Δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας  (ΕΔΑΕ) για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, καθώς η τριχόπτωση είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν άνδρες αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας.

 

Η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία ξεκίνησε τη φετινή χρονιά διεξάγοντας μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής. Με ένα μήνυμα μονοδιάστατο, ξεκάθαρο και δυναμικό και μια εικόνα που όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει η καμπάνια, που έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει όλο τον μήνα, μιλάει σε άνδρες αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας για την απώλεια τριχών, τις μορφές αλωπεκίας και τις νέες θεραπείες που δίνουν λύσεις.

Κυρίως όμως καθιστά σαφές ότι ο μόνος ειδικός για την σωστή αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι ο Δερματολόγος, τον οποίο θα πρέπει να επισκεφθούν όλοι όσοι παρατηρούν έντονη τριχόπτωση, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να δοθεί από εκείνον η κατάλληλη εξατομικευμένη  θεραπεία, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Η καμπάνια έχει ξεκινήσει το ταξίδι της στα ερτζιανά από τις συχνότητες του ραδιοφώνου, προβάλλεται σε πάνελ στους σταθμούς του μετρό και μέσω των social media – Facebook και Instagram – ταξιδεύει ψηφιακά σε όλη τη χώρα Τέλος, η καμπάνια για το Τριχωτό της κεφαλής και όλες οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στον ιστότοπο της ΕΔΑΕ. e:  hsdv.edae@gmail.com

wwww.edae.gr

Η καμπάνια διεξάγεται με την ευγενική υποστήριξη των: Μεγάλος Χορηγός: FREZYDERM ,  Χορηγός: REGAIN , Yποστηρικτής: LILLY.

 

Στόχοι της καμπάνιας

“Με την καμπάνια αυτή η ΕΔΑΕ στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα της απώλειας των τριχών και συχνά αναζητούν λύσεις σε μη εξειδικευμένους χώρους όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς ακόμα και καταστήματα καλλυντικών, ζητώντας συμβουλές από μη ειδικούς, αισθητικούς, κομμωτές κ.ά.. Το αποτέλεσμα; Να μην λύνεται το πρόβλημα αλλά αντίθετα πολύ συχνά να χειροτερεύει.”, επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας ο κύριος Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής  και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. 

Κλείνει δε τονίζοντας ότι “Το πρόβλημα της έντονης απώλειας τριχών, εκτός των άλλων, δημιουργεί ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα, στρες, ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης στους νέους άνδρες και πολύ περισσότερο στις γυναίκες που το βιώνουν. Το πολύ σημαντικό ευχάριστο νέο που μας κάνει σαν δερματολόγους ιδιαίτερα χαρούμενους είναι ότι εδώ και λίγους μήνες κυκλοφορούν σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά αποτελεσματικά το ιδιαίτερα δυσίατο πρόβλημα της γυροειδούς αλωπεκίας (τριχοφάγου) σε άνδρες και γυναίκες. Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν υπεύθυνα, ότι για την οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα το δερματολόγο τους, που είναι ο μόνος ειδικός γιατρός, που έχει σπουδάσει και εξειδικευτεί στις παθήσεις και στις θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής.”

Αλωπεκία: Τι λένε τα νούμερα…

Η τριχόπτωση «χτυπά» και τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στους άνδρες:

25% περίπου πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία και αρχίζουν να χάνουν μαλλιά, πριν την ηλικία των 20.

65% περίπου εμφανίζει κάποιο είδος τριχόπτωσης μέχρι την ηλικία των 35 ετών περίπου.

85% περίπου παρουσιάζει έως την ηλικία των 50 ετών εμφανή αραίωση.

 

Στις γυναίκες:

1 στις 4 γυναίκες περίπου επηρεάζεται από τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών και η πλειοψηφία αυτών πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν προβλήματα τριχόπτωσης είναι μεταξύ 25 και 35 ετών.

24% των γυναικών, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αισθάνονται ότι η απώλεια μαλλιών ισοδυναμεί με την απώλεια ενός άκρου. Από αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βαθιά επηρεάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα και πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπισή του.

Στις αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης συμπεριλαμβάνονται:

  1. Η έλλειψη Σιδήρου (από την περίοδο ή από την εγκυμοσύνη),
  2. κάποιες διαταραχές του θυρεοειδή (όπως ο υποθυρεοειδισμός),
  3. η εμμηνόπαυση,
  4. το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCO),
  5. η λήψη φαρμάκων, και
  6. η χημειοθεραπεία.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου"

Leave a comment

error: