Γονίδιο τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών

cancer_wothikes

Μία γενετική μεταλλαγή αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Αναλύοντας το γενετικό υλικό περισσότερων από 8.000 γυναικών από την Ευρώπη, ανακάλυψαν ότι ενώ οι πιθανότητες που έχει κάθε γυναίκα να εκδηλώσει καρκίνο των ωοθηκών είναι 18 στις 1.000, σε όσες φέρουν την συγκεκριμένη μεταλλαγή είναι 58 στις 1.000.

Το γονίδιο αυτό λέγεται BRIP1 και η μεταλλαγή του αυξάνει επίσης τον κίνδυνο διάγνωσης σε μεγαλύτερη ηλικία και με πιο προχωρημένη (μεταστατική) νόσο.

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για ένα νέο γενετικό τεστ, το οποίο θα εντοπίζει τις γυναίκες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Μία τέτοια εξέλιξη, «θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προλάβουμε πολλούς καρκίνους και να σώσουμε πολλές ζωές, δεδομένου ότι ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως γίνεται αντιληπτός πολύ αργά στην πορεία του, διότι στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί σαφή συμπτώματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Φαρόα, καθηγητής Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), η συσχέτιση του γονιδίου BRIP1 με τον καρκίνο των ωοθηκών ήταν μεν γνωστή, αλλά παρέμενε άγνωστη η έκταση του κινδύνου.

Η νέα μελέτη αποσαφήνισε την κατάσταση, δείχνοντας πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο γονίδιο.

Από τις εθελόντριες της νέας μελέτης, 3.250 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο των ωοθηκών, 3.400 ήταν υγιείς και 2.000 είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν στο DNA τους τις μεταλλάξεις τεσσάρων γονιδίων (των BRIP1, BARD1, PALB2 και NBN), οι οποίες είθισται να συμβαίνουν στα αναπαραγωγικά κύτταρα.

Η ύπαρξη της μεταλλαγής του BRIP1 συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 3,4 φορές των πιθανοτήτων να πάσχει μία γυναίκα από καρκίνο των ωοθηκών.

 

Real.gr

Share

Be the first to comment on "Γονίδιο τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών"

Leave a comment

error: