Ανώδυνες γυναικολογικές επεμβάσεις χωρίς τομές

robotiki

robotikiΤα νέα είναι καλά: η νέα λαπαροσκοπική τεχνική SPL και η ρομποτική χειρουργική έχουν εφαρμογή και στη γυναικολογία.

Οι μέθοδοι που υπόσχονται επεμβάσεις με λιγότερο πόνο χωρίς καθόλου τόμές είναι η τεχνική SPL, µετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, καθώς και η ρομποτική χειρουργική η οποία συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και τα συνδυάζει με τις απίστευτες δυνατότητες του ρομπότ.

Single Port Laparoscopy

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία πολύ σημαντική καινοτομία στον τομέα της χειρουργικής επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια. Η Single Port Laparoscopy (SPL) είναι η τελευταία και πρωτοποριακή μετεξέλιξή της. Η παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση γίνεται μέσω 3-5 μικρών τομών στην περιοχή της κοιλιάς και σήμερα η εφαρμογή της έχει επεκταθεί σε όλες σχεδόν τις επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων και οι γυναικολογικές, όπως η αφαίρεση κυστών, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα ή ακόμη και η ολική υστερεκτομή. Σήμερα, με τη Single Port Laparoscopy, η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μιας και μόνο οπής, που δημιουργείται εντός του ομφαλού. Ένας ειδικός καθετήρας τοποθετείται στον ομφαλό και από εκεί ο χειρουργός εισάγει όλα τα αναγκαία εργαλεία και τις κάμερες, χωρίς καμία άλλη τομή. Εκτός από το γεγονός πως η SPL χαρίζει άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, έχει παρατηρηθεί πως μετεγχειρητικά συνοδεύεται από λιγότερο πόνο, καθώς συνήθως ο πόνος ύστερα από μία επέμβαση οφείλεται κυρίως στον τραυματισμό των μυών στην κοιλιά, γεγονός που δεν ισχύει με τη νέα μέθοδο. Και στην παραδοσιακή λαπαροσκοπική χειρουργική ο πόνος είναι πολύ ήπιος, αλλά με την SPL τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα και η ασθενής μετά την όποια γυναικολογική επέμβαση μπορεί να επιστρέψει σπίτι της έπειτα από λίγες ώρες. Όλες οι γυναίκες που μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική επέμβαση είναι κατάλληλες υποψήφιες και για τη SPL.

Ρομποτική Χειρουργική

Πρόκειται ίσως για την πλέον εξελιγμένη μορφή της χειρουργικής σήμερα, αφού η ρομποτική χειρουργική συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής και τα συνδυάζει με τις απίστευτες δυνατότητες του ρομπότ. Στην πράξη, κατά την επέμβαση ο εξειδικευμένος χειρουργός, ο οποίος οφείλει να είναι ήδη εξειδικευμένος λαπαροσκοπικός χειρουργός και να έχει εκπαιδευτεί στη χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος, πραγματοποιεί το χειρουργείο μέσω μιας ρομποτικής κονσόλας, η οποία ελέγχει τους 4 χειρουργικούς βραχίονες του ρομπότ. Οι διαδικασίες και οι χρόνοι του χειρουργείου παραμένουν ίδιοι με αυτούς της λαπαροσκόπησης, όμως ο χειρισμός του ρομπότ δίνει στο χειρουργό πλεονεκτήματα που βελτιώνουν τις δυνατότητές του, καθώς οι ρομποτικοί βραχίονες μπορούν να κινηθούν προς όλες τις κατευθύνσεις με εύρος 360° (πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν, βεβαίως, τα φυσικά χειρουργικά χέρια), ενώ η ορατότητα του χειρουργού μέσα από τη ρομποτική κονσόλα είναι τρισδιάστατη και όχι δισδιάστατη, όπως η οθόνη του λαπαροσκόπου. Το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σήμερα στο 90% των επεμβάσεων στη γυναικολογία, μεταξύ των οποίων και η αφαίρεση κύστης, η ενδομητρίωση, η αφαίρεση ινομυώματος, οι επεμβάσεις για την υπογονιμότητα κ.λπ.

 

 

shape.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Ανώδυνες γυναικολογικές επεμβάσεις χωρίς τομές"

Leave a comment