Αποκατέστησαν το πρόσωπο ασθενούς με ψηφιακούς ιστούς

proswpo

proswpoΈνας 29χρονος Βρετανός έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που υποβάλλεται σε αποκατάσταση του προσώπου του με μια σειρά ιστών δημιουργημένων με τρισδιάστατη ψηφιακή εκτύπωση.

Ο Στήβεν Πάουερ, από το Κάρντιφ, είχε ατύχημα με την μοτοσικλέτα του 2012 και, παρότι φορούσε κράνος, υπέστη συντριπτικά κατάγματα στα οστά του προσώπου και στο κρανίο, με συνέπεια να παραμορφωθεί.

Οι γιατροί από το Νοσοκομείο Morriston, στο Σουώνσι, που εκτέλεσαν την πρωτοποριακή επέμβαση, αναγκάστηκαν να του ξανασπάσουν ορισμένα οστά για να μπορέσουν να αναπλάσουν το πρόσωπό του.

Η Βρετανία έχει μακρά παράδοση στη χρήση της τρισδιάστατης τεχνολογίας στην χειρουργική. Αν και εκτυπωμένα εμφυτεύματα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για την αντιμετώπιση συγγενών (εκ γενετής) ανωμαλιών, η επέμβαση στον κ. Πάουερ είναι η πρώτη του είδους.

Για να αποκαταστήσουν την συμμετρία του προσώπου του, οι γιατροί χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες και έναν ειδικό ψηφιακό εκτυπωτή για να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου του.

Στη συνέχεια, εκτύπωσαν ειδικούς «οδηγούς» και πλάκες για να στηρίξουν τα εμφυτεύματα, τα οποία επίσης δημιουργήθηκαν με ψηφιακή εκτύπωση.

Ο γναθοπροσωπικός χειρουργός δρ Άντριαν Σούγκαρ δήλωσε ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια τα τμήματα του προσώπου που έλειπαν από το πρόσωπό του.

«Νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ασύγκριτο και απέχει παρασάγγες από οτιδήποτε έχουμε κάνει έως τώρα με τις κλασικές μεθόδους αποκατάστασης», είπε.

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων διήρκησε οκτώ ώρες.

 

 

Tanea.gr

 

 

Share

Be the first to comment on "Αποκατέστησαν το πρόσωπο ασθενούς με ψηφιακούς ιστούς"

Leave a comment