Γρηγορότερη διάγνωση παθήσεων των πνευμόνων υπόσχεται νέο τεστ

test_pathisewn_pnevmonwn

Γρηγορότερη διάγνωση παθήσεων των πνευμόνων υπόσχεται νέο τεστΑμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα χημικά «αποτυπώματα», τα οποία αφήνουν τα παθογόνα βακτήρια στους πνεύμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Breath Research.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βερμόντ με επικεφαλής την Δρ Τζέιν Χιλ ελπίζουν ότι η νέα αυτή διαπίστωση θα συντελέσει στην δημιουργία ενός απλού και γρήγορου αναπνευστικού τεστ για την έγκαιρη διάγνωση παθήσεων όπως η φυματίωση.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια και πέτυχαν, μόνο μέσα από την χημική ανάλυση της εκπνοής, να διακρίνουν την ύπαρξη στους πνεύμονες διαφορετικών βακτηρίων, καθώς και διαφορετικών στελεχών του ίδιου βακτηρίου.

Οι επιστήμονες μόλυναν τα ποντίκια με δύο είδη μικροοργανισμών (ψευδομονάδες και σταφυλόκοκκο) και, μετά από 24 ώρες, ανέλυσαν δείγματα αναπνοής τους. Με αυτό τον τρόπο, διαπίστωσαν τις διαφορετικές «χημικές υπογραφές» που άφηναν τα βακτήρια, σε σχέση με την αναπνοή των πειραματόζωων που δεν είχαν μολυνθεί.

Το τεστ ανιχνεύει στην εκπνοή τις «οργανικές πτητικές ουσίες». Τα παθογόνα βακτήρια στους πνεύμονες πιστεύεται ότι παράγουν διακριτές και ανιχνεύσιμες οργανικές πτητικές ουσίες, επειδή έχουν διαφορετικό μεταβολισμό.

Η νέα τεχνική αποτελεί ένα αναδυόμενο πεδίο. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δοκιμάσει διαγνωστικά τεστ αναπνοής για παθήσεις όπως ο καρκίνος, το άσθμα και ο διαβήτης.

Αν τελικά το νέο τεστ καταστεί εφικτό και στους ανθρώπους, μπορεί να μειώσει τον χρόνο διάγνωσης των ασθενειών των πνευμόνων από ημέρες ή και εβδομάδες (που χρειάζεται η συμβατική ανάλυση) σε λίγα μόλις λεπτά.

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Γρηγορότερη διάγνωση παθήσεων των πνευμόνων υπόσχεται νέο τεστ"

Leave a comment

error: