Γιορτινό μακιγιάζ : Αυτοπεποίθηση χωρίς… “παρενέργειες”

Η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι η εποχή που οι γυναίκες πειραματιζόμαστε περισσότερο με διάφορα καλλυντικά προϊόντα, για ν ανακαλύψουμε έτσι τον εαυτό μας, να ανανεώσουμε το στυλ τους και γιατί όχι να “γνωστοποιήσουμε” τις διαθέσεις μας  στον  περίγυρό μας. Ωστόσο, κάθε τι που εφαρμόζεται στο δέρμα έχει θετικές αλλά και αρνητικές συνέπειες. Προσοχή, όμως. γιατί τα προϊόντα για το μακιγιάζ, αλλά και ο τρόπος που τα εφαρμόζουμε ή που καθαρίζουμε το δέρμα μας μπορεί να γίνουν αιτίες παθήσεων. Τέτοιες. που απ’ την μια ίσως βλάψουν  την εικόνα και την ψυχολογία μας κι’  απ’ την άλλη ίσως  χρειαστούν κάποια θεραπεία…

Στενή είναι η σχέση του μακιγιάζ και της ψυχολογίας, καθώς εδώ και αιώνες το μακιγιάζ  είναι ένα μέσο που ενισχύει τα χαρακτηριστικά μας, καλύπτει ατέλειες αλλά τονώνει και την  αυτοπεποίθησή μας. Τονίζοντας τα όμορφα σημεία του προσώπου μας  και βελτιώνοντας την εμφάνισή μας, οι γυναίκες νιώθουμε πιο επιθυμητές  αλλά και δυνατότερες να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. Έχουμε, επίσης, ευρύτερη κοινωνική εκτίμηση και αποδοχή, αφού οι άλλοι μας  θεωρούν πιο ελκυστικές, ικανές και με μεγαλύτερο κύρος.

«Η  ανάπτυξη της βιομηχανίας των καλλυντικών..

… και το προσιτό κόστος τα έχει καταστήσει πολύ δημοφιλή, με τα ποσοστά χρήσης τους από ανήλικες και ενήλικες γυναίκες να έχουν εκτοξευθεί. Σήμερα, εκτιμάται ότι το 95% του γυναικείου πληθυσμού χρησιμοποιεί καλλυντικά καθημερινά. Ταυτόχρονα, τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί και τα δερματικά προβλήματα εξαιτίας τους, εν μέρει λόγω των ανεπαρκών δοκιμών αξιολόγησης κινδύνου πριν από τη διάθεση των προϊόντων προς πώληση στους καταναλωτές, επισημαίνει ο  Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

 Τα καλλυντικά που προκαλούν συχνότερα αντιδράσεις…

…. είναι προϊόντα περιποίησης δέρματος, ενυδατικές κρέμες, προϊόντα make up και περιποίησης μαλλιών. Λιγότερο συχνά προκαλούνται από αρώματα, αποσμητικά και οδοντόκρεμες.

Οι αρνητικές επιδράσεις του μακιγιάζ οφείλονται…

… και στις επιλογές προϊόντων και τις πρακτικές περιποίησης της επιδερμίδας. Η τακτική χρήση προϊόντων με τοξικά συστατικά  και η ατελής απομάκρυνσή τους από αυτήν μπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερματίτιδα, λιπαρότητα και ακμή, ξηρότητα και αφυδάτωση, μελάγχρωση και πρόωρη γήρανση, εξηγεί ο δρ. Στάμου.

Μέτρα προστασίας

1.Για να αποφύγετε  προβλήματα με το δέρμα σας  και ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές ,θα πρέπει:

  1. Να επιλέγεται με προσοχή η ποιότητα των προϊόντων. Διαφορετικά είναι πιθανόν να παρουσιαστούν:

-Δερματίτιδα εξ επαφής

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής από καλλυντικά είναι εξαιρετικά συχνή. Παρουσιάζεται κυρίως στο πρόσωπο, δεδομένου ότι εκτίθεται σε μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων περιποίησης, καθαρισμού και μακιγιάζ, με την περιοχή των ματιών να είναι η πιο ευαίσθητη. Εκείνα που ενοχοποιούνται περισσότερο είναι τα καθαριστικά προσώπου, τα προϊόντα ντεμακιγιάζ, τα  σφουγγάρια και πινέλα μακιγιάζ, η μάσκαρα, και τα ψαλίδια βλεφαρίδων.

Προβλήματα στο πρόσωπο αλλά και στον λαιμό μπορούν όμως να  να προκαλέσουν τα σαμπουάν και τα κοντίσιονερ. Μια μελέτη για το θέμα διαπίστωσε ότι η πάθηση απασχολεί το 93,4% των γυναικών, κυρίως εκείνες με ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών (37,7%). Η πιο κοινή αιτία ήταν η πρωινή κρέμα/αντηλιακό και η κρέμα νύχτας, ακολουθούμενη από την πούδρα προσώπου και το σαπούνι. Οι ασθενείς με δερματίτιδα εξ επαφής λόγω καλλυντικών που είχαν ιστορικό ατοπίας ήταν 19,7%, και το 6,5% είχαν ιστορικό ατοπίας.

Οι ουσίες που ενοχοποιούνται συχνότερα είναι τα parabens, οι απελευθερωτές φορμαλδεΰδης και οι ισοθειαζολινόνες. Εκτός από τα χημικά, δερματίτιδα εξ επαφής λόγω των καλλυντικών μπορεί να προκληθεί και από φυσικά εκχυλίσματα.

Πρόληψη: Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή προϊόντων που ταιριάζουν στο δέρμα, με απαλές ή φυσικές συνθέσεις, χωρίς χημικές ουσίες περιλαμβανομένων των SLES και α υδροξυοξέων.

Θεραπεία: Η  διακοπή της χρήσης του προϊόντος που προκάλεσε την πάθηση. Αλλά και η από του στόματος χορήγηση αντιισταμινικών, τοπικών στεροειδών και στεροειδών από το στόμα, είναι τα όπλα για τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Αν πάλι υπάρχει δευτερογενής λοίμωξη η χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.

– Ξηρότητα  & Αφυδάτωση

Τα προϊόντα που περιέχουν αρώματα κατηγορούνται συχνά για την πρόκληση ξηρότητας και η τακτική χρήση τους μπορεί να επιδεινώσει παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα. Τα χείλη είναι επίσης ευαίσθητα σε ερεθιστικούς παράγοντες.

Πρόληψη: Όσα καλλυντικά υπόσχονται γρήγορο στέγνωμα και ματ υφή θα πρέπει να αποφεύγονται.  Όπως και αυτά που περιέχουν αλκοόλ, γλυκολικό οξύ ή σαλικυλικό οξύ στα ήδη ξηρά δέρματα. Συστατικά όπως μενθόλη ή γεύσεις εσπεριδοειδών στα προϊόντα χειλιών μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα χείλη και στ ογύρω  δέρμα προκαλώντας ξηρότητα και σκάσιμο.

Θεραπεία: Η υδροδερμαπόξεση είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες για τα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα παγκοσμίως, που καθαρίζει, απολεπίζει και ενυδατώνει βαθιά. Σε μόλις 30 λεπτά αναζωογονεί το πρόσωπο χωρίς να απαιτεί χρόνο αποθεραπείας.

-Πρόωρη γήρανση

Η ξηρότητα που προκαλούν τα συντηρητικά και τα αρώματα, αποτελεί λόγο εμφάνισης πρόωρων σημαδιών γήρανσης. Αυτό εντείνεται όταν παραλείπεται η χρήση αντηλιακών πριν από το μακιγιάζ ή η επιλογή προϊόντων χωρίς δείκτη προστασίας.

Πρόληψη: Η αγορά πιο “αγνών” καλλυντικών, μπορούν να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη και να διατηρήσουν το δέρμα νεανικό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης, προστασία προσφέρει και ο καλός καθαρισμός του δέρματος κάθε βράδυ, προκειμένου να απομακρυνθούν όλες οι τοξικές ουσίες.

Θεραπεία: Ο βαθύς καθαρισμός  για την απομάκρυνση των ρύπων, οι  θεραπείες ενίσχυσης της κυκλοφορίας του αίματος στην επιδερμίδα και η χρήση ενυδατικών ορών και μασκών που εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, μπορούν να διορθώσουν τις λεπτές γραμμές και τη χαλάρωση, χαρίζοντας σφριγηλότητα και λάμψη.

  1. Να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός της επιδερμίδας, προκειμένου να αποφευχθεί:

-Λιπαρότητα και ακμή

Τα υπολείμματα των προϊόντων μακιγιάζ μπορεί να φράξουν τους πόρους της επιδερμίδας και αυτό να οδηγήσει σε φαγεσωρική ακμή. Δηλαδή στον σχηματισμό μαύρων ή άσπρων σπυριών. Αυτά μπορεί να παρουσιαστούν στο πρόσωπο, τον λαιμό αλλά και τη γραμμή του τριχωτού. Εκτός από τον ελλιπή καθαρισμό, αυτή η δερματική πάθηση μπορεί να προκληθεί και από το είδος των καλλυντικών που εφαρμόζονται, τα οποία μπορεί να μπλοκάρουν τους πόρους κι έτσι να δημιουργηθεί λιπαρότητα και ακμή, ακόμα και σε γυναίκες χωρίς ιστορικό.

Πρόληψη: Η καθημερινή απομάκρυνση κάθε ίχνους μακιγιάζ, ο τακτικός βαθύς καθαρισμός και η αγορά προϊόντων κατάλληλων για τον τύπο της επιδερμίδας. Σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των πινέλων και των σφουγγαριών μακιγιάζ κάθε 10 ημέρες.

Θεραπεία: Για τη αντιμετώπιση της ακμής υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες, τοπικές και συστηματικές. Η φωτοθεραπεία τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά της. Γιατί; Αφού έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιακνεϊκή δράση, ρυθμίζει την ποσότητα του σμήγματος που εκκρίνει η επιδερμίδα, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και επειδή μειώνει τις μελαγχρωματικές βλάβες, οι οποίες επίσης μπορούν να σχηματιστούν από τα προϊόντα μακιγιάζ.

Προσοχή!

«Το μακιγιάζ τραβάει τα βλέμματα όλων, χαρίζει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, ιδίως σε γυναίκες με λαμπερό, ομοιόχρωμο, λείο και σφριγηλό δέρμα. Η χρήση του αντενδείκνυται μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης, αφού τότε οι πόροι ανοίγουν για να αποβάλλουν τον ιδρώτα και εισέρχονται χημικές ουσίες μαζί με ρύπους σε αυτούς. Σημεία προσοχής θα πρέπει να είναι η καταλληλότητα των προϊόντων για τον τύπο δέρματος και η ημερομηνία λήξης τους, καθώς μετά από αυτήν τα προϊόντα μπορούν να γίνουν αιτία μολύνσεων», καταλήγει ο δρ. Στάμου

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Γιορτινό μακιγιάζ : Αυτοπεποίθηση χωρίς… “παρενέργειες”"

Leave a comment