Γιατί οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ δεν αναγνωρίζουν τους δικούς τους ανθρώπους;

alzheimer1

Το Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί την πιο συχνή αιτία της άνοιας.

Η βασική κλινική εκδήλωση της νόσου είναι η διαταραχή της μνήμης, αλλά προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σοβαρά η κοινωνική ζωή του ασθενούς.

Όσοι είναι κοντά σε πάσχοντες από Αλτσχάιμερ διαπιστώνουν ότι εκτός από τη σταδιακή απώλεια των αναμνήσεων, οι ασθενείς χάνουν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στην απώλεια της μνήμης, αλλά στις φθορές που προκαλεί στα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την οπτική αντίληψη των προσώπων, σύμφωνα με μία νέα καναδική μελέτη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η αντίληψη των προσώπων εξαρτάται από την ολιστική αναγνώριση δηλαδή από την αναγνώριση ενός προσώπου ως συνόλου και όχι μέσω μεμονωμένων χαρακτηριστικών του, όπως η μύτη, τα μάτια ή το στόμα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ και υγιείς συνομήλικοί τους οι οποίοι κλήθηκαν να εντοπίσουν πρόσωπα και αυτοκίνητα σε φωτογραφίες οι οποίες άλλοτε ήταν ανάποδα και άλλοτε σε κανονική θέση.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι φωτογραφίες ήταν ανάποδα, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ έβρισκαν τα πρόσωπα και τα αυτοκίνητα με την ίδια ακρίβεια και εξίσου γρήγορα με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Όταν, όμως, οι φωτογραφίες ήταν σε κανονική θέση, οι ασθενείς έκαναν πολύ περισσότερα λάθη στην αναγνώριση των προσώπων και ήταν πολύ πιο αργοί απ’ ό,τι οι υγιείς εθελοντές.

«Για να γίνει μία αναγνώριση, ο εγκέφαλος πρέπει να πραγματοποιήσει ακαριαία ανάλυση των διαφόρων συστατικών της εικόνας που αντιλαμβάνονται τα μάτια του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σβεν Ζουμπέρ, ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Γηριατρικής και καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

«Οι διαφορές στην αντιληπτική ικανότητα που εντοπίσαμε στη μελέτη μας υποδηλώνουν ότι στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ υπάρχει βλάβη στην ολιστική αναγνώριση ειδικά των προσώπων, διότι η αναγνώριση των αυτοκινήτων ήταν φυσιολογική είτε βρίσκονταν σε ανάποδη θέση, είτε σε κανονική».

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι η διαταραχή της ολιστικής αναγνώρισης των προσώπων συμβαίνει νωρίς στην πορεία της νόσου, αφού οι ασθενείς που συμμετείχαν δεν έπασχαν από προχωρημένα στάδια του Αλτσχάιμερ.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τις οικογένειες να κατανοήσουν καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και ίσως να τους βοηθήσουν να βρουν άλλους τρόπους για να τους αναγνωρίζουν, πρόσθεσε ο δρ Ζουμπέρ.

Η μελέτη θα δημοσιευθεί στην διεθνή «Επιθεώρηση Νόσου Αλτσχάιμερ» (JAD).

 

 

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Γιατί οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ δεν αναγνωρίζουν τους δικούς τους ανθρώπους;"

Leave a comment

error: