Γαλλική έρευνα: Εκφυλίζεται το ανδρικό σπέρμα

ekfilizetai to andriko sperma

Γαλλική έρευνα: Εκφυλίζεται το ανδρικό σπέρμαTο μέσο σπέρμα εμφάνισε αραίωση κατά το ένα τρίτο περίπου 

Σημαντική επιδείνωση εμφανίζει η ποιότητα του ανδρικού σπέρματος, και συνακόλουθα η ανδρική γονιμότητα, με την πάροδο του χρόνο σύμφωνα με μεγάλη επιστημονική έρευνα γάλλων ερευνητών.

Οι επιστήμονες του γαλλικού Ινστιτούτου Επιτήρησης Δημόσιας Υγείας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης αναπαραγωγής “Human Reproduction” μελετώντας το σπέρμα περίπου 26.600 ανδρών στη Γαλλία μεταξύ των ετών 1989-2005.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, κατά τη διάρκεια της 17χρονης περιόδου, το μέσο σπέρμα εμφάνισε αραίωση κατά το ένα τρίτο περίπου (32,2%). Η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα εμφάνισε μέση μείωση κατά 1,9% το χρόνο, από τα 73,6 εκατ. σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο το 1989 σε 49,9 εκατ. το 2005.

Αν και η ποσότητα αυτή είναι ακόμα αρκετά πάνω από το επίσημο όριο (15 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο) για την ανδρική γονιμότητα, είναι αρκετά χαμηλότερα από το όριο (55 εκατ. ανά χιλιοστόλιτρο) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάτω από το οποίο αυξάνεται πλέον ο χρόνος γονιμοποίησης.

Οι αιτίες για τον εκφυλισμό του σπέρματος δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, αλλά εκτιμάται πως αυτός οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής (διατροφή με πολλά λιπαρά, ρύπανση του περιβάλλοντος με χημικά, ακτινοβολία).

skai.gr
Share

Be the first to comment on "Γαλλική έρευνα: Εκφυλίζεται το ανδρικό σπέρμα"

Leave a comment

error: