Βηματοδότες: Μπαταρίες τέλος!

vimoatodotes

Μια συσκευή που θα αξιοποιεί την ενέργεια από τους παλμούς της καρδιάς και θα μπορεί να παράγει αρκετό ηλεκτρισμό για τη λειτουργία ενός βηματοδότη, θα δώσει σύντομα τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών, σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς.

Μέχρι στιγμής για την αντικατάσταση των μπαταριών ενός βηματοδότη απαιτούνται επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις. Τα πράγματα όμως από ο,τι φαίνεται θα αλλάξουν σύντομα. Από τα δοκιμαστικά τεστ που έγιναν στη συσκευή διαπιστώθηκε ότι αυτή μπορεί να παράγει δεκαπλάσια από την απαιτούμενη για τη λειτουργία του βηματοδότη ενέργεια.

βηματοδότηςΤο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας πάντως ανακοίνωσε ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί πόσο ασφαλής είναι η νέα  συσκευή για τους ασθενείς.

Τα πιεζοηλεκτρικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη η συσκευή, έχουν την ιδιότητα να παράγουν ηλεκτρικό φορτίο όταν το σχήμα τους αλλάζει. Τα υλικά αυτά  χρησιμοποιούνται ήδη σε ορισμένες συσκευές όπως π.χ. μικρόφωνα για να μετατρέπουν τις δονήσεις σε  ηλεκτρικό σήμα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Michigan προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την κίνηση της καρδιάς ως μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε δοκιμές που έγιναν οι ειδικοί προσομοίωσαν τους παλμούς της ανθρώπινης καρδιάς και κατάφεραν να δημιουργήσουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα βηματοδότη. Οι σχεδιαστές θέλουν τώρα να δοκιμάσουν τη συσκευή σε μια πραγματική καρδιά και να φτιάξουν έναν εμπορικά εκμεταλλεύσιμο βηματοδότη.

Ο Dr Amin Karami,  επικεφαλής των δοκιμών, ανέφερε σε συνάντηση των ειδικών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας ότι οι μπαταρίες του κλασικού βηματοδότη πρέπει να αντικαθίστανται περίπου κάθε επτά χρόνια. “Πολλοί από τους ασθενείς είναι παιδιά που ζουν με βηματοδότες για πολλά χρόνια. Μπορείτε να φανταστείτε πόσες επεμβάσεις θα είχαν γλιτώσει αν η νέα αυτή τεχνολογία εφαρμοζόταν;” συνέχισε.

Ο καθηγητής Peter Weissberg,  ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς, είπε: «Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα τα άτομα με βηματοδότη να χρειάζονται να αλλάξουν την μπαταρία του  λιγότερο συχνά. Αυτή η συσκευή θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός…»

Αν οι ερευνητές καταφέρουν να βελτιώσουν την τεχνολογία και η συσκευή αποδειχτεί ότι λειτουργεί σωστά στις κλινικές δοκιμές, θα μειωθεί περαιτέρω η ανάγκη για αλλαγή στις μπαταρίες των βηματοδοτών.

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Βηματοδότες: Μπαταρίες τέλος!"

Leave a comment

error: