Γιατί βήχεις έτσι;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον βήχα

 

Μήπως νευριάζετε όταν σας πιάνει βήχας; Κακώς, δεν θα έπρεπε, γιατί ο βήχας είναι ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός μας απομακρύνει ξένα σώματα από το αναπνευστικό σύστημα και ομαλοποιεί έτσι τη λειτουργία του. Επίσης, παρόλο που συνήθως ο βήχας είναι μια απλή αντίδραση, μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει πως οι οδοί του αναπνευστικού μας συστήματος είναι επιβαρυμένοι.

 

Γιατί βήχουμε;

-Όσο είναι υγιείς, οι αναπνευστικοί μας οδοί καθαρίζονται μόνες τους : ένα προστατευτικό στρώμα βλέννας συγκρατεί τα ξένα σώματα (π.χ. σκόνη, γύρη ή μικρόβια) σαν δίχτυ, ενώ πολύ μικρά τριχίδια, οι κροσσοί, συνεχώς προωθούν τη βλέννα μαζί με τα ξένα σώματα προς το στόμα.

-Μερικές φορές όμως μεγαλύτερα ξένα σώματα ( π.χ. ψίχουλα ψωμιού) εισχωρούν στην αναπνευστική μας οδό και τότε οι κροσσοί και ο βλεννογόνος επιβαρύνονται περισσότερο, καθιστώντας έτσι το βήξιμο απαραίτητο.

Ο βήχας όμως μπορεί να είναι και αποτέλεσμα λοίμωξης της αναπνευστικής οδού. Στην περίπτωση που το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι εξασθενημένο, ιοί ή βακτηρίδια μπορεί να βρουν καταφύγιο στις αναπνευστικές οδούς και για να καταπολεμηθούν, παράγεται περισσότερη βλέννα, γνωστή ως φλέγμα. Ο οργανισμός όμως δεν μπορεί να απομακρύνει τη βλέννα με το συνήθη ήπιο τρόπο. Έτσι, προσπαθούμε ν’ απομακρύνουμε το φλέγμα με το βήχα.

Πώς να ξεχωρίζετε τα διάφορα είδη του βήχα

Τα είδη του βήχα, ανάλογα με την ένταση, τη διάρκειά του ή με το αν ο βήχας συνοδεύεται από φλέματα, είναι τα εξής:

-Παραγωγικός: Πρόκειται για το βήχα εκείνο που συνοδεύεται από άσπρα, κίτρινα ή πράσινα φλέματα. Συνήθως προκαλείται από παθολογικά αίτια, όπως πνευμονία, βρογχίτιδα, κ.τ.λ. και απαιτεί ιατρική φροντίδα, έτσι ώστε να δοθούν τα κατάλληλα φάρμακα.

-Ξηρός: Είναι έντονος, δίχως φλέματα και οφείλεται κυρίως σε φλεγμονές των αναπνευστικών οργάνων. Παρουσιάζεται επίσης και στους ασθματικούς.

-Αλλεργικός: Ισχυρός και ζωηρός ο βήχας αυτός δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντίδραση του οργανισμού, σε περίπτωση που εισπνέει συγκεκριμένες ουσίες. Παρουσιάζεται συχνά στα μικρά παιδιά.

-Παροξυσμικός: Δεν είναι συνεχής, αλλά ο βήχας κάποιων στιγμών της ημέρας, όπως, για παράδειγμα, ο βήχας των καπνιστών.

-Εμετικός: Έντονος και αυτός εκδηλώνεται μετά από τα γεύματα και συνοδεύεται από εμετούς. Παρατηρείται κυρίως σε ασθένειες, όπως κοκίτης, φυματίωση ή χρόνια βρογχίτιδα.

Γιατί πρέπει να θεραπεύεται ο βήχας;

Ο βήχας είναι ένα φυσικό και σημαντικό προστατευτικό αντανακλαστικό του σώματος, που εμφανίζεται και στην περίπτωση κρυολογήματος. Όμως, αν δε θεραπευτεί, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο και να προκαλέσει δυσφορία και εξάντληση.

 

Προσοχή!

Να θυμάστε πως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί αν ο βήχας σας διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα καθώς κι αν έχετε πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Τρία μέτρα για ν’ αποφύγετε τον βήχα

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να τονώσουν τον οργανισμό ν’ αντισταθεί στα μικρόβια που προκαλούν το κρυολόγημα:

1. Τονώστε το ανοσολογικό σας σύστημα

-Να γυμνάζεστε τακτικά.

-Να κοιμάστε αρκετά και ν’ αποφεύγετε το υπερβολικό στρες.

-Ν’ ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή.

