Γονιδίωμα υπεραιωνόβιας φωτίζει τα μυστικά της μακροζωίας

gonidioma_makrozwias

Η αποκωδικοποίηση του γενετικού υλικού μιας γυναίκας η οποία έζησε ως τα 115 έτη αναμένεται να αποκαλύψει πολλά μυστικά μακροζωίας.

Το γονιδίωμα μιας γυναίκας που ήταν η γηραιότερη του κόσμου όταν πέθανε σε ηλικία 115 ετών ίσως αποκαλύψει γιατί η τυχερή γιαγιά δεν είχε ούτε ίχνος άνοιας ή αρτηριοσκλήρυνσης.

H υπεραιωνόβια γυναίκα, γνωστή μόνο με την κωδική ονομασία W115, είχε γεννηθεί πρόωρα και οι γιατροί δεν πίστευαν ότι θα ζήσει.

Κανείς δεν περίμενε ότι θα ξεπερνούσε ακόμα και τον καρκίνο του μαστού για τον οποίο υποβλήθηκε σε θεραπεία όταν έκλεισε τα 100.

Στα 113, τα τεστ νοητικών ικανοτήτων είχαν δείξει ότι η υπέργηρη γυναίκα εμφάνιζε  επιδόσεις που θα περίμενε κάποιος στην ηλικία των 60-75 ετών.

Η υπεραιωνόβια γυναίκα πέθανε τελικά από καρκίνο του στομάχου, έχοντας δωρίσει το σώμα της στην επιστήμη.

Η σύγκριση του γενετικού της υλικού με άλλα γονιδιώματα θα μπορούσε να αποκαλύψει νέα στοιχεία για το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλα δεινά του γήρατος, ελπίζουν οι Ολλανδοί ερευνητές.

Η μελέτη τους, αναφέρει το BBC, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής, το οποίο πραγματοποιείται στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Πηγή : eefam.gr
Share

Be the first to comment on "Γονιδίωμα υπεραιωνόβιας φωτίζει τα μυστικά της μακροζωίας"

Leave a comment