Αντιμετωπίστε σωστά τους μύκητες των νυχιών

Το καλοκαίρι  σίγουρα είναι η ωραιότερη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους από εμάς, Πολλές  φορές όμως αφήνει τα σημάδια του πάνω στο σώμα μας. Εγκαύματα, μολύνσεις, ταλαιπωρημένο και αφυδατωμένο δέρμα και κυρίως μυκητιάσεις είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των επιπτώσεων που έχει πάνω μας το καλοκαίρι, αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας. Οι μύκητες  πάντως αποτελούν μια συχνή πάθηση, εντονότερη μετά το τέλος του καλοκαιριού. Όμως με την κατάλληλη θεραπεία και πρόληψη μπορούν να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν πολλές και διάφορες συνταγές που υπόσχονται θαύματα, αλλά πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, μια επίσκεψη στον δερματολόγο ή στον ποδίατρο θα ήταν πιο ασφαλής.

Εύθραυστα και κίτρινα νύχια

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα πόδια κυρίως μετά το καλοκαίρι είναι οι μύκητες που προσβάλλουν τα νύχια των ποδιών, διεισδύοντας στην κεράτινη στοιβάδα τους (πλάκα), με αποτέλεσμα νύχια κίτρινα και εύθραυστα. Τις περισσότερες φορές δεν είναι αντιαισθητικοί και επώδυνοι. Η πάθηση στην ιατρική ορολογία ονομάζεται ονυχομυκητίαση.

Η καλύτερη πρόληψη

Για την αποφυγή της ονυχομυκητίασης είναι η καλή υγιεινή και η σωστή φροντίδα των ποδιών και των νυχιών καθώς και η χρήση ειδικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων.  Επίσης, προτείνεται να μη χρησιμοποιούν άλλοι τα προσωπικά μας αντικείμενα (πετσέτες, σαγιονάρες) και να μην περπατάμε ξυπόλυτοι στην παραλία ή άλλους δημόσιους χώρους.

Άμεση αντιμετώπιση

Ωστόσο, εάν μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα, παρατηρήσετε κάποια αλλοίωση στα νύχια, θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα. Οι μύκητες στα νύχια των ποδιών  πρέπει να αντιμετωπίζονται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς, αν λάβουμε υπόψη τη βιολογική αποστολή των νυχιών. Αν παραμείνει η ονυχομυκητίαση χωρίς θεραπεία, το νύχι θα καταστραφεί και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση.

H αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης

Εξαρτάται από το είδος του μύκητα που προσβάλλει το νύχι. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας. Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη για σας θεραπεία  (αντιμυκητιασικά χάπια, συνδυασμός με φάρμακα τοπικής χρήσης,  χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ), ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.

Σε  ονυχομυκητιάσεις  στα πρώτα στάδια…

… ή  σε περιπτώσεις  που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση των νυχιών  από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών με το Scholl σύστημα αντιμετώπισης των μυκήτων των νυχιών στα πόδια.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι η ευκολία στη χρήση.  Επιπρόσθετα, χάρη στην ειδική του σύνθεση, διεισδύει στο νύχι, εξουδετερώνει το 99,9% των μυκήτων και εμποδίζει την εξάπλωση και την επανεμφάνισή τους.  Με θεραπεία  4 εβδομάδων, μετά από 9-12 μήνες (μέση διάρκεια πλήρους ανάπτυξης του νυχιού) ο δισχρωματισμός εξαφανίζεται και τα νύχια αποκτούν υγιή όψη.

 

Ευχαριστούμε τον Ε. Α. Αρβανιτάκη, ποδολόγο-ποδίατρο, Msc, BSc (Hons) Podiatry  MPS., για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Αντιμετωπίστε σωστά τους μύκητες των νυχιών"

Leave a comment

error: