Ατύχημα στο σπίτι; Αντιμετώπισε το μόνη σου!

atihimata spiti

atihimata spitiΑτύχημα στο σπίτι σου; Αντιμετώπισε άμεσα όσα μικρά ή μεγαλύτερα ατυχήματα μπορεί να σου συμβούν… εντός των τειχών!

 

 

Έπαθες ατύχημα στο σπίτι; Μια απρόσεκτη κίνηση στο σιδέρωμα, ένας λάθος υπολογισμός στην απόσταση του κεφαλιού σου από το ντουλάπι, ένα στραβοπάτημα στο χαλάκι. Τα παραπάνω σενάρια ανήκουν στο πρόγραμμα καθημερινής διάταξής σου; Επειδή τα οικιακά μικροατυχήματα μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και δυστυχώς συνήθως δεν μπορείς να τα προλάβεις, διάβασε τι συμβουλεύει ο Γεράσιμος Καρούσος, MD, MSc, MRCP (UK), Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογίας Αθηναϊκής Mediclinic για να ανακουφιστείς από τις ενοχλητικές συνέπειες τους. Τι να κάνεις λοιπόν αν πάθεις:

 

… έγκαυμα με το σίδερο: Bάλε το χέρι σου κάτω από νερό βρύσης (όχι παγωμένο) και άφησέ το για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια τοποέτησε στην περιοχή κρύα επιθέματα.. Αν διαπιστώσεις πως δημιουργείται φουσκάλα, μην την σπάσεις. Το υγρό που περιέχει βοηθά στην επούλωση του τραύματος. Τέλος, προφύλαξε το σημείο με μία αποστειρωμένη γάζα.

 

…στραβοπάτημα στο χαλάκι: Κάθισε και σήκωσε το πόδι σου ψηλά. Για να αποφύγεις το πρήξιμο, τύλιξε μερικά παγάκια σε μια πετσέτα και τοποθέτησέ τα στην τραυματισμένη περιοχή για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια τύλιξε τον αστράγαλο καλά (αλλά όχι πολύ σφιχτά) με έναν ελαστικό επίδεσμο.

 

…χτύπημα στο ντουλάπι: Τοποθέτησε πάγο στην τραυματισμένη περιοχή (αφού πρώτα τον τυλίξεις σε μια λεπτή βαμβακερή πετσέτα). Κράτησε το επίθεμα για 15 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος του μώλωπα. Αν συνεχίσεις να πονάς και την επόμενη μέρα, χρησιμοποίησε εναλλάξ ζεστές και κρύες κομπρέσες στο κεφάλι. Προσοχή: αν ο πόνος συνοδεύεται από ζαλάδα ή συμπτώματα όπως ναυτία και κενά στη μνήμη, ζήτησε άμεσα τη βοήθεια του γιατρού σου.

 

…τραυματισμό επειδή πιάστηκε το δάχτυλό σου στην πόρτα: Tύλιξε 1-2 παγάκια σε μια γάζα ή μια λεπτή πετσέτα και τοποθέτησε το επίθεμα στο δάκτυλο για περίπου μισή ώρα.. Εάν την επόμενη μέρα ο πόνος και το πρήξιμο επιμείνουν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να λυγίσεις το δάκτυλό σου, κάνε ακτινογραφία. Ενδέχεται να χρειαστεί να βάλεις ένα μικρό νάρθηκα για να κολλήσει σωστά το οστό.

 

Πηγή:www.shape.gr

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Ατύχημα στο σπίτι; Αντιμετώπισε το μόνη σου!"

Leave a comment