Δίαιτα

Αφού αποφασίσατε να αρχίσετε μια δίαιτα ώστε να χάσετε τα παραπανίσια κιλά σας, μάθετε τώρα και κάποιες έννοιες για να κατανοείτε έτσι τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σας τούτη την περίοδο…

 

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Είναι η διαδικασία κατά την οποία διασπώνται οι τροφές και μετατρέπονται σε «καύσιμα», για την παραγωγή της ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας.

 

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Η ενεργειακή αξία των τροφών ή η ποσότητα των «καυσίμων».

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ  ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Προκύπτει από τη διαφορά των θερμίδων που  καταναλώνουμε (τι  και πόσο τρώμε) και των θερμίδων που καίμε ανάλογα με τις δραστηριότητές μας.

Όταν υπάρχει ενεργειακή ισορροπία, όταν δηλαδή καίμε ότι τρώμε, τότε το βάρος μας παραμένει σταθερό.

 

Προσοχή!

-Όταν η ισορροπία είναι θετική, όταν δηλαδή οι θερμίδες  από τις τροφές είναι περισσότερες από εκείνες που τρώμε, τότε το βάρος μας αυξάνεται.

Όταν η ισορροπία είναι αρνητική, δηλαδή οι θερμίδες από τη διατροφή μας είναι λιγότερες από αυτές που καίμε, τότε μειώνεται το βάρος μας.

-Οι 3.800 περίπου θερμίδες που τρώμε, χωρίς όμως και να τις καίμε, μας δίνουν μισό κιλό λίπους.

 

ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΙ

Είναι αυτοί που ζυγίζουν τουλάχιστον 20% παραπάνω από το ιδανικό τους βάρος.

 

ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ

Κατά κανόνα είναι αυτοί που ζυγίζουν έως 20% παραπάνω από το κανονικό τους βάρος. Ένα βάρος, όμως, που μπορεί να μην  είναι  στο μεγαλύτερο μέρος του μυϊκός ιστός.

 

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση του σωματικού βάρους ;

Πρακτικά ο μοναδικός τρόπος είναι η διαρκής επιφυλακή για τους ενήλικες και η προσπάθεια σταθεροποίησης του βάρους στα παιδιά, στην ηλικία 5-7 ετών, λένε οι ειδικοί. Στις ηλικίες αυτές η απόλυτη διαφορά βάρους μεταξύ φυσιολογικών και παχύσαρκων παιδιών είναι πολύ μικρή, ενώ όσο η ηλικία αυξάνει, τόσο η διαφορά βάρους σε κιλά γίνεται μεγαλύτερη. Αυτό θα το κατανοήσετε με το παρακάτω παράδειγμα: Ένα μέσο φυσιολογικό παιδί, στην ηλικία των 5 ετών, έχει βάρος 19 κιλά, ενώ ένα παχύσαρκο παιδί στην ίδια ηλικία, έχει βάρος 23 κιλά. Δηλαδή, η απόλυτη διαφορά βάρους είναι μόνο 4 κιλά. Αντίθετα, στην ηλικία των 12 ετών, το μέσο φυσιολογικό παιδί έχει βάρος 41 κιλά, ενώ το παχύσαρκο 61. Δηλαδή η απόλυτη διαφορά βάρους είναι 20 κιλά, που, όπως βέβαια καταλαβαίνετε, είναι πολύ δύσκολο να χαθούν. Πρακτικά, αν ένα παιδί είναι παχύσαρκο στην ηλικία των 5 ετών, δε χρειάζεται να χάσει βάρος. Αρκεί μέχρι τα 12, να μην πάρει περισσότερα από 18 κιλά. Αυτό θα του λύσει πρακτικά το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

 

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Μέθοδοι για τον υπολογισμό του ιδανικού βάρους υπάρχουν πολλές. Αλλά σπάνια αυτές λαμβάνουν υπόψη τη μορφολογία του σώματος. Η πιο κοινή και αξιόπιστη μέθοδος είναι η παρακάτω:

Πολλαπλασιάστε το ύψος σας επί τον εαυτό του και μετά διαιρέστε το βάρος σας με τον αριθμό που θα βρείτε. Π.χ., αν έχετε ύψος 1,67 μ. και ζυγίζετε 60 κιλά, ο υπολογισμός θα είναι :1,67x1,67=2,7889. Και 60:2,7889=21,5.

 

Προσοχή!

Αν ο αριθμός που θα προκύψει είναι ανάμεσα στο 20 και 25, βρίσκεστε στο φυσιολογικό πλαίσιο. Κάτω από το 20 είσαστε λεπτοί και πάνω από το 30 έχετε περιττό βάρος, που μπορεί να σας δημιουργήσει και προβλήματα υγείας.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Δίαιτα"

Leave a comment

error: