ΔΕΡΜΑΪΟΣ: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος

Αφού μπορείς και το διακρίνεις, είναι σημάδι ότι πρέπει να το εξετάσεις.

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας για έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους: Το κακόηθες μελάνωμα και τους λοιπούς καρκίνους του δέρματος.

 

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία  (ΕΔΑΕ), για δεύτερη χρονιά συνεχίζει την εκστρατεία ΔΕΡΜΑΪΟΣ, που θεσπίστηκε πέρσι ως μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος.

 

Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ…

…σε συνεργασία και με τον ευρωπαϊκό θεσμό Euromelanoma, που θα διεξαχθεί όλο τον Μάιο, έχει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και στοχεύει να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους μας για τη σημασία της πρόληψης και ειδικότερα της ετήσιας επίσκεψης στον δερματολόγο για έλεγχο σπίλων  (ελιές) ή άλλων σημαδιών.

Προσοχή!

Το μελάνωμα αποτελεί μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου. Σήμερα όμως, εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα μπορεί να θεραπευθεί.

 

Η καμπάνια

Προβάλλεται στα παραδοσιακά Μέσα, με κοινωνικό μήνυμα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο πανελλαδικά και με υπαίθρια διαφήμιση σε επιλεγμένες στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα social media – Facebook, Instagram και Tik Tok – και στο You Tube, μέσω των οποίων ταξιδεύει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια με videos, posts, reels και stories. Επίσης και μέσω των social media της SUPER LEAGUE, του ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και της ομάδας Μπάσκετ του Πανερυθραϊκού.

 

Δράσεις

Επιπλέον έγιναν με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κόσμου, παράλληλες ενέργειες και συγκεκριμένα δύο Δράσεις ενημέρωσης για πρόληψη κατά του καρκίνου του δέρματος και δωρεάν εξέτασης ατόμων από δερματολόγους, στην Αθήνα καιστη Θεσσαλονίκη.

Οι δράσεις θα φτάσουν και σε απομακρυσμένα, ακριτικά  νησιά

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ, υπό την αιγίδα της ΕΔΑΕ και με συμμετοχή δερματολόγων – μελών της ΕΔΑΕ θα κάνει 2 αποστολές :

-Σε Πάτμο, Αρκιούς, Λειψούς (Α’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ 22-26 Μαΐου) και Νίσυρο – Τήλο – Χάλκη (Β’ ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ 29 Μαΐου – 2 Ιουνίου).

-Παράλληλα, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά τη διάρκεια του 29ου Διάπλου θα επισκεφθεί τα νησιά Κίναρο, Αμοργό, Ανάφη, Θηρασιά, Ίο, Φολέγανδρο και Κουφονήσι (4 – 14 Μαΐου).

Στις παραπάνω δράσεις θα διανέμεται ενημερωτικό έντυπο για τη σημασία της πρόληψης κατά του καρκίνου του δέρματος και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί βραχιόλι του ΔΕΡΜΑΪΟΥ. Τέλος, ο η εκστρατεία πρόληψης και ενημέρωσης θα φιλοξενηθεί σε τηλεοπτική εκπομπή για την υγεία με συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΔΣ της ΕΔΑΕ.

Η καμπάνια διεξάγεται με την ευγενική υποστήριξη των χορηγών FREZYDERM, SANOFI και LA ROCHE POSE, και LILLY, ACTINICA, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (υποστηρικτές).

Μάης : μήνας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος

“Στην Ελλάδα έχουμε ήλιο 336 ημέρες το χρόνο. Αυτό είναι θετικό για την ψυχολογία και την υγεία μας αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του δέρματός μας. Τα νέα περιστατικά δερματικού καρκίνου συνεχώς αυξάνονται και σεμεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική μας ηλικία.”, επισήμανε με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής  και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Και συνεχίζει λέγοντας ” Γι’ αυτό ο Μάιος, ο μήνας που αρχίζουμε να φοράμε λιγότερα ρούχα και να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, καθιερώθηκε ως μήνας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος”.

“Διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος κατά 85% πριν το έτος 2040”

Σε μεγάλης κλίμακας μελέτη σε δείγμα 394,681 κλινικών εξετάσεων, όπως ανακοινώθηκε σε πρόσφατο δελτίο τύπου του Euromelanoma, έδειξε ότι όσοι υπέστησαν σοβαρά ηλιακά εγκαύματα – οδυνηρό έγκαυμα, με έντονη ερυθρότητα, φουσκάλες, διάρκειας από δύο ημέρες και πάνω – πριν από την ηλικία των 18 ετών είναι κατά ποσοστό 18% πιθανό να αποκτήσουν ένα ύποπτο δερματικό σημάδι στην ενήλικη ζωή τους. “Παράλληλα, ενώ το 84% των εφήβων αντιλαμβάνεται ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος, δυστυχώς ούτε το ένα τέταρτο αυτών δεν προστατεύεται όταν βγαίνει στον ήλιο”, τόνισε ο κ. Μπάρκης. Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ είπε ότι “Προκειμένου να ανατρέψουμε τα παραπάνω δυσοίωνα προγνωστικά θα πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό για τον κίνδυνο από την ηλιακή έκθεση των παιδιών και των εφήβων. Και φυσικά να εκπαιδεύσουμε όλους για την σημασία της ετήσιας εξέτασης σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον δερματολόγο”.

 Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία : Μιχαλακοπούλου 36,Αθήνα,

τηλ.:  210 7295606, email: edae@edae.gr, edaegr@hotmail.com     http://www.edae.gr

 

 

 

Share

Be the first to comment on "ΔΕΡΜΑΪΟΣ: Μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος"

Leave a comment

error: