«Ασπίδες» για τα οστά το γάλα και το γιαούρτι

glass-of-milk
«Ασπίδες» για τα οστά το γάλα και το γιαούρτιΗ κατανάλωση τριών μερίδων την ημέρα, θωρακίζει τον σκελετό

Ουάσινγκτον

Γερά οστά σε άτομα μέσης ηλικίας «χτίζει» η καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων γάλακτος ή γιαουρτιού, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη.

«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προσφέρουν πολλά και σημαντικά θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των οστών» εξηγεί η δρ Σιβάνα Σάνι από το Ινστιτούτο Έρευνας για τη Διαδικασία της Γήρανσης Hebrew SeniorLife, το οποίο είναι συμβεβλημένο με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Παρ’όλα αυτά, προϊόντα όπως π.χ. η κρέμα ή το παγωτό περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών και υψηλότερα επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης» υπογραμμίζει η ειδικός.

Προστασία ενάντια στα κατάγματα

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τα στοιχεία της μελέτης μεγάλης κλίμακας Framingham Offspring, στην οποία είχαν λάβει μέρος 3.212 άτομα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση γάλακτος ή γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά, οδηγεί στη θωράκιση των οστών μεσήλικων ατόμων. Συγκεκριμένα φάνηκε να οδηγεί στην αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D από τον οργανισμό και στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών.

Τα άτομα μέσης ηλικίας τα οποία είχαν δηλώσει ότι κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες γάλακτος ή γιαουρτιού την ημέρα, εμφάνιζαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων.

 

 

tovima.gr

Share

Be the first to comment on "«Ασπίδες» για τα οστά το γάλα και το γιαούρτι"

Leave a comment