2. Κρατήστε μακριά τα παθογόνα μικρόβια

-Πλένετε τα χέρια σας πιο συχνά απ’ ό, τι συνήθως, ιδιαίτερα στην περίπτωση που κυκλοφορούν κρυολογήματα.

-Αποφεύγετε τη στενή επαφή με κάποιον που φτερνίζεται ή βήχει.

-Αποφεύγετε να πίνετε και να τρώτε από τα ίδια σκεύη μαζί με άλλους.

3. Διατηρείτε ένα υγιές περιβάλλον

-Αποφεύγετε τα πολύ ζεστά δωμάτια, γιατί ξηραίνουν τις βλεννογόνες μεμβράνες, διευκολύνοντας έτσι τα μικρόβια να προκαλέσουν λοίμωξη.

-Αποφεύγετε τις πολύ μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία.

-Αερίζετε τακτικά τα δωμάτια.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για την καταπολέμηση του βήχα;

Προκειμένου να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας και να μειώσετε τις δυσάρεστες ενοχλήσεις ενός κρυολογήματος, μπορείτε να πάρετε μερικά επιπρόσθετα μέτρα, όπως:

-Πίνετε πολλά υγρά, τουλάχιστον δύο λίτρα ημερησίως.

-Πλένετε τα χέρια σας αφού φυσήξετε τη μύτη σας.

-Αποφεύγετε την επαφή με πλάκες σαπουνιού και αντ’ αυτών χρησιμοποιείτε σαπούνι σε υγρή μορφή.

 

Φροντίδα για τον  βήχα

  1. Η ιατρική φροντίδα στοχεύει όχι στο βήχα, αλλά στα αίτια που τον προκάλεσαν. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο βήχας είναι παροδικός και δεν οφείλεται σε κάποια σοβαρή λοίμωξη, αρκούν τα αντιβηχικά ή κάποια ειδικά σιρόπια που διευκολύνουν τις εκκρίσεις.

Ανακούφιση βρίσκει κανείς επίσης από παστίλιες ή καραμέλες ειδικές για το βήχα που υπάρχουν στα φαρμακεία.

Καλό κάνουν και τα χλιαρά ροφήματα, καθώς και οι χυμοί φρούτων που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C.

 

Προσοχή

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δε σταματούν το βήχα, απλά μαλακώνουν το λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή.

  1. Για τη γρήγορη και αξιόπιστη αντιμετώπιση του βήχα υπάρχουν τα βλεννολυτικά-αποχρεμπτικά. Τι κάνουν αυτά; Δρουν άμεσα στο αναπνευστικό σύστημα, ρευστοποιούν τις βλεννώδεις εκκρίσεις και διευκολύνουν την απόχρεμψή τους, προκειμένου να επανέλθει η ομαλή λειτουργία του. Συνήθως είναι κατάλληλα για ολόκληρη την οικογένεια και η διάρκεια της θεραπείας με αυτά δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 8-10 ημέρες χωρίς ιατρική συμβουλή.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

 -Οι καπνιστές, αν παρουσιάζουν παροξυσμικό βήχα που οφείλεται σε χρόνια βρογχίτιδα, λόγω του υπερβολικού καπνίσματος. Σε τέτοιες περιπτώσεις απαλλάσσεται κανείς από το βήχα, μόνον αν κόψει το κάπνισμα.

Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι θα πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή, αν βήχουν έντονα και έχουν και φλέματα, διότι τις περισσότερες φορές τα παραπάνω συμπτώματα οφείλονται σε παθολογικά αίτια.

Οι υπερτασικοί, των οποίων ο βήχας προκαλείται εξαιτίας των φαρμάκων που παίρνουν. Όταν, όμως, ολοκληρώσουν την φαρμακευτική τους αγωγή και σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα, τότε και ο βήχας σιγά σιγά θα εξαφανιστεί.

-Οι καρδιοπαθείς, καθώς ο έντονος βήχας μπορεί εύκολα να τους οδηγήσει σε δύσπνοια και να χρειαστούν αμέσως οξυγόνο.

Αυτό το γνωρίζατε;

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στο βήχα, γι’ αυτό σε περίπτωση που ο βήχας τους είναι έντονος και συνοδεύεται και από φλέματα, πρέπει να συμβουλεύεστε αμέσως γιατρό.

έντονος βήχας προκαλεί αϋπνία, ιλίγγους, συχνά ανορεξία, ίσως και εμετούς.

-Τα καυτά ροφήματα επιδεινώνουν το βήχα, εφόσον ερεθίζουν περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα,

-Όταν βήχουμε δεν πρέπει να πίνουμε κρύα ποτά.

γιατρός είναι ο μόνος που μπορεί να διαγνώσει, από που προέρχεται ο βήχας μας.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Γιατί βήχεις έτσι;"

Leave a comment

error: