Γυαλιά ηλίου : Εκτός από μόδα είναι και …ανάγκη

Μπορεί τα γυαλιά ηλίου να είναι ακόμα και σήμερα ένα σημαντικό αξεσουάρ μόδας, ωστόσο ο πρωταρχικός τους ρόλος παραμένει πάντα ο ίδιος: να προστατεύουν τα μάτια όλων μας από την υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα τις μέρες εκείνες που ο ήλιος έχει τα… «κέφια» του.

 

Μόνο τα ποιοτικά γυαλιά προστατεύουν

 

Ένας καλός φακός ηλίου πρέπει να είναι ποιοτικός. Δηλαδή, πρέπει να έχει  τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

-Ν’ ανακόπτει κατά 100% την UV ακτινοβολία.

-Να έχει ομοιογένεια, δηλαδή να μην έχει κανένα ελάττωμα όσον αφορά στην ορατότητα (νερά, φυσαλίδες, λεκέδες).

-Να μη μεταβάλλεται εξωτερικά από χημικές ουσίες και ν’ ανταποκρίνεται στις φυσικές συνθήκες της καθημερινής ζωής ( στη ζέστη, την υγρασία ή την ψυχρότητα).

-Να έχει διαύγεια και η απορρόφησή του να είναι τόση, όση ακριβώς χρειάζεται για να μη μειώνεται η διαφάνειά του.

-Τα υλικά των φακών ηλίου μπορεί να είναι από κρύσταλλο ή οργανική ύλη, με μια όμως απαραίτητη προϋπόθεση: να είναι οπτικά κατεργασμένα.

Να κατασκευάζονται δηλαδή με τις ίδιες μεθόδους και τρόπους, όπως ακριβώς και οι οφθαλμικοί φακοί.

Προσοχή!

Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να:

-Έχουν σκελετό από υλικό που να μην ερεθίζει ή να προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα.

-Είναι άφλεκτα, να μην παραμορφώνονται, να μην έχουν εξογκώματα, και να

Αγοράζονται πάντα από τα ειδικά καταστήματα οπτικών. Διότι υπάρχουν και οι «μαϊμούδες», που κυκλοφορούν σε χαμηλές τιμές, κακή ποιότητα και εισάγονται χωρίς έλεγχο.

 

Μαύρα, πράσινα ή καφέ γυαλιά;

 

Για να είναι ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου κατάλληλο, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο το χρώμα, αλλά και ο βαθμός σκουρότητας των φακών του. Με άλλα λόγια, ένα και μόνο ζευγάρι γυαλιά ηλίου δεν μπορεί να καλύψει όλες μας τις ανάγκες για ποιοτική όραση κάτω από τον ήλιο. Για παράδειγμα, γυαλιά κατασκευασμένα για συνθήκες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται στην οδήγηση.

-Γκρι φακοί: Όσοι θέλετε γυαλιά για πολλές χρήσεις, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα ζευγάρι μέτριας φωτεινότητας. Οι γκρι φακοί, στην περίπτωση αυτή, είναι οι καταλληλότεροι, αφού φιλτράρουν αποτελεσματικά τις έντονες λάμψεις και το δυνατό φως.

-Κίτρινοι και χρυσοί φακοί: Μειώνουν την ένταση του μπλε φωτός και είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ όταν δεν υπάρχουν όμως χιόνια.

-Οι φακοί σε αποχρώσεις του καφέ είναι όπως και οι γκρι κατάλληλοι για πολλές χρήσεις.

-Οι πράσινοι περιορίζουν τις λάμψεις και το μπλε φως. Και τέλος,

-Οι μοβ και οι ροζ ευνοούν το κοντράστ σε χώρους με μεγάλες πράσινες ή γαλάζιες επιφάνειες.

 

Πραγματική προστασία

 

Οι φακοί που είναι σε θέση να προστατεύουν τα μάτια μας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι τριών ειδών. Ο διαχωρισμός αυτός εξαρτάται από τον τρόπο που γίνεται η τεχνική επεξεργασία τους, η οποία μπορεί να είναι: η απορρόφηση, η αντανάκλαση και η πόλωση.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε τους:

  1. Απορροφητικούς φακούς, οι οποίοι -απορροφώντας και διυλίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία -επιτρέπουν να φθάνει στα μάτια μας μόνον το καθαρό φως. Είναι 90-95% αποτελεσματικοί και γι’ αυτό και κατάλληλοι για τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
  2. Φακούς αντανάκλασης ή αλλιώς καθρέπτες, οι οποίοι αντανακλούν την ακτινοβολία στο περιβάλλον. Εκτός από την προστασία που προσφέρουν στον ήλιο, θεωρείται ότι είναι σε θέση ν’ αποτρέψουν και την εξασθένηση της όρασης. Είναι κι αυτοί αποτελεσματικοί, σε ποσοστό 95% και κατάλληλοι για περιβάλλοντα με έντονη ακτινοβολία.
  3. Πολωτικούς φακούς (polarised), οι οποίοι θεωρούνται οι πλέον κατάλληλοι για τα θαλάσσια σπορ και την οδήγηση και μπορούν να εξουδετερώσουν την ακτινοβολία (που προέρχεται από την αντανάκλαση του φωτός σε οριζόντιες επιφάνειες) σε ποσοστό γύρω στο 95%.

 

Σήμα πιστοποίησης CE

 

Πρόκειται για ένα σήμα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, που θα πρέπει ν’ αναγράφεται στα γυαλιά ηλίου που θα επιλέξετε και δηλώνει ότι τα γυαλιά αυτά είναι οπτικά επεξεργασμένα και κατάλληλα για να προφυλάξουν τα μάτια σας. Επίσης, υπάρχει και το σήμα της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών, που κι αυτό μπορεί να πιστοποιεί την ποιότητα των γυαλιών.

 

Απαραίτητο… ενημερωτικό φυλλάδιο

 

Κάθε ζευγάρι καλά γυαλιά ηλίου πρέπει να συνοδεύεται (σύμφωνα με τον ειδικό κανονισμό ΕΝ 1836/95 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας) με ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται:

συνιστώμενη χρήση (προστασία από βλαβερή δράση ηλιακών αχτίνων).

ολική προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία.

κατηγορία ( για ειδική ή γενική χρήση).

δυνατότητα αναγνώρισης φωτεινού σηματοδότη, και

κατάταξη προστασίας (0, 1,2,3,4). Για παράδειγμα, στην κατηγορία ‘3’

ανήκουν φακοί ηλίου που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάτω από ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία μέσα στην πόλη, τη θάλασσα και το βουνό. Τα περισσότερα γυαλιά ηλίου γενικής χρήσης ανήκουν κυρίως στην κατηγορία αυτή, ιδιαίτερα στις χώρες έντονης ηλιοφάνειας, όπως είναι η πατρίδα μας.

 

 

Χρειάζεστε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου!

 

-Αν το επάγγελμά σας σάς υποχρεώνει να εκτίθεστε πολύ στον ήλιο.

-Όταν παρουσιάζετε δυστροφίες του αμφιβληστροειδούς ή πάσχετε από χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή ξηροφθαλμία.

-Όσοι έχετε κάνει εγχείρηση καταρράκτη και έχετε τοποθετήσει ενδοφακό, ακόμα και στην περίπτωση εκείνη που ο ενδοφακός είναι απορροφητικός στην υπεριώδη ακτινοβολία.

-Αν φοράτε φακούς επαφής, ακόμα κι αν αυτοί είναι απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία.

 

 Ευχαριστούμε την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών,  για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Γυαλιά ηλίου : Εκτός από μόδα είναι και …ανάγκη"

Leave a comment

error: