Γλυκειά ζωή

Γνώσεις  που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή σας

ΝΕΑ ΤΑΣΗ

Τα τελευταία χρόνια, η διατροφή με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη συστήνεται ολοένα και περισσότερο, διεθνώς. Κι αυτό, γιατί τέτοιου είδους τρόφιμα απελευθερώνουν αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, χωρίς να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, ενώ παράλληλα δίνουν ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας. Επομένως, τρώγοντας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορείτε να χάσετε τα περιττά κιλά σας. Αλλά και να ελέγχετε και το σάκχαρό σας αν πάσχετε από διαβήτη, καθώς προκαλούν μικρότερη και πιο παρατεταμένη μεταγευματική υπεργλυκαιμία, μειώνοντας έτσι τις απαιτήσεις σε ινσουλίνη και τον κίνδυνο υπερ- και υπογλυκαιμιών.

ΜΕΛΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

Το μέλι είναι πιο αγνό, πιο αρωματικό και ασύγκριτα πιο υγιεινό από τη ζάχαρη, αλλά και από κάθε άλλη γλυκαντική ουσία. Μια κουταλιά μέλι έχει 45 θερμίδες, 12 γραμμ. υδατάνθρακες, 1 γραμμ. φυτικές ίνες, πολλές βιταμίνες και μέταλλα  (ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κ.ά.) και καθόλου λιπαρά. Χρησιμοποιήστε το μέλι στο γάλα, τ’ αφεψήματα ή τα γλυκά σας ( όπου η ποσότητα του μελιού είναι η μισή από αυτή της ζάχαρης).

ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΡΑΣΙ

Κυρίες μου, πίνετε μέχρι δύο ποτήρια κρασί (κυρίως κόκκινο) την ημέρα; Καλά κάνετε, εφόσον ολοένα και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η ποσότητα αυτή: αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερίνη, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, συμβάλλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια (κυρίως ισχαιμικά), αν η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, μειώνει τον κίνδυνο για πέτρες στη χολή και πιθανώς, ελαττώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη.

ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΤΕ!

Αν ο οργανισμός σας κατακρατά υγρά, αντεπιτεθείτε, λέγοντας:

 

ΟΧΙ

Στ’ αλλαντικά, το καπνιστό κρέας, το προσούτο. Σε όλα τα τυριά. Στα καπνιστά και τα διατηρημένα ψάρια. Στο ψωμί, τα μπισκότα και τις πίτσες. Στα τρόφιμα σε άλμη, στις ελιές, την κάπαρη και το τουρσί. Στους ξηρούς καρπούς (ψημένους ή άψητους).

 

ΝΑΙ

Σε όλα τα λαχανικά, ωμά, μαγειρεμένα και βραστά. Στα φρέσκα φρούτα. Στο κρέας και το ψάρι (φρέσκο και κατεψυγμένο) μαγειρεμένα χωρίς αλάτι και με αρωματικά χόρτα. Στα ζυμαρικά και ρύζι βρασμένα στον ατμό, με σάλτσες λαχανικών και φυσικά χωρίς αλάτι.

 

ΨΗΛΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ

ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από τα επιθετικά απόβλητα του μεταβολισμού. Αυτή η βιταμίνη συμμετέχει επίσης στη δημιουργία της σεροτονίνης. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι: τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, ο μαϊντανός, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

ΓΙΑ Ν’ ΑΔΥΝΑΤΙΣΟΥΜΕ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

Τι καλά που θα ήταν! Αν καταναλώνουμε καθημερινά 1.600 έως 3.000 θερμίδες ανάλογα με την ηλικία μας, τη σωματική μας δραστηριότητα ή τις διατροφικές μας συνήθειες, δεν αρκεί να μειώσουμε αυτή την ποσότητα για ν’ αδυνατίσουμε. Άσχετα με τον αριθμό των θερμίδων που παίρνουμε, πρέπει κυρίως να σεβόμαστε τη σωστή ισορροπία στην ποσότητα των γλυκιδίων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Δηλαδή, 50% γλυκίδια, 30% πρωτεΐνες και 20% λιπίδια. Έτσι, τ’ αποτελέσματα, λόγου χάρη, στην περιφέρειά σας θα είναι πιο θεαματικά, αν παίρνετε 1.000 θερμίδες σε πρωτεΐνες αντί για 1.000 θερμίδες σε λίπη! Άλλωστε συχνά είναι δύσκολο να υπολογίζετε με ακρίβεια τις θερμίδες σας. Στην καλύτερη περίπτωση κινδυνεύετε να μην αδυνατίσετε και στη χειρότερη να στερήστε τροφές απαραίτητες για τον οργανισμό σας.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Γλυκειά ζωή"

Leave a comment

error: