Γιατί έχουμε λόξυγγα μετά το φαγητό;

loksigas

loksigas Ο λόξυγγας είναι ο ακούσιος σπασμός του διαφράγματος, δηλαδή του μυ στη βάση των πνευμόνων. Το γρήγορο κλείσιμο των φωνητικών χορδών που ακολουθεί δημιουργεί το διακριτικό ήχο του λόξυγγα.

Οι διατροφικές επιλογές, οι αλλαγές της θερμοκρασίας και το συναισθηματικό στρες προκαλούν συνήθως λόξυγγα μετά το φαγητό. Αν ο λόξυγγας διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα, μπορεί να υποδηλώνει κάποια πιο σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Δείτε για ποιους λόγους μπορεί να έχετε λόξυγγα μετά το γεύμα:

Ορισμένες τροφές και ποτά

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Maryland (UMMC), τα ζεστά ή πικάντικα φαγητά, όπως η καυτερή πιπεριά και το κάρυ και τα ζεστά ή πικάντικα ποτά προκαλούν λόξυγγα. Τα αεριούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά ή το ανθρακούχο νερό, μπορεί επίσης να προκαλέσουν λόξυγγα, που οφείλεται σε κατάποση αέρα. Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λόξυγγα.

Τρώτε πάρα πολύ ή/και πάρα πολύ γρήγορα

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής σε ένα και μόνο γεύμα μπορεί να προκαλέσει το διάφραγμα να αρχίσει να διαστέλλεται ή να ερεθιστεί, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και να οδηγήσει σε λόξυγγα. Επίσης, όταν τρώτε πάρα πολύ γρήγορα συνήθως προκαλείται λόξυγγας, εν μέρει επειδή οι άνθρωποι που τρώνε γρήγορα τείνουν να καταπίνουν υπερβολικές ποσότητες αέρα.

Απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας

Οι αλλαγές των θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια ενός γεύματος μπορεί να προκαλέσουν λόξυγγα. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Medical News Today, ο λόξυγγας μπορεί να προκύψει από τη διαταραχή των νευρικών οδών μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών. Αυτή η διακοπή στην επικοινωνία των νευρικών οδών τείνει να συμβαίνει πιο συχνά όταν οι θερμοκρασίες στο σώμα αλλάζουν δραματικά ή ξαφνικά, από ζεστό στο κρύο, ή το αντίστροφο. Αυτό συμβαίνει όταν τρώτε κάτι πολύ ζεστό, ή πίνετε κάτι πολύ κρύο, ή ακόμα και όταν από ένα πολύ ζεστό περιβάλλον μπείτε ξαφνικά σε ένα δωμάτιο με χαμηλή θερμοκρασία (πχ από τη ζέστη στην ύπαιθρο σε ένα χώρο με κλιματισμό).

Συναισθηματικό στρες ή ενθουσιασμός

Το συναισθηματικό στρες διαταράσσει συχνά την πέψη, καθώς μπορεί να προκαλέσει μυϊκή καταπόνηση. Κάθε φορά που η τάση στους μυς αυξάνεται, επηρεάζεται το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί λόξυγγας. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η συναισθηματική διέγερση έχει μια παρόμοια επίδραση στον οργανισμό και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λόξυγγα. Το συναισθηματικό στρες και ο ενθουσιασμός ειδικά κατά τη διάρκεια ενός γεύματος κάνει πολύ πιο πιθανό να έχετε λόξυγγα μετά το φαγητό.

 

Madata.gr

Share

Be the first to comment on "Γιατί έχουμε λόξυγγα μετά το φαγητό;"

Leave a comment

error: