Η σπαστική κολίτιδα ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, όπως λέγεται αλλιώς, είναι μια διαταραχή που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου. Πρόκειται στην ουσία για μία δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή μας, αλλά τα συμπτώματα της μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Η σπαστική κολίτιδα ταλαιπωρεί συχνότερα τους αγχώδεις ανθρώπους, και τις γυναίκες. Στις γυναίκες μάλιστα η σπαστική κολίτιδα εκδηλώνεται 2 έως 3 φορές συχνότερα από τους άνδρες.
Τα συμπτώματα
Στην περίπτωση που έχετε σπαστική κολίτιδα είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα πάνω από 3 μήνες
- Πόνος στην κοιλιά με διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Ο πόνος συνήθως εκδηλώνεται στο υπογάστριο. Εκδηλώνεται συχνά μετά το γεύμα
- «Φούσκωμα» στην κοιλιά
- Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι πιθανό να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως λ.χ. ημικρανίες, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, κόπωση ή διαταραχές του ύπνου, αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδία
- Διαταραχές στο ρυθμό (στη συχνότητα) των κενώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα, ή τις εναλλαγές διάρροιας – δυσκοιλιότητας
- Αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου
- Παρουσία βλέννας στα κόπρανα
Πότε να πάτε στο γιατρό
Όταν υπάρχουν κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας:
- Ξαφνική εκδήλωση των συμπτωμάτων
- Ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας
- Αίμα στα κόπρανα
- Υψηλός πυρετός
Τι φταίει
Δεν υπάρχει κοινή αιτιολογία για όλους τους πάσχοντες από το σύνδρομο. Σύμφωνα με τους ειδικούς πάντως, συχνά ευθύνονται οι παρακάτω αιτίες:
Κάποιες τροφές: Τα τρόφιμα που κυρίως ενοχοποιούνται είναι τα γαλακτοκομικά, τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα αυγά, τα κρεμμύδια, οι πιπεριές, όπως και κάποια ροφήματα (καφές, γάλα). Οι ειδικοί υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σαφής απόδειξη της σχέσης μεταξύ του συνδρόμου και των παραπάνω τροφών. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα επιδεινώνονται από κάποια τροφή και να την περιορίσετε σε περιόδους έξαρσης.
Το άγχος: Σύμφωνα με έρευνες υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ άγχους και συνδρόμου, το οποίο εκδηλώνεται συχνότερα σε αγχώδεις ανθρώπους. Η πλειοψηφία όσων υποφέρουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, εμφανίζει συνήθως παράλληλα και κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής.
Προγενέστερή λοίμωξη: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συχνά εκδηλώνεται έπειτα από κάποια εντερική λοίμωξη. Στην περίπτωση αυτή η φαρμακευτική αγωγή και κάποιες διατροφικές τροποποιήσεις βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματός. Συνήθως χορηγούνται και αντιβιοτικά.
Η κατάλληλη αντιμετώπιση
Φάρμακα: Συνήθως χορηγούνται σπασμολυτικά, τα οποία θα σας ανακουφίσουν από τις ενοχλήσεις. Στην περίπτωση διάρροιας, μπορεί να χρειαστούν αντιδιαρροϊκά, ενώ αν έχετε δυσκοιλιότητα, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει κάποιο υπακτικό.
Η άσκηση: Θα βελτιώσει την κατάστασή σας περιορίζοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Αντιμετώπιση του στρες: Αν έχετε έντονο στρες, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να το ελέγξετε, καθώς επιδεινώνει την κατάσταση. Οι ειδικοί τονίζουν πως η ψυχολογική υποστήριξη και η χορήγηση αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις.
Διατροφή: Καλό είναι να αποφεύγετε τα τρόφιμα που έχετε παρατηρήσει ότι σας ενοχλούν τις περιόδους που έχετε κρίσεις, ώστε να μην προκαλείται σπασμός στο έντερο σας. Όταν έχετε δυσκοιλιότητα καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου. Προσπαθήστε να τρώτε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα και να μην παραλείπετε γεύματα.
pathfinder.gr
Be the first to comment on "Αντιμετωπίστε αποτελεσματικά τη σπαστική κολίτιδα"