Γυναίκες: Καλύτερα αλτρουιστής, παρά εμφανίσιμος ο μόνιμος σύντροφος

syntrofos

Όταν οι γυναίκες διαλέγουν μόνιμο σύντροφο το κύριο κριτήριο είναι ο αλτρουισμός και δευτερευόντως η εμφάνιση ενός άνδρα, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

Αντιθέτως, όταν επιλέγουν άντρα για εφήμερη σχέση, το καθοριστικό κριτήριο είναι η εμφάνιση.

Στη σχετική μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Worcester, συμμετείχαν 202 ετεροφυλόφιλες γυναίκες μέσης ηλικίας 22 ετών, οι οποίες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν 24 φωτογραφίες ανδρών που συνοδεύονταν από κειμενάκια.

Οι 12 από τις φωτογραφίες απεικόνιζαν ιδιαίτερα ελκυστικούς άνδρες και οι υπόλοιπες ελάχιστα ελκυστικούς άνδρες.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζονταν ανά ζεύγη, ενώ τα κειμενάκια αφορούσαν περιστάσεις στις οποίες θα μπορούσε κανείς να συμπεριφερθεί αλτρουιστικά ή μη (π.χ. να βοηθήσουν κάποιον με ή χωρίς ανταμοιβή).

Οι εθελόντριες βαθμολόγησαν επίσης τις φωτογραφίες όταν συνοδεύονταν από ουδέτερα περιστατικά (π.χ. οι άντρες είχαν πάει για ψώνια και αγόρασαν ο ένας μπλούζα και ο άλλος ένα τζιν παντελόνι).

Κάτω από κάθε ζεύγος φωτογραφιών υπήρχαν δύο ερωτήματα που σχετίζονταν με τους άνδρες και αφορούσαν το αν οι εθελόντριες θα έκαναν μακροχρόνια ή εφήμερη σχέση με κάθε έναν από αυτούς.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Evolutionary Psychology», οι απαντήσεις των νεαρών γυναικών έδειξαν ότι η αλτρουιστική συμπεριφορά ήταν το κύριο χαρακτηριστικό για μία μόνιμη σχέση.

Μάλιστα, ο αλτρουισμός ήταν αρκετός για να χαρακτηρισθεί ως ελκυστικός ένας άντρας που αντικειμενικά δεν ήταν, ενώ οι άντρες που ήταν μόνο αλτρουιστές χαρακτηρίσθηκαν ως πιο ελκυστικοί απ’ ό,τι οι άντρες που ήταν μόνο εμφανίσιμοι.

Αυτονόητο είναι πως την υψηλότερη βαθμολογία στην μόνιμη σχέση πέτυχαν οι άνδρες που συνδύαζαν και τα δύο.

Για εφήμερη σχέση, αντιθέτως, η εμφάνιση ήταν υπεραρκετή: ο αλτρουισμός ήταν ένα ανεπιθύμητο χαρακτηριστικό γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τονίζουν οι ερευνητές.

Όλα τα ευρήματα σε συνδυασμό μεταξύ τους επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει πως όταν το θέμα είναι η μόνιμη σχέση, ο αλτρουισμός αποτελεί ένα από τα καθοριστικότερα κριτήρια για τις γυναίκες οι οποίες ενδόμυχα αναζητούν έναν γενναιόδωρο, καλόψυχο σύντροφο για να αποκτήσουν μαζί του παιδιά, καταλήγουν.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Γυναίκες: Καλύτερα αλτρουιστής, παρά εμφανίσιμος ο μόνιμος σύντροφος"

Leave a comment