Γονίδιο η αιτία του πιο επιθετικού καρκίνου του μαστού

karkinos_mastou_10_proswpa

karkinos_mastou_10_proswpa Ένα γονίδιο ευθύνεται για έναν από τους πιο επιθετικούς και δύσκολους στην αντιμετώπισή τους καρκίνους του μαστού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Το γονίδιο ονομάζεται BCL11A και διαπιστώθηκε πως είναι εξαιρετικά ενεργό στα δείγματα των όγκων από ομάδα εθελοντριών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού.

Υπάρχουν αρκετοί τύποι καρκίνου του μαστού, οι οποίοι ανταποκρίνονται διαφορετικά στις θεραπείες και έχουν διαφορετική πρόγνωση.

Το περίπου 16% των ασθενών έχουν τριπλά αρνητικούς όγκους, οι οποίοι δεν διαθέτουν τους πρωτεϊνικούς υποδοχείς που ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες θεραπείες.

Ειδικότερα, έχουν αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, αρνητικούς υποδοχείς προγεστερόνης και αρνητικούς υποδοχείς της πρωτεΐνης HER2, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στα ειδικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού.

Ο εντοπισμός του νέου γονιδίου δίνει ελπίδες για την επινόηση νέων θεραπειών, εκτιμούν οι ερευνητές.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Nature Communications», εξέτασαν τα δείγματα των όγκων από σχεδόν 3.000 γυναίκες, αναζητώντας αλλαγές ειδικά στα γονίδια που επηρεάζουν την συμπεριφορά των βλαστοκυττάρων και των αναπτυσσόμενων ιστών.

Αυτό έγινε επειδή προγενέστερες έρευνες είχαν δείξει πως όταν είναι μεταλλαγμένα τα γονίδια που εξέτασαν, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Ένα από αυτά τα γονίδια ήταν το BCL11A, το οποίο εντοπίστηκε σε περίπου οκτώ στις δέκα ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και επιπλέον συσχετίσθηκε με πιο προχωρημένη νόσο.

Στη συνέχεια της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εξέτασαν σε κυτταρικές σειρές ανθρώπων και ποντικιών εάν η προσθήκη ενεργού μορφής του ανθρώπινου γονιδίου BCL11A ή η μείωση της δραστηριότητάς του μπορεί να διεγερει ή να καταστείλει τον καρκίνο.

Όπως διαπίστωσαν, τα κύτταρα του μαστού που δέχονταν το ενεργό BCL11A άρχιζαν να φέρονται σαν καρκινικά ενώ, αντιθέτως, όταν μειωνόταν η δραστηριότητα του γονιδίου, τα κύτταρα γίνονταν λιγότερο καρκινογόνα.

Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και του Ιδρύματος Ερευνών Sanger, δίνει ελπίδες για την επινόηση κάποιας εξειδικευμένης θεραπείας για τους τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού, που τείνουν να εκδηλώνονται σε νεώτερες γυναίκες (ηλικίες κάτω των 40-50 ετών).

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Γονίδιο η αιτία του πιο επιθετικού καρκίνου του μαστού"

Leave a comment

error: