Αποτυχημένες αισθάνονται οι γυναίκες με σεξουαλικό πρόβλημα

sexoualika provlimata

sexoualika provlimata Τι πιστεύουν για τον εαυτό τους οι γυναίκες με σεξουαλικό πρόβλημα;

 

Κάθε άνθρωπος αρχίζει από την παιδική ηλικία να σχηματίζει κάποιες πεποιθήσεις για τον εαυτό του. Αν και εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, σε γενικές γραμμές τείνουν να παραμένουν σταθερές.

 

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη (Oliveira & Nobre, 2013) που είχε σκοπό να διερευνήσει αν οι πεποιθήσεις των γυναικών με σεξουαλικό πρόβλημα διέφεραν από των γυναικών χωρίς σεξουαλικό πρόβλημα.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες έπασχαν από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία ανέφεραν πεποιθήσεις που δήλωναν χαμηλή ικανότητα να λειτουργούν αυτόνομα και επιτυχώς: πίστευαν ότι είναι επιρρεπείς στην αποτυχία, ότι μπροστά σε διάφορους κινδύνους είναι ευάλωτες και ότι δεν είναι ανταγωνιστικές και ανεξάρτητες.

 

Πώς συνδέονται οι πεποιθήσεις με τις σεξουαλικές λειτουργίες;

 

Οι παραπάνω πεποιθήσεις επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να καλύπτει βασικές προσωπικές ανάγκες, όπως είναι η αίσθηση σταθερότητας, η αυτονομία, η προσωπική έκφραση και η αίσθηση ότι είναι επιθυμητός/ή.

 

Οι γυναίκες που από νωρίς έχουν σχηματίσει για τον εαυτό τους πεποιθήσεις ανεπάρκειας είναι πιθανό να εμφανίσουν σεξουαλικά προβλήματα επειδή κατά τη διάρκεια των ερωτικών επαφών αδυνατούν να εκφραστούν ελεύθερα και να είναι χαλαρές και δεκτικές.

 

Επιπλέον, όπως φάνηκε από τη μελέτη, όταν αυτές οι γυναίκες αντιμετωπίσουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, πιστεύουν ότι δεν είναι ανταγωνιστικές, ότι δεν αξίζουν και ότι διαφέρουν σημαντικά από τις υπόλοιπες γυναίκες.

 

Σήμερα γνωρίζουμε πια καλά ότι οι πεποιθήσεις που έχει κάθε άτομο για τον εαυτό του παίζουν καταλυτικό ρόλο, όχι μόνο στη σεξουαλική του ζωή, αλλά και σε κάθε τομέα της ζωής. Ο ρόλος της ψυχοθεραπείας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να βοηθήσει το άτομο να τις αμφισβητήσει και να δημιουργήσει νέες, περισσότερο ρεαλιστικές και ωφέλιμες πεποιθήσεις.

 

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος υγείας – σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 

Share

Be the first to comment on "Αποτυχημένες αισθάνονται οι γυναίκες με σεξουαλικό πρόβλημα"

Leave a comment

error: