Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας»

Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε γ’ αυτό…

 

Ιδρύθηκε το 1935 και ήταν το πρώτο Ίδρυμα στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στη θεραπεία του καρκίνου. Το Νοσοκομείο « Ο Άγιος Σάββας» ίδρυσε  από το 1970 και το Κέντρο Ογκολογικών Ερευνών «Γεώργιος Παπανικολάου». Ένα Κέντρο δηλαδή  το οποίο στη σύγχρονή του μορφή είναι αφιερωμένο στην ανοσολογία του καρκίνου και την έρευνα ανοσοθεραπείας με τμήματα βιοτράπεζας και μεταφραστικής έρευνας για τον καρκίνο. 

 

-Το όραμα του Νοσοκομείου

Είναι να παρέχει στον ογκολογικό ασθενή το ίδιο δικαίωμα σε υψηλής ποιότητας φροντίδα, διάγνωση και θεραπεία, την ίδια πρόσβαση σε φάρμακα και την ίδια ελπίδα επιβίωσης, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική του κατάσταση.

-Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» (ΚΗΝ «Νίκος Κούρκουλος»)

Το 2017  ξεκίνησε τη λειτουργία του  και αποτελεί παράρτημα του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» (ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας»). Αυτό με την εμβληματική και έμπρακτη συνεισφορά της κ. Μαριάννας Λάτση (Νόμος 4159/2013 – ΦΕΚ 127Α/΄04-06-2013), ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε πλήρως βάσει διεθνών προδιαγραφών που πληρούν τις απαιτήσεις λειτουργίας ενός σύγχρονου Ογκολογικού Κέντρου.  Με σκοπό: την αναβάθμιση των ιατρονοσηλευτικών υπηρεσιών φροντίδας υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς.

Το 2022 οι εισαγωγές των ασθενών στο Κ.Η.Ν «Νίκος Κούρκουλος» ανήλθαν σε σχεδόν 22.200 (100 ασθενείς περίπου ημερησίως από την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα), ενώ κάθε μήνα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 1.800 αντινεοπλασματικές θεραπείες με συνεχώς αυξητική τάση 6,2% σε σχέση με το 2021. Επίσης κατά το ίδιο έτος  πραγματοποιήθηκαν 1.828 χειρουργεία με αυξητική τάση 15% για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Όσον αφορά τη στερεοτακτική βιοψία εντός του 2022 πραγματοποιήθηκαν 322 με αυξητική τάση 34% για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Τον Φεβρουάριο του 2022 το Κέντρο πιστοποιήθηκε  για την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών του προς τον ογκολογικό ασθενή με το πρότυπο ISO 9001:2015 EN 15224:2016.

-Το πρώτο ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου στην Ελλάδα

Η συσσωρευμένη εμπειρία και η τεχνογνωσία στη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών προδιαγράφουν την ωριμότητα του Νοσοκομείου ΓΑΟΝΑ «Ο Άγιος Σάββας» και την ικανότητά του να λειτουργεί ως το πρώτο Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα χαρακτηριστικά στοιχεία της καινοτομίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

 

-Η μεγάλη συνάντηση

35 Κορυφαίοι ερευνητές από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν πρόσφατα στον Άγιο Σάββα και παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις κατά του καρκίνου και ειδικότερα στον εμβολιασμό κατά του καρκίνου. Η κομβική αυτή συγκέντρωση των 35 παγκοσμίου φήμης ερευνητών και ειδικών στον τομέα της ογκολογίας στόχευσε στο να προωθήσει την παγκόσμια μάχη κατά του καρκίνου μέσω της πρωτοποριακής έρευνας και των αποτελεσμάτων της. Και τα κατάφερε, εφόσον όλοι οι ερευνητές και επιστήμονες από διαφορετικά υπόβαθρα που συγκεντρώθηκαν στον “Άγιο Σάββα” είχαν έναν κοινό στόχο και μία δέσμευση: ν’ αποκαλύψουν τα μυστικά του καρκίνου και να εξερευνήσουν λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Ο καρκίνος παραμένει μια από τις πιο τρομερές προκλήσεις για την παγκόσμια δημόσια υγεία. Γι’ αυτό και η συνάντηση αυτή υπογράμμισε τη δέσμευση όλων να κάνουν βήματα στην έρευνα για τον καρκίνο και να ενθαρρύνουν τη συνεργασία μεταξύ των πιο λαμπρών μυαλών στον τομέα.

Τα κυριότερα σημεία της συνάντησης ήταν τα παρακατω:

  • Διεπιστημονική συνεργασία.: Ερευνητές σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων της γενετικής, της ανοσολογίας, της φαρμακευτικής και της επιδημιολογίας συζήτησαν για την προώθηση νέων συνεργασιών κατά του καρκίνου.
  • Έρευνα αιχμής: Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα πιο πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, αντάλλαξαν ιδέες και συζήτησαν τις τελευταίες τάσεις στην έρευνα κατά του καρκίνου, παρουσιάζοντας καινοτόμες ανακαλύψεις.
  • Πρωτοβουλίες συνεργασίας: Η συνάντηση αποτέλεσε την αρχή μιας διευρυμένης συνεργασίας για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος κατά του καρκίνου.
  • Επίκεντρο ο Ασθενής: Πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις με θέμα τη βελτίωση της διάγνωσης, της θεραπείας και των υπηρεσιών υποστήριξης του καρκίνου.

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας»"

Leave a comment

error: