Βιταμίνη D

vitamin_d

Δεν θα ήταν υπέροχο αν μια βιταμίνη μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρότερα οστά και να προστατεύσει από τον διαβήτη, τη σκλήρυνση κατά πλάκας; Ή ακόμη και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος; Οι ερευνητές έχουν μεγάλες ελπίδες για τη βιταμίνη D – η οποία προέρχεται από την αντίδραση του δέρματός μας στο φως του ήλιου, μερικά τρόφιμα και συμπληρώματα.

Η βιταμίνη D ενισχύει την υγεία των οστών

Η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για τα ισχυρά οστά, από τη νηπιακή ηλικία μέχρι το γήρας. Βοηθάει τον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο από τα τρόφιμα. Σε ηλικιωμένους , η ημερήσια δόση “D” και το ασβέστιο βοηθούν στην πρόληψη καταγμάτων και εύθραυστων οστών. Τα παιδιά χρειάζονται το “D” για να χτίσουν ισχυρά οστά και να αποτρέψουν την ραχίτιδα, μια αιτία των πρησμένων ποδιών, χτυπώντας τα γόνατα και τα αδύναμα οστά. Η προσθήκη της βιταμίνης στο γάλα τη δεκαετία του 1930 βοήθησε σχεδόν στην εξάλειψη της ραχίτιδας.

Βιταμίνη D και σκλήρυνση κατά πλάκας

Η πολλαπλή σκλήρωση (MS) είναι πιο κοινή μακριά από τον ηλιόλουστο ισημερινό. Για χρόνια, οι εμπειρογνώμονες υποπτεύονταν τη σχέση μεταξύ ηλιακού φωτός, επιπέδων βιταμίνης D και αυτής της αυτοάνοσης διαταραχής που βλάπτει τα νεύρα. Μια νεότερη ένδειξη προέρχεται από μελέτη σπάνιου γονιδιακού ελαττώματος που οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D – και υψηλότερο κίνδυνο MS. Παρά τους συνδέσμους αυτούς, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να συνιστούν τη βιταμίνη D για την πρόληψη ή τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Βιταμίνη D και διαβήτης

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ χαμηλού επιπέδου βιταμίνης D και διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Έτσι, αν μπορούσε να ενισχυθούν  τα επίπεδα βιταμίνης D θα βοηθούσε να αποφευχθεί η ασθένεια; Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για τους γιατρούς να συστήσουν τη λήψη αυτού του συμπληρώματος για την πρόληψη του διαβήτη. Το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να παίξει ρόλο στον διαβήτη τύπου 2 και στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Βιταμίνη D και απώλεια βάρους

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα. Το σωματικό λίπος παγιδεύει τη βιταμίνη D, καθιστώντας το λιγότερο διαθέσιμο στο σώμα. Δεν είναι σαφές εάν η παχυσαρκία προκαλεί ένα χαμηλό επίπεδο βιταμίνης D ή αν είναι το αντίστροφο. Αλλά μια μικρή μελέτη διαιτολόγων υποδηλώνει ότι η προσθήκη βιταμίνης D σε μια δίαιτα περιορισμένη σε θερμίδες μπορεί να βοηθήσει τους υπέρβαρους ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D να χάσουν βάρος πιο εύκολα.

 

 

Share

Be the first to comment on "Βιταμίνη D"

Leave a comment

error: