Αποτελεσματικότερο το παλιό εμβόλιο κατά του κοκκύτη

emvolio_kokkiti

Καλύτερη ανοσία

Νέα Υόρκη – Μια παλαιότερη εκδοχή του εμβολίου κατά του κοκκύτη μπορεί να προσφέρει καλύτερη προστασία από τη νεότερη εκδοχή του, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Ταπου εμβολιάστηκαν με το παλαιότερο εμβόλιο ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν πριν την ηλικία των 12 ετών, συγκριτικά με εκείνα που έκαναν το νεότερο εμβόλιο.

Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουινσλαντ, η Δρ Σάρα Σέρινταν και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 40.500 παιδιά από το Κουίνσλαντ που είχαν γεννηθεί το 1998 και είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κοκκύτη, κατά την βρεφική ηλικία.

Πριν την κυκλοφορία του νέου εμβολίου το 1999, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί το 1998 ίσως είχαν εμβολιαστεί μόνο με το παλιό εμβόλιο, μόνο με το νέο ή με συνδυασμό των δύο, κατά το τριπλό στάδιος.

Η έρευνα παρακολούθησε τα παιδιά κατά τη διάρκεια μιας τριετούς επιδημίας κοκκύτη (η οποία εξακολουθεί να διαρκεί στην Αυστραλία) και εννέα χρόνια πριν την επιδημία.

Τελικά, καταγράφηκαν 270 περιπτώσεις κοκκύτη κατά την διάρκεια των 12 ετών της μελέτης. Μεταξύ 1999 και 2008 το ετήσιο ποσοστό μόλυνσης ήταν 5,2 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά που έκαναν μόνο το παλιό εμβόλιο, 13,2 περιπτώσεις για εκείνα που έκαναν μόνο το νέο.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας κοκκύτη που ξεκίνησε το 2009 και κορυφώθηκε το 2011, το ετήσιο ποσοστό λοίμωξης ήταν113 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα μεταξύ των παιδιών που είχαν κάνει το παλιό εμβόλιο και 373 περιπτώσεις ανά 100.000, για όσους είχαν κάνει το νεότερο.

Όσοι είχαν κάνει και τα δύο εμβόλια, είχαν καλύτερη προστασία κατά τη διάρκεια της επιδημίας, αν η πρώτη δόση είχε γίνει με το παλιό.

Η μελέτη ενισχύει παλαιότερες έρευνες που είχαν δείξει ότι η προστασία που παρέχουν τα νεότερα εμβόλια κατά του κοκκύτη αποδυναμώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

Το εμβόλιο που περιέχει αδρανοποιημένη τοξίνη κυκε για πρώτη φορά το 1997, μετά από ανησυχίες ότι το παλαιότερο, που περιέχει τον αιμόφιλο του κοκκύτη, ενέχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται πυρετός και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού. Το παλιό εμβόλιο αν και ήταν λιγότερο εξευγενισμένο, η προστασία του ήταν μεγαλύτερης διάρκειας.

Η πρόκληση τώρα είναι να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο που να προσφέρει προστασία διαρκείας από την πρώτη δόση, χωρίς παρενέργειες.

Share

Be the first to comment on "Αποτελεσματικότερο το παλιό εμβόλιο κατά του κοκκύτη"

Leave a comment