Αχ, έρωτα!

Ο έρωτάς σας είναι μοιραίος, τρελός, αδιάφορος ή τέλειος; Τώρα τον Απρίλη, τον μήνα του έρωτα, μήπως ήλθε η ώρα να το μάθετε;

 

Σύμφωνα με τον «καθηγητή του έρωτα» Ρόμπερτ Τζ. Στέρνμπεργκ, ο έρωτας μπορεί να παρομοιωθεί με ένα τρίγωνο, όπου η οικειότητα, το πάθος και η υποχρέωση συνιστούν τη χλιαρή, τη θερμή και την ψυχρή πλευρά του …ερωτικού αυτού τριγώνου. Οποιαδήποτε απ’ αυτές τις τρεις πλευρές –οικειότητα, πάθος και υποχρέωση- από μόνη της ή σε συνδυασμό με κάποια άλλη ή και όλες μαζί, συνιστούν οκτώ μορφές ερωτικών σχέσεων. Κι αυτά τα οκτώ ερωτικά τρίγωνα μπορούν να εξηγήσουν όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

 

8 ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΩΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

  1. Αδιαφορία

 Η απουσία και των τριών στοιχείων συνιστά αδιαφορία. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν όλες σχεδόν οι προσωπικές μας σχέσεις. Η συνάντηση με ένα γνωστό ή η ανταλλαγή κάποιων φράσεων μ’ έναν άγνωστο στο ασανσέρ, είναι καταστάσεις που στερούνται από εγκαρδιότητα, πάθος ή υποχρέωση.

 

  1. Στοργή

Σ’ αυτό τον τύπο σχέσης που συνίσταται αποκλειστικά από εγκαρδιότητα, μπορείτε να μιλήσετε με κάποιο για τη ζωή σας, να του διηγηθείτε διάφορα. Αν περιοριστείτε σ’ αυτό, πρόκειται για σχέση στοργής. Είναι ένα βήμα μπροστά από την αδιαφορία και πρόκειται για συναίσθημα που διέπει τις φιλίες. Η θέρμη και η αίσθηση προσέγγισης δεν απουσιάζουν, δεν υπάρχει όμως ούτε πάθος ούτε υποχρέωση.

 

  1. Τρελός έρωτας

Αν η σχέση είναι ατόφιο πάθος, βρισκόμαστε μπροστά στην περίπτωση του «τρελού έρωτα». Πρόκειται, σε πρώτη φάση, για μια παραλλαγή του έρωτα και γι’ αυτό ξεφουσκώνει κι εξαφανίζεται τόσο γρήγορα όσο γρήγορα είχε κάνει και την εμφάνισή του. Αυτός ο τύπος έρωτα εμπεριέχει υψηλό ποσοστό σεξουαλικής έλξης, αλλά απουσιάζει η εγκαρδιότητα και η υποχρέωση.

 

  1. Κενός έρωτας

Ο δεσμός που ενώνει σε αυτή τη σχέση είναι η υποχρέωση χωρίς πάθος και χωρίς εγκαρδιότητα. Μπορούμε να τον συναντήσουμε σε ζευγάρια μετά από πολλά χρόνια συμβίωσης, όπου έχει πάψει πια να υπάρχει εξέλιξη. Αυτά τα ζευγάρια συνήθιζαν να μοιράζονται στιγμές εγκαρδιότητας, τώρα πια όμως ούτε καν συζητάνε. Ήταν παθιασμένα, ο χρόνος όμως έσβησε το πάθος. Ανάμεσά τους το συναίσθημα που έχει την πρωτοκαθεδρία είναι η υποχρέωση να είναι μαζί.

 

  1. Ρομαντικός έρωτας

Σε στυλ Ρωμαίου και Ιουλιέτας, ένας συνδυασμός πάθους και εγκαρδιότητας. Πιο περίπλοκα από τα ζευγάρια που «βολεύτηκαν» στον «τρελό έρωτα», τα ρομαντικά ζευγάρια αγαπούν με τη πρόσθετη έλξη που δίνει το παρουσιαστικό, δε νιώθουν όμως καμιά υποχρέωση. Ένας έρωτας του καλοκαιριού είναι πολύ ρομαντικός, πάντα όμως είναι γνωστό πως δε θ’ αντέξει στα κρύα του χειμώνα.

 

  1. Μοιραίος έρωτας

Είναι ο έρωτας που περιέχει πάθος και υποχρέωση. Ένας έρωτας χολιγουντιανού στυλ: ένα κορίτσι γνωρίζεται με ένα αγόρι και σε μια βδομάδα αρραβωνιάζονται. Πάνω στο μήνα παντρεύονται. Η υποχρέωση βασίζεται στο πάθος, επειδή όμως η εγκαρδιότητα είναι ζήτημα χρόνου κι αυτές οι σχέσεις είναι αστραπιαίες, στερούνται από την αναγκαία συναισθηματική σταθερότητα που θα κάνει τον έρωτα να διαρκέσει. Πρόκειται για μοιραίο έρωτα που συνήθως δε λειτουργεί στην πράξη.

 

  1. Συντροφικός έρωτας

Αυτός ο έρωτας περιλαμβάνει εγκαρδιότητα και υποχρέωση χωρίς πάθος. Μπορεί να οριστεί σαν φιλία με διάρκεια, ο τύπος σχέσης που συναντάει κανείς σε γάμους όπου δεν υπάρχει πια σεξουαλική έλξη κι όπου άνδρας και γυναίκα είναι πια δυο πολύ καλοί φίλοι.

 

  1. Ο τέλειος έρωτας

Αυτό το θαύμα όπου συγκεντρώνονται και τα τρία στοιχεία- πάθος, εγκαρδιότητα και υποχρέωση- σε τέλεια ισορροπία είναι ο τέλειος έρωτας. Στην περίπτωση αυτού του έρωτα, η δυσκολία συνίσταται στο να διατηρήσουμε το τρίγωνο σε ισορροπία.

Για παράδειγμα, ένα ευτυχισμένο ζευγάρι που κατέχει ένα ισόπλευρο ερωτικό τρίγωνο όπου και οι τρεις πλευρές λειτουργούν άψογα, μια μέρα διαπιστώνει με τρόμο ότι η μια πλευρά μεγαλώνει ή μικραίνει και ότι το ισόπλευρο τρίγωνο αρχίζει να γίνεται σκαληνό. Η μεγάλη πλευρά μπορεί να είναι η υποχρέωση ( η υποχρέωση που είναι υποχρεωτική στον έρωτα) και η σχέση τους να μεταμορφωθεί σε θεσμό απαρχαιωμένο και χωρίς θέρμη. Μπορεί ακόμη να μεγαλώσει το συναισθηματικό στοιχείο, δηλαδή η πλευρά της εγκαρδιότητας. Τότε η σχέση του ζευγαριού θα μεταβληθεί σε φιλία και το πάθος θα χάσει έδαφος.

Σε μικρότερη συχνότητα η πλευρά που μεγαλώνει άμετρα είναι αυτή του πάθους (το συστατικό-κίνητρο), αλλά οι συνέπειες δε θα είναι ευεργετικές. Αυτό το στοιχείο παρακινεί σε τρελίτσες και σε ελαφρότητα κι όταν έχει το πάνω χέρι, το ζευγάρι δεν κρατάει πολύ.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Αχ, έρωτα!"

Leave a comment

error: