Αντιβιοτικό – ασπίδα κατά της ακτινοβολίας;

antiviotiko_aktinovolia

Ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αντιβιοτικό κατάλληλο για την αντιμετώπιση παθήσεων που προκαλεί η βλαβερή ακτινοβολία. Η έως τώρα πειραματική χρήση του κρίνεται επιτυχημένη.

Μετά από μία πυρηνική καταστροφή όπως αυτές του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα ο κίνδυνος μολύνσεων από την έκθεση στην ακτινοβολία που διαρρέει είναι εξαιρετικά αυξημένος. Αντιστρόφως ανάλογες είναι οι πιθανότητες θεραπείας ασθενειών που προκαλεί αυτή η ακτινοβολία, η οποία οδηγεί συχνά ακόμη και σε θάνατο.

Την έλλειψη φαρμακευτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ομάδες επιστημόνων στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπ. Άμυνας διαθέτει μάλιστα εκατομμύρια δολάρια σε ιατρικά πρότζεκτ. Σε ένα από αυτά οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια σε ραδιενεργό κοβάλτιο. Αν και η ένταση της ακτινοβολίας αρκούσε για να τα σκοτώσει, με τη νέα θεραπευτική μέθοδο με αντιβιοτικά που εφάρμοσαν για ένα διάστημα 30 ημερών «τα τρία τέταρτα των ποντικιών επέζησαν», εξηγεί ο Όφερ Λέβι ερευνητής της παιδιατρικής κλινικής στο Harvard Medical School της Βοστώνης.

Ένα αντιβιοτικό από τον οργανισμό

Η ακτινοβολία καταστέλλει την άμυνα του οργανισμού επιτρέποντας στα βακτήρια να δρουν ανεξέλεγκτα
Όταν άνθρωποι και ζώα εκτίθενται σε υψηλή ένταση ακτινοβολίας το πεπτικό σύστημα καταρρέει και ο μυελός των οστών δεν παράγει αρκετά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα λίγο αργότερα να καταρρέει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ποντίκια των πειραμάτων επιβίωσαν ωστόσο χάρη σε δύο τύπους αντιβιοτικών, τα οποία εξουδετέρωσαν βλαβερά βακτήρια. Αυτά παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις ασθένειες που προκαλεί η ακτινοβολία. «Τα βακτήρια προκαλούν αρχικά μία μόλυνση. Όταν συνέχεια πολλαπλασιάζονται, προκαλούν σήψη, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία εξαιρετικά βαριά βακτηριακή λοίμωξη», υπογραμμίζει Έβα Γκινάν ερευνήτρια στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana – Farber της Βοστόνης.

Ένα υγιής οργανισμός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που περνούν στο αίμα, λ.χ. όταν πλένουμε τα δόντια μας. Τα βακτήρια εξουδετερώνει το BPI, μία ουσία με αντιβιοτική δράση που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Εκτός από τα βακτήρια το BPI αποτρέπει και την εμφάνιση λοιμώξεων. Ακριβώς αυτός ο φυσικός τύπος αντιβιοτικού, το BPI, περιέχεται στα αιμοσφαίρια που καταστρέφονται από την έκθεση σε επικίνδυνη ακτινοβολία με αποτέλεσμα να πέφτει η άμυνα του οργανισμού.

Η ερευνητική ομάδα στην οποία ανήκουν ο Όφερ Λέβι και η Έβα Γκινάν χορήγησαν στα ποντίκια του πειράματος το φυσικό αντιβιοτικό BPI, το οποίο μπορεί να παραχθεί και εργαστηριακά, σε συνδυασμό με ένα κοινό αντιβιοτικό. Το BPI έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε 1200 άτομα, από υγιείς εθελοντές μέχρι και βαριά αρρώστους, που εμφάνιζαν σήψη ή τους είχε αφαιρεθεί μυελός των οστών στο πλαίσιο μεταμόσχευσης. Οι δύο ερευνητές αισιοδοξούν ότι η θεραπευτική τους μέθοδος θα φανεί αποτελεσματική και σε περιπτώσεις μολύνσεων από ακτινοβολία.

Πηγή : skai.gr
Share

Be the first to comment on "Αντιβιοτικό – ασπίδα κατά της ακτινοβολίας;"

Leave a comment

error: