Αύξηση των θυμάτων του νέου ιού του αναπνευστικού

afkasanontai_ta_thimata_tou_neou_iou

Αυξάνονται τα θύματα του νέου ιού του αναπνευστικούΈνας νεαρός άντρας από τη Σαουδική Αραβία έγινε το ένατο θύμα του νέου ιού του αναπνευστικού, επί συνόλου 15 ασθενών σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο 39χρονος εκδήλωσε τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό NCoV στις 24 Φεβρουαρίου και κατέληξε στις 2 Μαρτίου, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Ο NCoV είναι το νεώτερο «μέλος» της οικογένειας των κοροναϊών, που κατά κανόνα προκαλούν τις κοινές ιώσεις (δηλαδή τα κρυολογήματα).

Στην ίδια οικογένεια ιών, όμως, ανήκε και ο ιός του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), ο οποίος το 2003 προσέβαλλε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κοστίζοντας τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Ο NCoV δεν είναι ίδιος με τον SARS, αλλά του μοιάζει, ενώ έχει πολλές ομοιότητες με κοροναϊούς που υπάρχουν στις νυχτερίδες. Ωστόσο ο νέος ιός προς το παρόν δείχνει να έχει υψηλότερη θνησιμότητα από τον SARS.

Ο ΠΟΥ πρωτοσήμανε συναγερμό για τον νέο ιό τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Μέσης Ανατολής – σε έναν άντρα από το Κατάρ που βρισκόταν στη Βρετανία, ενώ προσφάτως είχε ταξιδέψει στην Σαουδική Αραβία.

Η λοίμωξη με τον NCoV προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια.

Η προκαταρτική εξέταση για τον 39χρονο έδειξε πως δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλους πάσχοντες από την ίδια νόσο, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.

Τα περισσότερα από τα 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού είτε καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή είτε σε ανθρώπους που είχαν ταξιδεύσει εκεί. Εντούτοις, τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στη Βρετανία καταγράφηκαν περιπτώσεις μετάδοσης του ιού μεταξύ των μελών των ίδιων οικογενειών.

Ο ΠΟΥ σημειώνει στη νέα ανακοίνωσή του πως εξακολουθεί η προσεκτική παρακολούθηση της όλης κατάστασης, ενώ ενθαρρύνει τα μέλη του να έχουν το νου τους για κάθε κρούσμα οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, ιδίως εάν μοιάζει ασυνήθιστο.

 

 

ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Αύξηση των θυμάτων του νέου ιού του αναπνευστικού"

Leave a comment

error: