Αχ,  αυτός ο πόνος στο κεφάλι μου…

Πολλές νέες και αποτελεσματικές θεραπείες για την Ημικρανία

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης για την Κεφαλαλγία, στις 12 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας σε συνέντευξη Τύπου που διοράνωσε, ενημέρωσε επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, δημοσιογράφους και κοινό για τα προβλήματα της κεφαλαλγίας και της ημικρανίας. Στόχος της; Η  ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας. Αλλά οι ειδικοί αναφέρθηκε κυρίως στα καινούρια αποτελεσματικά φάρμακα κατά της κεφαλαλγίας, τα οποία υπάρχουν  ήδη  στη φαρμακευτική τους φαρέτρα.

 

 Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας -Επιστημονική Εταιρεία…

… μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που μετρά 30 και πλέον χρόνια από την ίδρυσή της- επιμένει στην άποψη ότι η καλύτερη θεραπεία μιας πάθησης είναι η προληπτική διαχείρισή της, που επιτυγχάνεται με ενημέρωση όλων μας και επαγρύπνηση των φροντιστών υγείας. Παρακάτω, θα βρείτε την εισήγηση των ειδικών επιστημόνων που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου για την ημικρανία.

 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

1.Πολλές νέες θεραπείες για την Ημικρανία αλλά με πολύ μικρή προσβασιμότητα

Σύμφωνα με τον Δήμο-Δημήτριο Μητσικώστα, Καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας:

-Το θεραπευτικό τραπέζι του νευρολόγου έχει πρόσφατα γεμίσει από καινούργιες φαρμακευτικές θεραπείες για την ημικρανία αποτελώντας μία μοναδικότητα στην θεραπευτική- όχι μόνο της νευρολογίας αλλά όλης- της ιατρικής.

-Τα φάρμακα αυτά εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες που έχουν εν μέρει διαφορετικό μηχανισμό δράσης και διαφορετικό τρόπο χορήγησης: τις τζεπάνες και τις ντιτάνες που χορηγούνται από το στόμα και τα μονοκλωνικά αντισώματα κατά του πεπτιδίου CGRP.

-Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται τέσσερα φάρμακα που είναι όλα ενέσιμα και χορηγούνται είτε μια φορά το μήνα, είτε κάθε τρεις μήνες. Και τα τέσσερα φάρμακα είναι απόλυτα ειδικά για την ημικρανία και προέρχονται από έρευνα που αποδεικνύει ότι ο στόχος τους, το CGRP, εμπλέκεται στη δημιουργία της ημικρανίας. Είναι δηλαδή φάρμακα «ειδικού μηχανισμού και συγκεκριμένης πάθησης». Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια τους είναι εξαιρετικά καλές, όπως επίσης μοναδικός είναι ο τρόπος με τον οποίον έχουν ελεγχθεί σε εκτενείς κλινικές μελέτες.

-Έχουν ωστόσο ένα αδύνατο σημείο. Είναι ακριβά. Η αυξημένη τιμή τους -που είναι επίπτωση της ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας κυρίως-, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην προσβασιμότητά τους. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα ωστόσο η προσβασιμότητα είναι περισσότερο περιορισμένη, σχεδόν σταργγαλισμένη. Ο τρόπος χορήγησης με πλήρη αποζημίωση που υφίσταται επί του παρόντος, δημιουργεί εξαιρετικά προβλήματα στους συνταγογράφους νευρολόγους, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που θεραπεύονται με τις νέες ειδικές για την ημικρανία θεραπείες. Αυτό είναι άδικο και υποτιμητικό για τους συμπολίτες μας που έχουν συχνά ημικρανία, αναδεικνύοντας μια αρνητική εις βάρους τους διάκριση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, αφού σε άλλες νευρολογικές παθήσεις με ακριβότερες θεραπείες δεν ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί.

