Γιοκοχάμα
Συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Χιντέκι Τανιγκούτσι μετέτρεψε τα κύτταρα iPS σε πρόδρομα κύτταρα του ήπατος. Στη συνέχεια τα κύτταρα αυτά μεταμοσχεύθηκαν στο κεφάλι του ποντικού καθώς οι ειδικοί ήθελαν να εκμεταλλευθούν την αυξημένη ροή αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να αναπτυχθεί ταχύτερα το όργανο.
«Γέννηση» λειτουργικού ήπατος
Τα κύτταρα «γέννησαν» ένα ανθρώπινο ήπαρ με μέγεθος της τάξεως των 5 χιλιοστόμετρων το οποίο είχε την ικανότητα να παράγει πρωτεΐνες και να διασπά τα φάρμακα.
Το νέο επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο της τεχνητής δημιουργίας ανθρώπινων οργάνων η οποία αναμένεται να δώσει λύση στην παγκόσμια έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση. Βέβαια σύμφωνα με τους ειδικούς, παρότι η νέα μελέτη ποτελεί μια σημαντική «γέφυρα» ανάμεσα στη βασική έρευνα και στην κλινική εφαρμογή της, υπάρχουν αρκετά εμπόδια προτού μεταφερθεί στην ιατρική πράξη.
Σημειώνεται ότι η νέα μελέτη αναμένεται να παρουσιαστεί σε συνέδριο την επόμενη εβδομάδα και προς το παρόν έχει κυκλοφορήσει μόνο μια περίληψή της. Ο επικεφαλής των ερευνητών αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις προτού ανακοινώσει επισήμως τα αποτελέσματα της ομάδας του.
Πηγή: tovima.gr
Be the first to comment on "Ανθρώπινο ήπαρ από βλαστικά κύτταρα"