Τα σημάδια της …καθαρής θάλασσας
Πρώτος ο Ιπποκράτης, ο Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, ανακάλυψε τον 5ο π. Χ. αιώνα, τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Από την αρχαιότητα έως τον Μεσαίωνα τα θαλασσινά λουτρά απέκτησαν φήμη και χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα, ενώ το 1897 ο Γάλλος βιολόγος Rene Quinton τεκμηρίωσε επιστημονικά τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού και την πλούσια περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία. Μάλιστα, διαπίστωσε και την ομοιότητα στη σύνθεση του θαλασσινού νερού και του πλάσματος του αίματος του ανθρώπινου οργανισμού. Όμως για να ισχύουν όλα αυτά θα πρέπει τα νερά της θάλασσας να εναι καθαρά. Έτσι δεν είναι;
Θαλασσινό νερό: Πολύτιμο…
Απαραίτητο ζωτικό στοιχείο για τον οργανισμό μας το θαλασσινό νερό, εφόσον:
-Εκτός από νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο – περιέχει πολλά άλλα ιχνοστοιχεία και μέταλλα,
–ενισχύει το μεταβολισμό μας διεγείροντάς τον με το ιώδιο που περιέχει,
–διευκολύνει την αποτοξίνωση και την κυκλοφορία του αίματος,
–δυναμώνει την καρδιά, και
–αυξάνει την αιμογλοβίνη.
Περιέχει:
Χλωριούχο νάτριο: που επενεργεί επανορθωτικά στην υπερέκκριση των βλεννογόνων και ειδικά του αναπνευστικού.
Άλατα μαγνησίου: που επενεργούν καταπραϋντικά στα νευρικά κέντρα και αντισπαστικά στις λείες μυϊκές ίνες του αναπνευστικού συστήματος.
Ιώδιο: που έχει αντισκληρωτική, αντιαλλεργική και αποξηραντική ενέργεια.
Προσοχή!
«Το νερό μοιάζει περισσότερο απ’ όλα τα στοιχεία της φύσης με το υποσυνείδητο», εξηγεί η κα Νίκη Φιλιππάτου, κοινωνιολόγος-ψυχολόγος. «Η θάλασσα συμβολίζει τα ένστικτά μας. Αγγίζει τον βαθύτερο εαυτό μας. Έχει πλαστικότητα, κίνηση, συνεχή εναλλαγή χρωμάτων και ήχων, αδιάκοπη ζωή… Όταν, λοιπόν, αγαπάς τη ζωή, αγαπάς και τα θαλασσινά νερά!».
Γάργαρα θαλασσινά νερά…
«Σημάδια» της καθαρής θάλασσας είναι:
Τα φύκια: που δεν πρέπει να φοβάστε, γιατί δεν σημαίνουν ρύπανση. Αντίθετα, λειτουργούν αναζωογονητικά, χαρίζοντας στη θάλασσα περισσότερο ιώδιο και άλλα ευεργετικά συστατικά.
Αν βρεθείτε σε μια θάλασσα γεμάτη φύκια, ιδίως έξω, κάντε άφοβα μπάνιο. Το πιθανότερο να είναι ρηχή αλλά όχι βρόμικη.
Προσοχή, όμως, μήπως συμβαίνει και το αντίθετο. Γιατί όταν μια θάλασσα με φύκια είναι πολύ ζεστή ή δέχεται διάφορα απόβλητα, τότε μπορεί να κατακρατεί το άζωτο και το οξυγόνο, με αποτέλεσμα τα φύκια να πεθαίνουν στη θάλασσα, λόγω έλλειψης οξυγόνου (αναερόβια σήψη). Στην περίπτωση αυτή, η απωθητική μυρωδιά της θάλασσας προειδοποιεί για τη μόλυνσή της.
Το «πράσινο μαρούλι» της θάλασσας: Όταν το βλέπετε να κυριαρχεί σε μια παραλία, καλό είναι να μην κολυμπάτε σε αυτή. Γιατί το «πράσινο μαρούλι» της θάλασσας, αν και είναι το πιο συνηθισμένο φύκι, όταν έχει υπεραυξηθεί δηλώνει υπερτροφισμό και ρύπανση.
Το βαθύ γαλάζιο χρώμα: Ένδειξη καθαρής θάλασσας, στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε άφοβα. Αντίθετα, τα πράσινα νερά που συναντάμε συνήθως σε κλειστούς κόλπους, προέρχονται από τα φύκια του πλαγκτού και οφείλονται κυρίως στα λιπάσματα από γεωργικές καλλιέργειες.
Αχινοί, ψάρια, κ.τ.λ..: Δείγμα και αυτά μιας καθαρής ακτής, όπως και τα κοχύλια, η θαλάσσια ανεμώνη και οι ροζ τσούχτρες που συνήθως τσιμπούν. Αντίθετα, οι άσπρες διάφανες και μεγάλες τσούχτρες εμφανίζονται συνήθως εκεί όπου υπάρχει ρύπανση. Το πλαγκτόν και τα νεκρά ψάρια (από έλλειψη οξυγόνου) είναι ένδειξη βρόμικων νερών. Τα μύδια, πάλι, προτιμούν τα γλυκά νερά ή μια όχι και τόσο καθαρή θάλασσα.
Να θυμάστε:
-Μην μπαίνετε σε θάλασσα με πετρέλαιο, λάδια ή απόβλητα υπονόμων. Πρόκειται για βρομιές που προκαλούν καρκίνο στη μήτρα, δερματίτιδες, μυκητιάσεις και φλεγμονές.
–Μην ρυπαίνετε τις παραλίες με σκουπίδια, και να
–Μην αναδεύετε τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό, γιατί εκεί κατακάθονται ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, τέλος
-Μπορείτε να βουτάτε άφοβα στις ακτές με την «μπλε σημαία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Γάργαρα… θαλασσινά νερά"