 

  1. ΝΤΙΤΑΝΕΣ (Ditans): Μια νέα θεραπευτική κατηγορία με στοχευμένη δράση ακριβείας στον πόνο της Ημικρανίας

Ο Νικόλαος Φάκας, Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής, 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, επεσήμανε ότι:

Η θεραπευτική της ημικρανίας διάγει μία περίοδο εξαιρετικής άνθισης τα τελευταία χρόνια, μετά από μία μακρά περίοδο στασιμότητας στην κυκλοφορία νέων φαρμάκων. Η προηγούμενη γενιά φαρμάκων (οι τριπτάνες), που είχαν αποτελέσει σταθμό στη οξεία θεραπεία της ημικρανίας, χρονολογείται 25 χρόνια πριν. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, τόσο στην καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών πυροδότησης της ημικρανίας όσο και στη κλινική έρευνα για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μέσων, που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην αναστολή των μηχανισμών πρόκλησης του πόνου.

-Οι νέες φαρμακευτικές κατηγορίες στοχεύουν τόσο στην αποτροπή / πρόληψη εκδήλωσης των κρίσεων ημικρανίας όσο και στην ταχεία ανακούφιση από τον οξύ πόνο και τα υπόλοιπα δυσβάσταχτα συμπτώματα που πλαισιώνουν μία ημικρανική κρίση.

-Προϊόν τέτοιας μακροχρόνιας έρευνας, οι Ντιτάνες, αποτελούν μία καινοτόμο θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση του πόνου και των λοιπών συμπτωμάτων μίας ημικρανικής κρίσης, όταν αυτή εκδηλωθεί. Αποτελούν θεραπεία ακριβείας, διότι στοχεύουν σε έναν πολύ συγκεκριμένο υποδοχέα (1F υποδοχέα της σεροτονίνης), που εδράζεται στις μείζονες ανατομικές δομές οι οποίες συνιστούν το νευρωνικό κύκλωμα του πόνου της ημικρανίας. Η ακρίβεια έγκειται στη στοχευμένη, ταχεία, ισχυρή και παρατεταμένη δράση έναντι της ημικρανίας. Αλλά και στη μεγαλύτερη ασφάλεια, με την  αποφυγή ενδεχόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών που ενίοτε εκδηλώνονται με τις παλιότερες θεραπείες, ιδιαίτερα σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού με συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Συνεπώς, οι Ντιτάνες υπό μορφή δισκίων,  αποτελούν νέα, καινοτόμο, ισχυρή και ειδική θεραπεία για την οξεία αντιμετώπιση της ημικρανικής κρίσης. Απευθύνονται σε όλους που πάσχουν από ημικρανία. Όμως αποτελούν και μία επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που είτε δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις προηγούμενης γενιάς Τριπτάνες, είτε δεν τις ανέχονται καλώς είτε δεν μπορούν να τις λάβουν λόγω συννοσηροτήτων.

 

  1. ΤΖΙΠΑΝΕΣ (Gepants): Μια νέα θεραπευτική κατηγορία στην αντιμετώπιση της Ημικρανίας

Ο Ευάγγελος Κουρεμένος,  Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής 251 ΓΝΑ, τόνισε πως:

Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια πραγματική επανάσταση στην θεραπευτική αντιμετώπιση της ημικρανίας που αφορά και τα δύο κομμάτια τη. Δηλαδή και την αντιμετώπιση της κρίσης της ημικρανίας αλλά και την πρόληψή της. Μέχρι πριν λίγα χρόνια η πρόληψη της ημικρανίας βασιζόταν σε φαρμακευτικές ουσίες που προέρχονταν από άλλες θεραπευτικές ομάδες, όπως η κατάθλιψη, η επιληψία, και είχαν μία θετική δράση στην ημικρανία. Σήμερα έχουμε φαρμακευτικά μόρια πού σχεδιάστηκαν αποκλειστικά βάση του μηχανισμού πρόκλησης της ημικρανίας και έχουν σαν αποκλειστική ένδειξη την ημικρανία.

-Μία τέτοια νέα κατηγόρια φαρμάκων για τους ημικρανικούς ασθενείς είναι τα Gepants. Πρόκειται για φαρμακευτικά μόρια που δρούνε τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης της ημικρανίας αλλά και την πρόληψή της. Είναι μικρομοριακές ουσίες που δρούνε ανταγωνιστικά στον υποδοχέα του CGRP, δηλαδή έχουν στοχευμένη δράση στον μηχανισμό της ημικρανίας. Η χορήγηση των φαρμάκων αυτών είναι εύκολη και γίνεται είτε από του στόματος είτε ενδορινικά, ενώ οι μελέτες έδειξαν σημαντική αποτελεσματικότητα.

Καταλήγοντας η νέα αυτή θεραπευτική κατηγορία των Gepants είναι ένα ακόμα πολύτιμο όπλο στην φαρέτρα του νευρολόγου στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο της κρίσης της ημικρανίας όσο και της πρόληψης αυτής.

 

  1. Η υψηλή τεχνολογία στη θεραπεία της Ημικρανίας (Νευροδιεγέρτες)

Ο Δρ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, Νευρολόγος, μας πληροφόρησε ότι:

Οι νευροδιεγέρτες είναι είτε φορητές συσκευές οικιακής χρήσης, μεγέθους περίπου όσο ενός κινητού τηλεφώνου είτε εμφυτεύσιμες, με πολύ απλή και εύκολη επέμβαση, κάτω από το δέρμα.

-Οι φορητοί νευροδιεγέρτες, με το πάτημα ενός κουμπιού, χορηγούν μικρής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα για μικρά χρονικά διαστήματα, σε συγκεκριμένα νεύρα του κεφαλιού. Τέτοια είναι το τρίδυμο νεύρο στο μέτωπο, το ινιακό νεύρο λίγο πάνω από τον αυχένα, το πνευμονογαστρικό νεύρο στον λαιμό ή ακόμη και σε νεύρα που ξεκινούν από το άνω άκρο στον βραχίονα.

Είναι αξιοθαύμαστο ότι με τον ερεθισμό καθενός από αυτά τα νεύρα επέρχονται αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που συμμετέχουν στη γένεση του πόνου της ημικρανίας. Η φορητή νευροδιέγερση είναι κατάλληλη για τους ημικρανικούς ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα (όπως πχ οι έγκυες γυναίκες) ή αυτούς που απλά δεν θέλουν τα φάρμακα για διάφορους λόγους.

-Οι εμφυτεύσιμες συσκευές τοποθετούνται εκτός κρανίου (όχι μέσα στο εγκέφαλο) και κάτω από το δέρμα. Διεγείρουν με παρόμοιο τρόπο τα συγκεκριμένα νεύρα, με προκαθορισμένο όμως πρόγραμμα ερεθισμού, χωρίς δηλαδή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, να το ενεργοποιεί ο χρήστης. Οι εμφυτεύσιμοι νευροδιεγέρτες τοποθετούνται, κατά κανόνα, επί αποτυχίας όλων των άλλων μεθόδων. Είναι ακίνδυνοι για τους ασθενείς και δεν τροποποιούν την προσωπικότητά τους.

Προσοχή!

Την εκδήλωση έκλεισε η κα  Έλενα Μπαρμπαλιά, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Κεφαλαλγίας, η οποία αναφέρθηκε στις ανάγκες των ασθενών. Με λίγα λόγια αλλά σαφή και κατανοητά, η κα Μπαρμπαλιά ως πάσχουσα και η ίδια χρόνια από ημικρανία, περιέγραψε τον πόνο, τα συναισθήματα και την απελπισία που φέρνει ο πόνος της ημικρανίας. Αλλά και την ανακούφισηκαι ηρεμία που έρχεται μετά από τη λήψη των σύγχρονων φαρμάκων …

           

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Αχ,  αυτός ο πόνος στο κεφάλι μου…"

Leave a comment