Αρτηριακή πίεση: Μέτρηση και στα δύο χέρια για σιγουριά

piesi_metrisi_2xeria

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και στα δύο χέρια συντελεί και καλύτερη πρόγνωση των κινδύνων για την υγεία.

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο – Οι γιατροί πρέπει να καθιερώσουν τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και στα δύο χέρια, επειδή η τυχόν διαφορά ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό βραχίονα μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη προβλήματος υγείας και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αγγειακή βλάβη, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Κρίστοφερ Κλαρκ του Iατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου του Έξετερ , έκαναν τη δική τους έρευνα και παράλληλα επαναξιολόγησαν συγκριτικά 28 προηγούμενες επιστημονικές μελέτες πάνω στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διαφορά της συστολικής πίεσης του αίματος της τάξης των 10 χιλιοστομέτρων του υδραργύρου (mm Hg) ανάμεσα στα δύο χέρια μπορεί να δείξει ότι κάποιος ασθενής αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο ασυμπτωματικής περιφερικής αγγειακής νόσου. Μια διαφορά 15 mm Hg και άνω της συστολικής πίεσης δείχνει αυξημένο αγγειακό κίνδυνο στον εγκέφαλο, αύξηση κατά 70% του κινδύνου για καρδιαγγειακό θάνατο και αυξημένο κατά 60% κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι γιατροί, παρόλο που γνωρίζουν ότι κανονικά θα πρέπει να μετρούν την αρτηριακή πίεση και από τα δύο χέρια, ιδίως σε ασθενείς με υπέρταση, συνήθως την μετρούν μόνο στο ένα χέρι.

Η νέα έρευνα συμπέρανε ότι το χέρι με την υψηλότερη αρτηριακή πίεση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο (να είναι είτε το δεξί, είτε το αριστερό), όμως αυτό που έχει σημασία είναι πόσο μεγάλη είναι η διαφορά της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια.

Η περιφερική αγγειακή νόσος, η οποία συχνά δεν εκδηλώνει συμπτώματα, προκαλείται από τη σκλήρυνση και τη στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τα κάτω άκρα. Η πρόωρη διάγνωσή της θα ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς, επειδή θα κόψουν έγκαιρα το κάπνισμα και άλλες επιβλαβείς συνήθειες, ενώ μπορεί να αρχίσουν φαρμακευτική θεραπεία π.χ. με στατίνες.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί η διαφορά της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια αποτελεί προγνωστικό δείκτη κινδύνου, αλλά υποθέτουν ότι αποκαλύπτει πως στη μια πλευρά του σώματος οι αρτηρίες είναι πιο στενές.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Αρτηριακή πίεση: Μέτρηση και στα δύο χέρια για σιγουριά"

Leave a comment