Δέρμα σαν βελούδο

Οι ανοιχτοί πόροι είναι το κλασικό σημάδι της λιπαρής επιδερμίδας, που είναι επιπλέον μεγάλοι και ιδιαίτερα εμφανείς.  Σε κάποια, μάλιστα, σημεία του προσώπου μπορεί να είναι τόσο έντονοι, ώστε να μοιάζουν με… τρυπούλες.

Υπόθεση γυναικεία …

Στη λιπαρή επιδερμίδα οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν, παράγοντας έτσι περισσότερο   απ’ ότι είναι απαραίτητο. Η λιπαρότητα αρχίζει να γίνεται αισθητή κυρίως στην εφηβεία (λόγω των μεγάλων ορμονικών μεταβολών), αλλά και στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όπου οι ορμονικές ανακατατάξεις μπορεί να την αυξήσουν τοπικά στο δέρμα. Παρόλα αυτά, πάντως, υπάρχουν και καλά νέα που λένε πως το λιπαρό δέρμα φαίνεται ότι γερνάει πιο αργά από τους άλλους τύπους, ενώ εμφανίζει συνήθως λιγότερες λεπτές γραμμές, ρυτίδες και κηλίδες. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη, ιδίως εάν το δέρμα εκτός από γυαλάδα παρουσιάσει μαύρα στίγματα και σπυράκια.

Το λιπαρό δέρμα δίνει συνήθως την αίσθηση του ακάθαρτου δέρματος και γι’ αυτό έχει ανάγκη από συστηματικό και συχνό καθαρισμό, καθώς η σκόνη και οι άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι προσκολλώνται εύκολα πάνω του. Σε αυτό θα βοηθήσουν πολύ μάσκες και κρέμες περιποίησης με ουσίες που απολεπίζουν ελαφρά και ανανεώνουν την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα συσφίγγουν τους πόρους. Επίσης, καλόν είναι ν’ αποφεύγονται προϊόντα μακιγιάζ με βαριά υφή (π.χ. compact make up και πούδρες) για την κάλυψη των ανοιχτών πόρων, γιατί τέτοιου είδους προϊόντα τελικά φράσσουν τους πόρους και οδηγούν έτσι σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα όπως μαύρα στίγματα και σπυράκια.

και αντρική

Η αντρική επιδερμίδα είναι γνωστό ότι εκκρίνει έως και δύο φορές περισσότερο σμήγμα από τη γυναικεία, λόγω των ορμονικών υποδοχέων που διαθέτουν οι σμηγματογόνοι αδένες και των δύο φύλων. Λόγω όμως των ορμονικών διαφορών, της κληρονομικότητας, της κακής διατροφής αλλά και της καθημερινής έντασης, η παραγωγή σμήγματος μπορεί να αυξηθεί σε υπερβολικό βαθμό, με αποτέλεσμα ένα αντρικό πρόσωπο γεμάτο διεσταλμένους πόρους. Μάλιστα, όσο μεγαλύτεροι είναι οι πόροι του δέρματος  τόσο μεγαλύτερο ποσοστό λιπαρότητας συγκεντρώνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βοηθούν σημαντικά την επιδερμίδα  εξειδικευμένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά ειδικά και για άντρες, τα οποία ρυθμίζουν τη μεγάλη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων κι εξυγιαίνουν την επιδερμίδα επαναφέροντάς τη στη φυσική κατάστασή της. Προτιμότερα είναι τα  ενεργά προϊόντα υδάτωσης με συνθέσεις oil-free, που αφαιρούν τη λιπαρότητα ή leave-on κρέμες με ξηρά μαλακτικά, όπως έλαια σιλικόνης ή πανθενόλη και ασθενώς αλκοολούχες κρέμες ελαίου σε νερό, που ξηραίνουν περισσότερο το δέρμα.

 

Θα σας βοηθήσουν

-Πλένετε το πρόσωπό σας 2 φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ) με ένα κατάλληλο σαπούνι σε μορφή τζελ  (όξυνο ή ουδέτερο) και χλιαρό νερό.

Μια στυπτική λοσιόν είναι απαραίτητη για ν’ αφαιρεί λιπαρότητα, περιττά κατάλοιπα και  νεκρά κύτταρα, απελευθερώνοντας έτσι τους πόρους.

-Οι κρέμες σε μορφή τζελ είναι ό, τι το καλύτερο για το λιπαρό δέρμα.

Μια μάσκα προσώπου (1 φορά την εβδομάδα ή 1 φορά το μήνα) θ’ απορροφά  τις ακαθαρσίες από τους πόρους και θα τους συσφίγγει.

Περγαμόντο, γεράνιο, λεβάντα, βασιλικός, υλάνγκ-υλάνγκ και κέδρος είναι τα αιθέρια έλαια που κάνουν πολύ καλό στο λιπαρό δέρμα. Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας.

-Προϊόντα, όπως σαπούνια, κρέμες, αντιηλιακά, make up, κ.ά., πρέπει να είναι κατάλληλα για λιπαρό δέρμα.

-Μην τρίβετε υπερβολικά το δέρμα σας κατά την απολέπιση.

-Προσοχή στον ήλιο, εφόσον τόσο αυτός όσο και η ζέστη αυξάνουν τη λιπαρότητα και ερεθίζουν τα σπυράκια.

Αυτό το γνωρίζατε;

Το λιπαρό δέρμα προκαλείται από υπερβολική έκκριση σμήγματος, που δημιουργεί διεσταλμένους πόρους, παγιδευμένα βακτηρίδια και τελικά ακμή. Στην επιλογή προϊόντων περιποίησης της λιπαρής επιδερμίδας μεγάλη σημασία πρέπει να δίνεται στα ενεργά τους συστατικά.

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Δέρμα σαν βελούδο"

Leave a comment

error: