Γαστρεντερικές διαταραχές: Πώς να τις αντιμετωπίσετε

gastrenterikes_diataraxes

Το άγχος της οικονομικής κρίσης για το παρόν και το μέλλον έχει μετατραπεί σε καθημερινή συνήθεια στη χώρα μας…

Δεν είναι ωστόσο λίγες οι περιπτώσεις που το συνεχές και αυξανόμενο στρες μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες ενοχλήσεις στο σώμα μας και κυρίως στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν αρχίσετε να ακούτε το στομάχι σας να διαμαρτύρεται με ενοχλήσεις ή πόνους;

Η πρώτη κίνησή σας είναι να σταματήσετε να αγνοείτε τα σημάδια και να ξεκινήσετε τη διερεύνηση… Παρατηρήστε πώς τρέφεστε στην καθημερινότητά σας το τελευταίο διάστημα.

Σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να αναζητήσετε είναι αν αλλάξατε το μέγεθος της μερίδας σας στα γεύματά σας ή εάν το τελευταίο διάστημα έχετε προσθέσει στη διατροφή σας νέα τρόφιμα ή νέες συνήθειες π.χ. τρώτε πιο αργά τα βράδια ή παραλείπετε κάποια γεύματά σας και ελέγξετε κατά πόσο τέτοιες αλλαγές σχετίζονται με τις ενοχλήσεις που νιώθετε στο στομάχι.

Εάν στο τέλος μιας τέτοιας διερεύνησης παρατηρήσετε πως δεν έχει συμβεί κάποια σημαντική αλλαγή στη διατροφική σας καθημερινότητα είναι σημαντικό να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός γαστρεντερολόγου ώστε να ανιχνεύσετε το ενδεχόμενο κάποιας στομαχικής πάθησης.

Συχνά οι ενοχλήσεις στο στομάχι εμφανίζονται ως επακόλουθο ή αποτέλεσμα κάποιας φλεγμονής, όπως η γαστρίτιδα ή ακόμη και το πεπτικό έλκος.

Τέτοιου είδους παθήσεις προκύπτουν είτε από κάποιον ιό, μικρόβιο ή παράσιτο είτε μπορεί να οφείλονται σε κάποιες καθημερινές συνήθειες του τρόπου ζωής μας, όπως είναι η χρόνια χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα, το στρες αλλά και η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα των παραπάνω στομαχικών παθήσεων είναι η δυσπεψία, ο πόνος και η αίσθηση «καψίματος» στο στομάχι, η ναυτία ή ακόμη και η μείωση της όρεξης.

Στην περίπτωση που αντιληφθείτε πως τα συμπτώματα αυτά υπάρχουν, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες διατροφικές οδηγίες που μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωσή τους όπως:

Κατά τη διάρκεια του φαγητού

• Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα. Παράλληλα φροντίστε να μη καταναλώνετε το βραδινό σας πολύ αργά και να αποφύγετε την κατάκλιση αμέσως μετά την κατανάλωσή του.

• Αποφύγετε την κατανάλωση νερού μαζί με το φαγητό, αραιώνει το περιεχόμενο του στομάχου και δυσκολεύει την πέψη.

Επιλέγοντας το φαγητό σας
• Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά ή πικάντικα τρόφιμα, όπως τα καρυκεύματα και οι σάλτσες.

• Από την ομάδα του κρέατος προτιμήστε πουλερικά και ψάρια, ενώ καλό θα ήταν να περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κυρίως των κομματιών με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.

• Τα φρούτα και τα λαχανικά, ως κύριες πηγές αντιοξειδωτικών δε θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας εφόσον έρευνες δείχνουν πως τα αντιοξειδωτικά και κυρίως τα φλαβονοειδή μπορούν να αναστείλουν στην ανάπτυξη του βακτηριδίου που ευθύνεται για την εμφάνιση φλεγμονών στο στομάχι (Helicobacter Pylori).

• Τις περιόδους με έντονα συμπτώματα καλό θα ήταν να αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων και ραφιναρισμένων τροφίμων.

• Αναζητήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ασβέστιο, όπως αμύγδαλα, τρόφιμα ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και γαλακτοκομικά χαμηλά.

Περιορίστε ή κόψτε τις «κακές» συνήθειες…

• Μειώστε το κάπνισμα.

• Το αλκοόλ ερεθίζει το επιθήλιο του στομάχου με αποτέλεσμα να κάνει πιο έντονα τα συμπτώματα, για αυτό είναι σημαντικό να το αποφεύγετε

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να μην αμελήσετε την επίσκεψη στο γαστρεντερολόγο, εφόσον όταν βρεθεί η ακριβής αιτία του προβλήματος θα μπορέσετε να ακολουθήσετε και την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: greekradar

Share

Be the first to comment on "Γαστρεντερικές διαταραχές: Πώς να τις αντιμετωπίσετε"

Leave a comment

error: