Ουάσινγκτον
Μια αντιβακτηριδιακή ουσία που περιέχεται σε πλήθος προϊόντων καθημερινής χρήσης όπως σαπούνια, προϊόντα καθαρισμού προσώπου και οδοντόκρεμες μπορεί να προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό μυ αλλά και στους υπόλοιπους μυς του σώματος και πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή.
Μείωση της μυϊκής δύναμης
Η προειδοποίηση αυτή που αφορά τον αντιβακτηριακό παράγοντα τρικλοζάνη (triclosan) έρχεται από ειδικούς του Τμήματος Μοριακών Βιοεπιστημών στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. Σε δημοσίευσή τους στην έγκριτη επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» οι ερευνητές αναφέρουν ότι μετά από πειράματα σε ποντίκια και ψάρια είδαν πως η τρικλοζάνη μειώνει τη μυϊκή δύναμη, επηρεάζοντας ακόμη και τον καρδιακό μυ.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Ισαάκ Πέσαχ «η τρικλοζάνη εντοπίζεται κυριολεκτικώς σε κάθε σπίτι και είναι διαβρωτική για το περιβάλλον. Τα νέα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με το ότι το χημικό πρέπει να μας ανησυχεί τόσο σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη υγεία όσο και το περιβάλλον».
Στο πλαίσιο πειραμάτων οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια αλλά και ψάρια σε επίπεδα τρικλοζάνης αντίστοιχα με εκείνα στα οποία εκτίθεται ένας μέσος άνθρωπος σε καθημερινή βάση. Όπως είδαν η έκθεση στην ουσία μείωσε τη μυϊκή δύναμη ενώ συγκεκριμένα στα ψάρια μείωσε και την ικανότητα κολύμβησης. Παράλληλα η τρικλοζάνη φάνηκε να μειώνει την ικανότητα συσπάσεων του μυός της καρδιάς αλλά και των σκελετικών μυών στα ζώα.
Πτώση της καρδιακής λειτουργίας
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ποντίκια εμφανίστηκε μείωση της τάξεως του 25% στους δείκτες της καρδιακής λειτουργίας μέσα σε 20 λεπτά από την έκθεση στο χημικό.
Σύμφωνα με μια εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, την καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις Νιπάβαν Κιαμβιμονβάτ «η επίδραση της τρικλοζάνης στην καρδιακή λειτουργία ήταν δραματική. Η ουσία φάνηκε να δρα ως ένα ισχυρό κατασταλτικό της καρδιάς στα μοντέλα μας».
Από την πλευρά του ο καθηγητής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις Μπρους Χάμοκ ο οποίος επίσης συμμετείχε στη νέα μελέτη υπογράμμισε ότι η ερευνητική ομάδα εξεπλάγη από τον βαθμό στον οποίον επηρεάστηκε η μυϊκή δραστηριότητα διαφορετικών οργανισμών – τόσο σε ό,τι αφορούσε τον καρδιακό μυ όσο και τους σκελετικούς – μετά από έκθεση στην τρικλοζάνη. «Η τρικλοζάνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο έχει μετατραπεί σε έναν ευρέως διαδεδομένο παράγοντα του μάρκετινγκ ο οποίος μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει τεράστια μείωση στη χρήση της ουσίας».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται τώρα περαιτέρω μελέτες προκειμένου να αποδειχθεί η επίδραση της τρικλοζάνης συγκεκριμένα στους ανθρώπινους μυς.
tovima.gr
Be the first to comment on "Αντιβακτηριδιακή ουσία επικίνδυνη για την καρδιά"