Από τι κινδυνεύουν όσοι ροχαλίζουν;

rohalito

Εκείνοι που ροχαλίζουν με μεγάλη ένταση και συχνότητα έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα – η οποία ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα – σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Taipei στην Ταιβάν και είναι η πρώτη που εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στο ροχαλητό και τα αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος και η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1411 ασθενείς με υπνική άπνοια – χαρακτηριστικά συμπτώματα της οποίας είναι το ροχαλητό και η διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια της νύχτας – και 7.000 υγιείς ενήλικες. Κατά τη διάρκεια πέντε ετών οι ειδικοί κατέγραψαν πόσοι από τους συμμετέχοντες παρουσίασαν τα παραπάνω νοσήματα. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με άπνοια είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια από αυτές τις παθήσεις.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός π.χ., στην ομάδα όσων είχαν άπνοια δηλαδή, το 2,91% παρουσίασαν συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine.

omorfamystika.gr

Share

Be the first to comment on "Από τι κινδυνεύουν όσοι ροχαλίζουν;"

Leave a comment