Ασφάλεια ιβουπροφαίνης στη Χρυσή Επέτειο

 Η ιβουπροφαίνη είναι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές φάρμακο  όταν δίνεται σε δόσεις μέχρι 1200mg ημερησίως.

 

Επιπλέον παραμένει βασικός πυλώνας στο αναλγητικό οπλοστάσιο με πολυάριθμες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, μελέτες και δεκαετίες κλινικής εμπειρίας,  Αυτά ήσαν  μερικά από τα βασικά μηνύματα της Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Reckitt Health με αφορμή την πραγματοποίηση ενός Expert Forum, στο οποίο συμμετείχαν  16 ειδικοί/experts  από 10 διαφορετικές ειδικότητες όπως: Κλινική Φαρμακολογία, Γενική Ιατρική, Παθολογία, Γαστρεντερολογία, Παιδιατρική, Νευρολογία, Γηριατρική, Χειρουργική, Γυναικολογία, και Φαρμακευτική.

 

Λίγες ανεπιθύμητες ενέργειες

 

Οι συμμετέχοντες όπως τόνισε ο κ. Άρις Γκόβας, γενικός ιατρός,  από τη δική του ειδικότητα ο καθένας, έδωσαν την εμπειρία της ειδικότητας τους όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ιβουπροφαίνης στην καθημερινή κλινική πράξη και κατέληξαν ότι μεταξύ των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), η ιβουπροφαίνη με τη μορφή της υγρής κάψουλας έχει συγκριτικά χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών,  γαστρεντερολογικών, νεφρικών και ηπατικών  ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι ανεπιθύμητες μάλιστα ενέργειες φαίνεται να εξαρτώνται από τη δόση, τα συγχορηγούμενα φάρμακα και τον πληθυσμό ασθενών.

 

Το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα

 

‘Ολοι οι συμμετέχοντες στο Expert Forum, συνέχισε ο κ. Γκόβας, συμφώνησαν ότι το μέγιστο αναλγητικό αποτέλεσμα δίδεται με τη δόση των 400mg/dose  παρόλο που η ιβουπροφαίνη προτείνεται και χρησιμοποιείται λανθασμένα  σε δόσεις των 600mg για οξύ άλγος. Μία δηλαδή λανθασμένη θεωρία και αντίληψη που θα πρέπει να «σπάσει».

 

Θεραπεία πρώτης εππιλογής για την καφαλαλγία τάσεως

 

Όσον αφορά στη διαχείριση του πονοκεφάλου, η άμεση θεραπεία είναι σημαντική για τη βελτιστοποίηση του αναλγητικού αποτελέσματος: Πλήρης αναλγησία – το ταχύτερο δυνατό- στη χαμηλότερη δόση. Σύμφωνα με τους ειδικούς και με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες για την Κεφαλαλγία Τάσεως, η ιβουπροφαίνη των 400mg συνιστάται ως θεραπεία πρώτης επιλογής αφού είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι συνδυάζει και τα 3 προαπαιτούμενα, κατέληξε ο κ. Γκόβας.

 

Ιβουπροφαίνη στη μορφή της υγρής κάψουλας

Πρόκειται για το φάρμακο με τη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευελιξία (καλύτερο αποτέλεσμα –  ταχύτερη έναρξη δράσης – μικρότερη δοσολογία) στην τρίτη ηλικία και όχι μόνο.  Δεν πρέπει όμως να χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ανθρώπους  μεγαλύτερης ηλικίας με πολλαπλά νοσήματα διευκρίνισε η κα Χρυσάνθη Σαρδέλη, αναπλ. καθηγήτρια  Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

 

Στο άλλο άκρο τώρα

 

Στα παιδιά και στην παιδιατρική, σύμφωνα με όσα ανεφέρθηκαν στο Expert Forum, η ιβουπροφαίνη έχει βρει πλέον τη θέση της και συνιστάται από τους παιδίατρους για την αντιμετώπιση του παιδιατρικού πυρετού και του πόνου. Σήμερα, μάλιστα, προτιμάται η μονοθεραπεία και όχι η θεραπεία με εναλλάξ χρήση ιβουπροφαίνης και παρακεταμόλης καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αποτελεσματικότητα, διευκρίνισε η καθηγήτρια.

 

Στη γυναικολογία αλλά και στις λοιπές χειρουργικές ειδικότητες

 

Σύμφωνα με την κα Σαρδέλη, μαιευτήρα-γυναικολόγο και  αναπαραγωγική  τοξικολόγο, με την ιβουπροφαίνη έχουμε μια πιο ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος του μετεγχειρητικού πόνου, φυσικά χωρίς να παραγνωρίζουμε τη μεγάλη αποτελεσματικότητά της  και στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας.

 

-Συμπερασματικά όλοι οι συμμετέχοντες στο Expert Forum κατέληξαν ότι η ιβουπροφαίνη (Nurofen) μπορεί να δοθεί από τους επαγγελματίες Υγείας ως αναλγητικό για αποτελεσματική και μακράς διάρκειας ανακούφιση από τον καθημερινό πόνο, χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια.

 

-Τέλος,  οι συμμετέχοντες  αποφάσισαν  να πραγματοποιηθεί από το Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ με τη συνεργασία Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών Γενικής Ιατρικής π.χ. της ΕΕΕΕΠ και του ΕΚΟΓΙ,  ένα συστηματικό review και μετανάλυση με τίτλο «Συγκριτική εκτίμηση της ασφάλειας της ιβουπροφαίνης σε σχέση με την παρακεταμόλη.»

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Ασφάλεια ιβουπροφαίνης στη Χρυσή Επέτειο"

Leave a comment

error: