Δήλωση του προέδρου της ΠΕΦ, κ. Δέμου, σχετικά με το κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ

PEF

ΠΕΦΑναφορικά με την απόφαση της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο, τον Υπουργό  Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά, όσον αφορά τη διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Δημήτρης Δέμος, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη μάς επιφύλαξε η πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη και η απόφαση για κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαμε θεατές αλλεπάλληλων και ισοπεδωτικών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες από το 72% κατρακύλησαν στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Επιπλέον, αντιμετωπίσαμε το δραστικό «κούρεμα» των ομολόγων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε για την αποπληρωμή των νοσοκομειακών χρεών και μας επιβλήθηκε η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Κι ενώ η επιβίωσή μας ήταν πια σαφώς υπό διακινδύνευση, το τελειωτικό χτύπημα το έδωσαν το rebate, το κλιμακωτό rebate και το clawback που υποχρεωθήκαμε να καταβάλλουμε προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, ποσά που αντιστοιχούν συνολικά στο 20% των πωλήσεων των επιχειρήσεών μας. Έτσι νομίζαμε, μέχρι να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα επιπλέον «κούρεμα», αυτή τη φορά των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς τη φαρμακοβιομηχανία. Τι άλλο μπορούμε πια να συμπεράνουμε πέραν του ότι κάποιοι πιστεύουν πως η επιβίωσή μας είναι ανεξάρτητη από την αυξανόμενη στέρηση των πόρων που μας επιβάλλεται. Κι όταν τελικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία «σβήσει», θα αναρωτιούνται γιατί δεν καταφέραμε να συνηθίσουμε τη συνταγή τους.»

 

Π.Ε.Φ.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) εκφράζει τις θέσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών της χώρας, που διατηρούν περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα και ο κύριος όγκος παραγωγής τους αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (γενόσημα) με εμπορική ονομασία (branded generics) τα οποία προορίζονται για την ελληνική αγορά και εξαγωγές σε 60 χώρες στον κόσμο. Στον κλάδο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας απασχολούνται 8.500 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους είναι επιστήμονες, που ασχολούνται με την παραγωγή, τον έλεγχο, την έρευνα και την ανάπτυξη γενοσήμων ή /και νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και εξωτερικού «τρέχουν» δεκάδες ερευνητικά προγράμματα.

Share

Be the first to comment on "Δήλωση του προέδρου της ΠΕΦ, κ. Δέμου, σχετικά με το κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ"

Leave a comment