Η εσωτερική μας φωνή
Η διαίσθηση χρειάζεται εξάσκηση. Φροντίζετε να ηρεμείτε για να συγκεντρώνεστε. Για να μπορέσετε ν’ αφήσετε τις αισθήσεις σας να δουλέψουν, εκμεταλλευτείτε την ησυχία. Δέκα λεπτά ηρεμίας καθημερινά, θα σας βοηθήσουν να βλέπετε τα πράγματα καθαρότερα.
Το GPS του μυαλού
«Είχα τη διαίσθηση να πω ναι σε μια πρόταση για δουλειά, παρόλο που δε φαινόταν και τόσο συμφέρουσα. Τελικά, όμως, το προαίσθημά μου με βοήθησε να κάνω τη σωστή επιλογή όπως φάνηκε πολύ αργότερα». Να ένα μικρό παράδειγμα από αυτό που λέμε διαίσθηση, ένστικτο, προαίσθημα, ενόραση, έκτη αίσθηση, κ.τ.λ..
Όποια ονομασία κι αν διαλέξει κανείς ένα είναι σίγουρο: πως η διαίσθηση είναι κάτι σαν τον πλοηγό οδήγησης που με τις κατάλληλες εντολές, οδηγεί συνήθως στην επιτυχία του στόχου. Ή εκείνο το απρόσμενο, ξαφνικό «κλικ» του μυαλού που οδηγεί σε σκέψεις και αποφάσεις που δεν είχαμε καν φανταστεί ότι υπάρχουν. Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν πως το χάρισμα αυτό δεν είναι άλλο παρά μια λειτουργία που εμπλέκει το μυαλό με το σώμα. Ή αλλιώς είναι η στιγμή εκείνη κατά την οποία ανακαλύπτουμε ή σκεφτόμαστε κάτι. « Σαν να κολλάνε αίφνης μεταξύ τους σκόρπια κομμάτια για να σχηματίσουν μια ωραία εικόνα», επισημαίνει ο Τζον Κόνιους, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ στη Φιλαδέλφεια.
Το σπουδαιότερο όμως είναι πως όλα αυτά –σύμφωνα με την άποψη των ειδικών- αποτελούν το αποκορύφωμα μιας σειράς διεργασιών μέρους του εγκεφάλου, πολύ έντονης και σύνθετης, που δεν έχει καμιά σχέση με την αναλυτική και συνθετική σκέψη ή το μεθοδικό συλλογισμό. Επιπλέον, ο Δρ Κόνιους εισχωρώντας βαθύτερα στο θέμα και βάσει μιας σχετικής μελέτης του, απέδειξε πως το ανθρώπινο μυαλό έχει την ικανότητα να λύνει ένα πρόβλημα με δυο τρόπους: με το ένστικτο και την αναλυτική σκέψη. Με ειδικούς σαρωτές εγκεφάλου και ειδικούς αισθητήρες –διερευνητές της διορατικότητας, η ομάδα του καθηγητή κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν τις απαντήσεις στα προβλήματά τους δουλεύοντας μεθοδικά, ενώ άλλοι βλέπουν τη λύση να έρχεται από το πουθενά, χωρίς να έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι είναι η σωστή. Στη δεύτερη περίπτωση, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι από το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου, (το οποίο συνδέεται με τη διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος), των εθελοντών που λάβανε μέρος στο πείραμα προήλθαν μικρές δονήσεις. Ο εγκέφαλος, μάλιστα, εξέπεμψε αυτό το σήμα ένα τρίτο του δευτερολέπτου προτού οι εθελοντές συνειδητοποιήσουν τη στιγμή διορατικότητάς τους. Συμπέρασμα; Το δεξιό ημισφαίριο του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει τη δυνατότητα να βρίσκει τη λύση μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, προτού ακόμα μπει στο παιχνίδι ο μηχανισμός της σκέψης.
Σφαιρική διαίσθηση
Όσοι την έχουν αντιλαμβάνονται πρόσωπα και πράγματα. Οι αισθήσεις τους βρίσκονται σε εγρήγορση και είναι πάντα έτοιμοι να πιάσουν και να καταγράψουν πληθώρα εξωλεκτικών μηνυμάτων. Η πρώτη εντύπωσή τους αποδεικνύεται, πολύ συχνά, βάσιμη. Όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ακολουθούν πρόθυμα την εσωτερική τους φωνή που τους καθοδηγεί στις επιλογές τους. Είναι, βέβαιο, πως με τα χρόνια έχουν κατορθώσει να επιβληθούν στην υπερευαισθησία τους, η οποία τους επιτρέπει ν’ αντιλαμβάνονται λεπτομέρειες που διαφεύγουν από τους άλλους. Γι’ αυτό συχνά είναι πολύ μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο.
Γυναικεία διαίσθηση
Κατά κάποιο τρόπο, οι γυναίκες έχουν την ικανότητα να διαβάζουν τα κρυμμένα κίνητρα και τις σκέψεις άλλων ανθρώπων. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει πως όταν τους δείχνουν φωτογραφίες με ηθοποιούς που αναπαριστούν διάφορα συναισθήματα, ξεπερνούν τους άνδρες στην αναγνώριση του σωστού συναισθήματος. Αυτή η ικανότητα ίσως να είναι αποτέλεσμα της έμφασης που δίνει η κοινωνία στο ν’ ανατρέφονται τα κορίτσια με τέτοιο τρόπο ώστε ν’ αποκτούν ευαισθησία, λένε οι ανθρωπολόγοι. Όμως άλλοι ερευνητές εικάζουν ότι η διαίσθηση δημιουργήθηκε στις γυναίκες για να τους προσφέρει μεγαλύτερη ικανότητα να ερμηνεύου τις κινήσεις των παιδιών τους πριν εκείνα αρχίσουν να μιλούν. Αντίθετα, η μειωμένη ικανότητα των ανδρών για αποκρυπτογράφηση, σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ρόναλντ Λέβαντ, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι μια ανικανότητα που απορρέει από τα πολιτιστικά πρότυπα (π.χ. οι γονείς λένε στα μικρά αγόρια να μην εκφράζουν τον πόνο τους και να μην κλαίνε). Πάντως ο Δρ Κόνιους φαίνεται να τα ξεπερνά αυτά, εφόσον δεν μιλά πλέον για γυναικείο ή ανδρικό, αλλά για ανθρώπινο εγκέφαλο.
«Γνωρίζω κάτι δίχως να ξέρω το λόγο»
Η φράση αυτή υπονοεί τις ξαφνικές ιδέες που δεν μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για εμπειρίες από το παρελθόν που προειδοποιούν ότι πρέπει να προσέξουμε κάτι ιδιαιτέρως ( π.χ. ερωτική σχέση, εργασιακή θέση, κάποια οικονομική επένδυση, κ.ά.). Επιπλέον, όσο ισχυρότερη είναι η σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και το μυαλό, τόσο πιο πολύ είναι κάποιος σε θέση να κατανοήσει τα μηνύματα που του στέλνει το ένστικτό του.
« Ίδρωσα, η καρδιά μου κόντεψε να… σπάσει, αλλά βρήκα την καλύτερη λύση»
Όπως λένε οι ειδικοί, σε κατάσταση άγχους, η αδρεναλίνη αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς προσδίδοντας έτσι στον καθένα περισσότερη ενέργεια, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται καλύτερα στο στόχο του και να παίρνει γρηγορότερα τις σωστές αποφάσεις. Μάλιστα, όσο πιο εξοικειωμένος είναι κάποιος με τις αισθήσεις του, τόσο ευκολότερα μπορεί και βρίσκει τις καλύτερες λύσεις σε περιόδους άγχους ή πίεσης.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Διαίσθηση"