Αύξηση του κόστους θεραπείας έφερε η νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων

afksisi_kostous_therapeias

Αύξηση του κόστους θεραπείας έφερε η νέα Θετική Λίστα ΦαρμάκωνΚατά της θετικής λίστας φαρμάκων τάσσονται τόσο η Ελληνική Εταιρία Θεραπεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α), όσο και η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.), αφού η νέα ομαδοποίηση των φαρμάκων μεταφράζεται σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ καλούνται πλέον να καταβάλλουν αυξημένη συμμετοχή για την προμήθεια της φαρμακευτικής τους αγωγής, εφόσον επιθυμούν να λαμβάνουν φάρμακα πρώτης εκλογής. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή για την ινσουλίνη και τα αντιδιαβητικά δισκία ανέρχεται στο 10%, ενώ 25% συμμετοχή πρέπει να καταβάλλουν για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων και τα αναλώσιμα διαβητικά υλικά.

Μάλιστα, εξαιτίας της ομαδοποίησης των φαρμάκων της θετικής λίστας, πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συμμετοχή, προκειμένου να λάβουν θεραπεία πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση της Διαβητικής Νευροπάθειας, μιας νόσου που προσβάλει το 20%-40% των ατόμων με διαβήτη.

Για παράδειγμα, για ένα φάρμακο πρώτης εκλογής πριν την εφαρμογή της νέας Θετικής Λίστας ένας ασθενής πλήρωνε 12 ευρώ, ενώ τώρα καλείται να καταβαλλει 21 ευρώ συμμετοχή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α και της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας και Σπυριδούλα Λάγιου, αντίστοιχα, επεσήμαναν ότι η πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες πρώτης εκλογής για την αντιμετώπιση του Χρόνιου Νευροπαθητικού Πόνου, που πολλές φορές εμφανίζεται ως συνοδός νόσος του σακχαρώδη διαβήτη, του καρκίνου αλλά και άλλων σοβαρών παθήσεων, περιορίζεται εξαιτίας του νέου συστήματος ασφαλιστικής κάλυψης των φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ.

«Πολλά άτομα με διαβήτη δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το επιπλέον κόστος για τη θεραπεία των συνοδών παθήσεων της νόσου, όπως της Διαβητικής Νευροπάθειας, της υπέρτασης και της χοληστερίνης με αποτέλεσμα την εμφάνιση επιπλοκών που, με τη σειρά τους, μπορεί να οδηγήσουν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες για τους ίδιους (ακρωτηριασμούς, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.λπ)», τόνισε η κ.Λάγιου, μέλος του ΔΣ της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών. «Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη η Πολιτεία να σταματήσει να ελέγχει μόνο το κόστος μιας θεραπείας, αλλά να εστιάσει κυρίως στο πόσο αποτελεσματική είναι για τον κάθε πάσχοντα. Εξάλλου, η εμπειρία μας ως άτομα με διαβήτη, έχει δείξει ότι όταν η θεραπεία για την πάθησή μας και τις επιπλοκές της είναι αποτελεσματική, επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια και μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας και το κράτος».

«Η μη σωστή ομαδοποίηση των φαρμάκων που αφορούν το Χρόνιο Νευροπαθητικό Πόνο στη νέα θετική λίστα, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά κριτήρια, θα οδηγήσει σε περιορισμό ή και αποκλεισμό σημαντικού αριθμού ασθενών από θεραπείες πρώτης εκλογής, λόγω της αυξημένης οικονομικής συμμετοχής που πρέπει να καταβάλλουν. Πιο συγκεκριμένα, φάρμακα με ενδείξεις σε διαφορετικά σύνδρομα Νευροπαθητικού Πόνου (Κεντρικός Νευροπαθητικός Πόνος, Διαβητική Νευροπάθεια, Μετατραυματικός Νευροπαθητικός Πόνος και άλλα) έχουν ενταχθεί στην ίδια θεραπευτική κατηγορία χωρίς να μπορούν να θεωρηθούν, σύμφωνα όλα τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, θεραπευτικά ισοδύναμα και κατ’ επέκταση ανταλλάξιμα», εξήγησε η κ.Βαδαλούκα, πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Οι ομιλήτριες υπογράμμισαν τέλος, την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης της Θετικής Λίστας Φαρμάκων, με επιστημονικά κριτήρια και δεδομένα, και στόχο την αποτελεσματικότητα της θεραπείας η οποία μεσοπρόθεσμα οδηγεί και σε μείωση του κόστους νοσηλείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προειδοποίησαν δε ότι η εφαρμογή της υπάρχουσας λίστας έχει υποχρεώσει ήδη πολλούς ασθενείς να τροποποιήσουν την θεραπεία τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού, προκειμένου να μειώσουν το μηνιαίο κόστος της αγωγής.

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Αύξηση του κόστους θεραπείας έφερε η νέα Θετική Λίστα Φαρμάκων"

Leave a comment