Γιατί το Δεκέμβριο συμβαίνουν τα περισσότερα εμφράγματα

december emfragma

december emfragma Ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους πιο «δημοφιλείς μήνες» σε μικρούς και μεγάλους, όχι όμως μόνο λόγω των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ένα στα τέσσερα εμφράγματα εκδηλώνονται την ψυχρή περίοδο που διανύουμε τώρα, με συνέπεια οι καρδιολόγοι να «χάνουν» τους περισσότερους ασθενείς τους το χειμώνα, συγκριτικά με άλλες εποχές του χρόνου.

Για κάθε ένα βαθμό Κελσίου που πέφτει, μια συγκεκριμένη μέρα, παρατηρούνται γύρω στα 200 εμφράγματα παραπάνω, ενώ στη διάρκεια του μήνα η μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό σχετίζεται με συνολική αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.

Για τις ανάγκες της μελέτης, επιδημιολόγοι της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου ανέλυσαν στοιχεία από 84.000 εισαγωγές ατόμων λόγω εμφράγματος σε βρετανικά νοσοκομεία, για διάστημα τριών χρόνων, με βάση τις ημερήσιες θερμοκρασίες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της εισαγωγής των ασθενών.

Από τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την πτώση της θερμοκρασίας.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο κίνδυνο, από τη μεταβολή της θερμοκρασίας, φαίνεται να διατρέχουν άτομα ηλικίας 75-84 ετών και ιδίως όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Γιατί το Δεκέμβριο συμβαίνουν τα περισσότερα εμφράγματα"

Leave a comment