Δεκαπλασιάζει τη δράση των φαρμάκων το γκρέιπφρουτ

grapefruit
Δεκαπλασιάζει τη δράση των φαρμάκων το γκρέιπφρουτΕπικίνδυνη για την υγεία είναι η ανάμειξη του γκρέιπφρουτ με 85 φάρμακα και μπορεί να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες, σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες.

Σύμφωνα με ανάλυση στην «Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας» (CMAJ), ο αριθμός των φαρμάκων που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, εάν συνδυαστούν με το γκρέιπφρουτ, διπλασιάστηκε την τελευταία τετραετία, με συνέπεια να υπάρχουν πλέον 85 φάρμακα που επηρεάζονται από το γκρέιπφρουτ -μεταξύ αυτών ορισμένες στατίνες (είναι τα φάρμακα για τη χοληστερόλη), αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά, αντισταμινικά, φάρμακα για τον καρκίνο, την υπέρταση, την HIV/AIDS λοίμωξη και τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, καθώς και φάρμακα που χορηγούνται σε όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση.

Το γκρέιπφρουτ συνήθως ενισχύει τη δράση των φαρμάκων, με ορατό τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι ασθενείς αντιδράσεις υπερδοσολογίας, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, καθώς ποικίλλουν από γαστρεντερική αιμορραγία και αναπνευστική ανεπάρκεια, έως οξεία νεφρική ανεπάρκεια και αιφνίδιο θάνατο.

Αυτού του είδους οι σοβαρές αντιδράσεις έχουν παρατηρηθεί με 43 από τα εν λόγω φάρμακα και με τα υπόλοιπα είναι ηπιότερες. Ο αριθμός αυτός είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2008 και αποδίδεται στο ό,τι συνεχώς εγκρίνονται προς διάθεση νέου τύπου φάρμακα.

Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι μία μέτρια ποσότητα γκρέιπφρουτ (λ.χ. ένα ποτήρι) μπορεί να επηρεάσει ακόμα και φάρμακα που λαμβάνονται μία φορά την ημέρα, εάν καταναλωθεί οποιαδήποτε στιγμή στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο δόσεων.

Η συστηματική κατανάλωσή του, εξάλλου, μπορεί να επιτείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

protothema.gr
Share

Be the first to comment on "Δεκαπλασιάζει τη δράση των φαρμάκων το γκρέιπφρουτ"

Leave a comment

error: