Απεργία φαρμακοποιών 8 και 9 Μαρτίου – Ανοιχτά τα φαρμακεία Αθήνας – Πειραιά

farmakeio_apergia_rola

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά την Πέμπτη και την Παρασκευή (8-9 Μαρτίου), μετά την απόφαση των δύο Συλλόγων να διαφοροποιήσουν τη στάση τους από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που κήρυξε 48ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλη την χώρα.

Σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία κήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις φαρμάκων που δημιουργούν «τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Διαφορετικό τρόπο αντίδρασης, από αυτόν του Πανεληνιου Φαρμακευτικου Συλλόγου, αποφάσισαν αργά τη νυχτά οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά.

‘Ετσι, παρά τη 48ωρη απεργία που κήρυξε ο ΠΦΣ, ανοιχτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά, την Πέμπτη και την Παρασκευή (8-9 Μαρτίου), μετά την απόφαση των δύο συλλόγων να διαφοροποιηθούν από την απόφαση του ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά, επέλεξαν διαφορετικό τρόπο να αντιδράσουν και αποφάσισαν να σταματήσουν από την Πέμπτη, την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους των υπερχρεωμένων Ταμείων.

Φάρμακα με πίστωση θα χορηγούν μόνο στους ασφαλισμένους της ΕΥΔΑΠ, του ΕΔΟΕΑΠ και του ΤΥΠΕT.

Στην υπόλοιπη χώρα, τα φαρμακεία θα μείνουν κλειστά Πεμπτη και Παρασκευή, εφόσον όλοι οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας συνταχθούν με την απόφαση του ΠΦΣ.

Οι φαρμακοποιοί δεν συμφωνούν με την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, τη μείωση του ποσοστού κέρδους και ζητούν να τους εξοφλήσουν, άμεσα, τα Ταμεία που τους χρωστούν.

Οπως λέει ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου, από τα «500 πλέον διαδεδομένα σε κυκλοφορία σκευάσματα, τα 243 βρίσκονται υπό επαναλαμβανόμενη έλλειψη, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς».
Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για φάρμακα «πρώτης γραμμής», όπως είναι τα καρδιολογικά, τα αντιυπερτασικά, τα αντιδιαβητικά, τα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της Αλτσχάιμερ και της γεροντικής άνοιας αλλά και τα νευροψυχιατρικά.
«Η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακοποιών» είναι μόνο η μία όψη του προβλήματος, προσθέτει ο κ. Καραγεωργίου και συμπληρώνει ότι «ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν προμηθεύουν την αγορά με επαρκείς ποσότητες».

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Επιπλέον ο ΠΦΣ καταγγέλλει την καθυστέρηση των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχει ως αποτέλεσμα τα ανεξόφλητα χρέη προς τους φαρμακοποιούς να ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Πάντως, από τις κινητοποιήσεις απέχουν τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά, καθώς οι Σύλλογοι των δύο περιοχών αποφάσισαν την άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από μεθαύριο Πέμπτηστα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους εκτός του ΕΟΠΥΥ. Για το ενοποιημένο Ταμείο θα ισχύσει η ίδια πολιτική αλλά από τις 17 Μαρτίου και εφόσον αυτό δεν έχει τηρήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στους φαρμακοποιούς.

Πηγή : madata.gr

Share

Be the first to comment on "Απεργία φαρμακοποιών 8 και 9 Μαρτίου – Ανοιχτά τα φαρμακεία Αθήνας – Πειραιά"

Leave a comment