Γαστρεντερίτιδα

gastrenteritida

Οι γαστρεντερικές λοιμώξεις συχνά παρουσιάζονται με διάρροια. Τα αίτια είναι ιοί, βακτηρίδια ή παράσιτα. Το παιδί εκτός από τη διάρροια μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, εμετό και κοιλιακό άλγος. Συνήθως τα συμπτώματα ξεκινούν με έντονο κοιλιακό άλγος και ακολουθεί η διάρροια. Αυτό διαρκεί μερικές μόνο μέρες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από δύο βδομάδες, έχουμε χρόνια διάρροια με αποτέλεσμα να οδηγείται ο ασθενής σε απώλεια βάρους. Όταν οι κενώσεις περιέχουν αίμα ονομάζονται αιμορραγικές. Τα συνηθέστερα αίτια είναι: σαλμονέλα, σιγκέλα, κολοβακτηρίδιο και καμπυλοβακτηρίδιο. Ενώ για τις μη αιμορραγικές κενώσεις τα συνηθέστερα αίτια είναι ιοί και κυρίως ο ιός Rota. Μερικές φορές το μικρόβιο που προκαλεί διάρροια δημιουργεί μικροβιαιμία (κυκλοφορία του μικροβίου στο αίμα ) με αποτέλεσμα να προσβάλλει διάφορα όργανα μακριά από το γαστρεντερικό σύστημα.

Πόσος είναι ο χρόνος επώασης;
Είναι ο χρόνος που χρειάζεται, από την είσοδο του μικροβίου στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της νόσου. Ο χρόνος επώασης εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη λοίμωξη. Στη σιγκέλα για παράδειγμα είναι 16-72 ώρες, στις ιογενείς γαστρεντερίτιδες 4-48 ώρες. Τα παράσιτα όπως η Giardia έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης(1-2 βδομάδες).

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;
Εξαρτάται από το μικροοργανισμό που προκαλεί τη γαστρεντερική λοίμωξη και από το ίδιο το παιδί. Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες συνήθως έχουν ήπια συμπτώματα και διαρκούν μόνο μερικές μέρες. Για τις περισσότερες βακτηριακές και ιογενείς γαστρεντερίτιδες δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικού. Σε πολύ μικρά ή ανοσοκατασταλμένα παιδιά χορηγούμε μερικές φορές αντιβίωση για να προλάβουμε τη διασπορά της βακτηριακής λοίμωξης σε άλλα μέρη του σώματος. Οι γαστρεντερίτιδες από παράσιτα θεραπεύονται με αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Πώς μεταδίδονται;
Οι γαστρεντερίτιδες είναι μεταδοτικές. Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μολυσμένων χεριών ή μολυσμένου φαγητού και νερού, καθώς επίσης και μέσω μερικών κατοικιδίων ζώων.

Πώς μπορείτε να προφυλάξετε το παιδί;
· Συχνό πλύσιμο χεριών και κυρίως μετά την επίσκεψη στο αποχωρητήριο και πριν από το φαγητό.
· Σωστός καθαρισμός του μπάνιου.
· Το φαγητό και το νερό μπορεί επίσης να μεταδώσει το μικρόβιο. Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο νερό.
· Καλή ψύξη και καλό ψήσιμο των κρεάτων.
· Όταν ταξιδεύετε ποτέ μην πίνετε νερό από ρυάκια, λίμνες ή πηγές. Σε μερικές αναπτυσσόμενες χώρες είναι πιο ασφαλές να πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Μην αγοράζετε φαγητά απο πλανόδιους ή πωλητές του δρόμου διότι πολύ πιθανόν τα φαγητά αυτά να μην είναι ελεγχόμενα.
· Κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν το μικρόβιο όταν ο χώρος σίτισης τους δεν είναι ξεχωριστός από το χώρο σίτισης της οικογένειας

Πότε θα καλέσετε τον παιδίατρο σας;

· Καλέστε τον παιδίατρο σας όταν το παιδί σας παρουσιάζει σοβαρό ή παρατεινόμενο επεισόδιο διάρροιας και πυρετού ή ακατάσχετους εμέτους και έντονο κοιλιακό άλγος.
· Εάν τα κόπρανα του παιδιού σας περιέχουν βλέννα ή αίμα.
· Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο σας όταν το παιδί σας φαίνεται αφυδατωμένο.

Απλά σημεία αφυδάτωσης:
· Στεγνά χείλη και γλώσσα
· Ωχρό, ξηρό δέρμα
· Μαύροι κύκλοι κάτω απο τα μάτια.
· Αδιαφορία, μειωμένη ενεργητικότητα.
· Μειωμένη ούρηση (στα βρέφη λιγότερες από 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα).

Θεραπεία στο σπίτι

Η πρώτη μέριμνα στη γαστρεντερίτιδα είναι η αναπλήρωση των υγρών και ηλεκτρολυτών που έχει χάσει ο οργανισμός του παιδιού με τη διάρροια, τον εμετό και τον πυρετό. Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού σας μπορείτε να επιχειρήσετε ειδική δίαιτα με υγρά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για 1-2 μέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΡΟ (Δεν περιέχει νάτριο, κάλλιο και άλλα απαραίτητα στοιχεία). Εάν το παιδί συνεχίζει τους εμέτους τότε χρειάζεται ενδονοσοκομειακή θεραπεία με χορήγηση υγρών ενδοφλέβια.

Αδάμος Χατζηπαναγής

Παιδίατρος

Share

Be the first to comment on "Γαστρεντερίτιδα"

Leave a comment