηρίες εντός του ματιού να στενεύουν, να γίνονται δηλαδή πιο μικρές σε διάμετρο.

Αυξημένη χοληστερίνη

Όταν τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι αυξημένα, συσσωρεύεται η λεγόμενη πλάκα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων που βρίσκονται στα μάτια. Ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να εντοπίσει τη συσσωρευμένη χοληστερίνη τόσο στο πίσω όσο και στο πρόσθιο μέρος του οφθαλμού.

 

madata.gr

Share

Be the first to comment on "Διαβήτης, υπέρταση και χοληστερίνη φαίνονται στα μάτια"

Leave a comment